Η ιστορία του νησιού μας μέσα από τα μάτια των παιδιών

Article featured image
Article featured image

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οργανώνουν έκθεση με τίτλο «Τα τραγικά γεγονότα του 1974 μέσα από τα μάτια των παιδιών. Οι εμπειρίες του πολέμου, όπλο για την ειρήνη». Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα του υπό έμφαση στόχου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη φετινή χρονιά: «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ». Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση έως και τις 2.11.2014.

Η παρουσίαση της έκθεσης στο Λεβέντειο, το ιστορικό μουσείο της πόλης, αποκτά μια ξεχωριστή διάσταση 40 χρόνια μετά την εισβολή. Περιλαμβάνει έργα μαθητών Δημοτικών Σχολείων, κυρίως της περιόδου 1974-1980, τα οποία ανήκουν στο Αρχείο Παιδικής Τέχνης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η έκθεση διαρθρώνεται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Εμπειρίες πολέμου, Μέρες μετά τον πόλεμο, Θυμούμαι και διεκδικώ, Οι εμπειρίες του πολέμου, όπλο για την ειρήνη. Οι εικαστικές δημιουργίες των παιδιών, αποδίδουν προσωπικά βιώματα, μνήμες και ελπίδες. Καταγράφουν εντυπώσεις και αποτυπώνουν εμπειρίες. Η σύγχρονη ιστορία του νησιού μας παρουσιάζεται μέσα από τα όσα τα παιδικά μάτια είδαν και μέσα από όσα η παιδική ψυχή βίωσε. Στα έργα εικονογραφούνται εμπειρικά, πραγματικότητες του 1974 από τα παιδιά του τότε, σημερινούς ενήλικες του τόπου μας. Οι μικροί μαθητές παραδίδουν μαθήματα δύναμης και αποφασιστικότητας, όπως και άσβεστης προσμονής και πίστης σ’ ένα καλύτερο ειρηνικό μέλλον του κόσμου και της πολύπαθης Κύπρου μας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Λεβέντειου Μουσείου και συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιούργησε η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Οι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μέχρι και το Νοέμβριο 2014.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, την Τρίτη 10 Ιουνίου, στις 19.30.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ