Δράμα, φαντασία και κωμωδία μέσα από 28 κυπριακές πρεμιέρες

Article featured image
Article featured image

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2015», η μεγαλύτερη διεθνής διοργάνωση στην Κύπρο αφιερωμένη στον παγκόσμιο κινηματογράφο του σήμερα, προσκαλεί τους απανταχού σινεφίλ, παλιούς και νέους, να συμμετάσχουν σε μια πλούσια σε εικόνες και αφηγήσεις δεκαήμερη κινηματογραφική εμπειρία.

Υπεύθυνη για το πανόραμα από διηγήσεις που ξεδιπλώνουν την ανθρώπινη κατάσταση μέσα από τον θαυμαστό κόσμο του σινεμά είναι η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ, που την αποτελούν οι σκηνοθέτιδες Τώνια Μισιαλή και Στελάνα Κληρή και ο ακαδημαϊκός Δρ. Κώστας Κωνσταντινίδης.

Ένα δεκαήμερο πριν το Φεστιβάλ, τους υποβάλλουμε ένα ερωτηματολόγιο με FAQ με σκοπό να «ψηθούμε» ακόμα περισσότερο και να πάμε σε όσο το δυνατό περισσότερες προβολές γίνεται!

 

Ποιος είναι ο στόχος του φεστιβάλ;

Εστιάζοντας τόσο σε τοπικές (local), όσο και σε διεθνείς (global) προοπτικές (εξ’ ου και το όνομα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Glocal, (το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος, φέρνει τον παγκόσμιο κινηματογράφο κοντά στο τοπικό κοινό, ανακαλύπτοντας νέες τάσεις και ταλέντα και αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τον κινηματογράφο ως μορφή τέχνης. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ δεν έχει μόνο ως στόχο να διευρύνει τους ορίζοντές του εντός των γεωγραφικών του συνόρων, αλλά και να προσελκύσει τη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία και το διεθνές κοινό, καθιστώντας το Φεστιβάλ, με τον τρόπο αυτό, κομβικό σημείο συνάντησης των τριών ηπείρων που περιβάλλουν το νησί.



Που γίνεται φέτος, ποιες ημερομηνίες και ποιοι είναι οι διοργανωτές;

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται παράλληλα στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό και στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας, στη Λευκωσία, από τις 17 μέχρι και τις 26 Απριλίου. Διοργανωτές είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ.


Το κοινό θα δει συνολικά 28 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με διάφορες θεματικές, όπως δράμα, φαντασία, κωμωδία, ενώ όλες οι ταινίες είναι κυπριακές πρεμιέρες- δηλαδή προβάλλονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.


Υπάρχει κάτι καινούριο αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση;

Για πρώτη φορά φέτος εντάσσουμε στον κορμό του Φεστιβάλ το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα όπου θα διαγωνιστούν 4 κυπριακές ταινίες και θα δοθεί Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής ταινίας. Εκτός από το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, στο Φεστιβάλ εντάσσεται επίσης για πρώτη φορά φέτος, το ειδικό τμήμα «Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους». Επίσης, θα γίνουν για πρώτη φορά φέτος 4 εξιδεικευμένα εργαστήρια για επαγγελματίες ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

 

Πάρε μια γεύση από το βίντεο με τα highlights της περσινής διοργάνωσης



 

Ποιες ταινίες θα προβληθούν φέτος;

Το κοινό θα δει συνολικά 28 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με διάφορες θεματικές, όπως δράμα, φαντασία, κωμωδία, ενώ όλες οι ταινίες είναι κυπριακές πρεμιέρες- δηλαδή προβάλλονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Θα προβάλουμε ταινίες που έχουν διακριθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και που έχουν αγαπηθεί ανά το παγκόσμιο (στο πρόγραμμα «Viewfinder»), ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα «Glocal Images» το κοινό θα απολαύσει μικρά διαμάντια του παγκόσμιου σινεμά, χαρίζοντάς του συγκινητικές εμπειρίες. Πρόκειται για διεθνείς παραγωγές από χώρες των τριών ηπείρων που περιβάλλουν το νησί μας όπως Γερμανία, Ισραήλ, Ελλάδα, Γαλλία, Αιθιοπία, Κόσοβο, Ην. Βασίλειο, Ρωσία, Γεωργία, ως επίσης και ταινίες από Αμερική και Καναδά.


Στην Κύπρο υπάρχουν σκηνοθέτες, παραγωγοί, και τεχνικοί του κινηματογράφου και ανάμεσά τους πολλοί υποσχόμενοι νέοι, που θα χαράξουν το μέλλον του κυπριακού κινηματογράφου.


Υπάρχουν κυπριακές ταινίες;

Με ιδιαίτερη χαρά θα έχουμε φέτος στο Φεστιβάλ τις εξής 4 κυπριακές ταινίες: «Οι Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιντερ, «Μέλος Οικογενείας» του Μαρίνου Καρτίκκη και «Τα μαγικά φασόλια» του Θεόδωρου Παναγίδη.

 

Η Κύπρος έχει ανθρώπους που ασχολούνται με την 7η τέχνη; Υπάρχει κοινότητα παραγωγών, σκηνοθετών κ.ο.κ;

Η Κύπρος έχει πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με το σινεμά και το αγαπούν πολύ. Υπάρχουν σκηνοθέτες, παραγωγοί, και τεχνικοί του κινηματογράφου, και ανάμεσά τους πολλοί υποσχόμενοι νέοι, που θα χαράξουν το μέλλον του κυπριακού κινηματογράφου. Ενεργή από το 1994 στην Κύπρο είναι και η Ένωση Σκηνοθετών, ο μόνος οργανισμός στην Κύπρο που συνδέει και αντιπροσωπεύει επαγγελματίες σκηνοθέτες στους τομείς του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των πολυμέσων.

 

Για το φεστιβάλ έρχονται στην Κύπρο και σημαντικές προσωπικότητες, σωστά;

Ναι βέβαια, κάθε χρόνο! Φέτος, αρκετοί από τους συντελεστές των ταινιών θα βρίσκονται στην Κύπρο και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει και να τους θέσει ερωτήματα (Q&A) μετά το τέλος της ταινίας τους. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί, επίσης, σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινηματογραφικού χώρου, όπως τα μέλη της κριτικής επιτροπής και τις εισηγήτριες των εργαστηρίων που διοργανώνουμε (συγκεκριμένα για ηθοποιούς και σκηνοθέτες), την προτεινόμενη για βραβείο Emmy casting director Nancy Bishop και την ηθοποιό Carolina Giammetta από το London Film Academy.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τις προβολές που αφορούν τα παιδιά;

Στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου εντάσσεται για πρώτη φορά και ειδικό τμήμα για τις νεαρότερες γενιές των Κυπρίων σινεφίλ κάτω από τον τίτλο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες για παιδιά από διαφορετικές χώρες, καθώς και ταινίες μικρού μήκους που έγιναν από παιδιά της Κύπρου και της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ αυτό γίνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου «International Children’s Film Festival of Cyprus».

 

Από που μπορεί κανείς να προμηθευτεί εισιτήρια;

Εισιτήρια μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το ταμείο του Θεάτρου Ριάλτο, ή μέσω της ιστοσελίδας www.rialto.com.cy αλλά και στο τηλέφωνο 77777745.

 

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ 2015

17-26 Απριλίου 2015

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός & Ζήνα Πάλας, Λευκωσία

Περισσότερες πληροφορίες: www.cyprusfilmdays.com, στο email: info@cyprusfilmdays.com και στο τηλέφωνο: 77777745.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ