«Αστικών Λεπτομερειών» συνέχεια από την Phaneromenis 70

H Phaneromenis 70 συνεχίζοντας τις δράσεις της στο πλαίσιο των «Αστικών Λεπτομερειών», παρουσιάζει τον Μάιο δύο εκδηλώσεις που συνδυάζουν τα εικαστικά, τη μουσική, τη μνήμη και την έρευνα.

 


Article featured image
Article featured image

Οι «Αστικές Λεπτομέρειες», βασίζονται στην ενεργοποίηση ξεχασμένων χώρων της πόλης και επιδιώκουν μέσα από εικαστικές δράσεις και συνεντεύξεις να αισθητοποιήσουν καταστάσεις και εποχές της πόλης και να ενεργοποιήσουν τη δημόσια μνήμη.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκονται τα καμπαρέ της Λευκωσίας. Στο μικροσκόπιο τα νυκτερινά μαγαζιά και οι άνθρωποι της πόλης εμπνέουν την ομάδα της Φανερωμένης και παραχωρούν στη μουσικό Στέλλα Ν. Χρίστου το υλικό  για να δημιουργήσει μία ηχητική εγκατάσταση στον χώρο και μια ζωντανή συναυλία συνθέσεων της ίδιας για φυσικά όργανα.

Το πρώτο μέρος θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, όπου το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει ένα κολλάζ ήχων και εικόνων από την έρευνα και ζωντανή συναυλία των μουσικών συνθέσεων της Στέλλας Χρίστου και την παρουσίαση του πρώτου προσωπικού της δίσκου NI•KO, ενώ στις 10 Μαΐου, στο χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας -που υπήρξε κάποτε καμπαρέ- θα γίνει η performance ΛΟΥΝΑ από πέντε μουσικούς και μία ηθοποιό, με  χρήση των  ηχητικών κολλάζ και των λοιπών γραπτών  και οπτικών ντοκουμέντων που η ομάδα συνέλεξε κατά την έρευνά της.

 

Καμπαρέ - Φανερωμένης 70

Τα καμπαρέ ήταν κάποτε χώροι οικογενειακής διασκέδασης με χορευτικά σύνολα, θιάσους, και καλλιτεχνικά «δρώμενα». Μέσα σε μερικές δεκαετίες έγιναν χώροι εκμετάλλευσης, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης και σωματεμπορίας γυναικών. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας επαναδιεκδικούμε αυτούς τους χώρους μέσω εικαστικών δράσεων αλλά και μέσα από μία παράλληλη νοερή κινητοποίηση ενάντια στην σωματεμπορία στην Κύπρο.

Το καμπαρέ -ο σημερινός χώρος εκμετάλλευσης, ο χώρος tamboo- γίνεται χώρος μελέτης, χώρος ακτιβιστικής δράσης και χώρος ευαισθητοποίησης. Αγγίζοντας την ιστορία του καμπαρέ, επαναδιεκδικούμε και επαναπροσδιορίζουμε την έννοια της διασκέδασης στο καμπαρέ, μέσα από καινούργιες συνθέσεις που βγαίνουν από την έρευνα και το έργο μας. Έτσι - παρουσιάζοντας δύο μουσικά έργα το ένα να γεννιέται μέσα από μελέτη για τα καμπαρέ και το παρελθόν τους ενώ το δεύτερο να γεννιέται μέσα από την σύγχρονη καλλιτεχνική ευαισθησία ανθρώπων της Λευκωσίας, θίγουμε παραστατικά την εγκληματική μετάλλαξη των καμπαρέ από  άλλοτε οικογενειακούς χώρους ψυχαγωγίας, σε χώρους φυλετικών και ταξικών διακρίσεων, σε χώρους κακοποίησης καθορισμένους από  εκμεταλλευτικές σχέσεις οι οποίες ακόμη συντηρούνται και προωθούνται κάτω από την ομπρέλα ενός πατριαρχικού ορισμού της διασκέδασης. Ανοίγοντας τις πόρτες ενός πρώην καμπαρέ στην Λευκωσία, ανοίγουμε και το θέμα της ιστορίας των καμπαρέ στην κυπριακή κοινωνία και σας περιμένουμε σε μια υπερρεαλιστική αφήγηση μικρών ιστοριών σε έναν χώρο όπου το «μυστικό» είναι γεγονός κοινής υπόθεσης.

 

Δράση Ι- NI.KO 7

Κυριακή 8.05.2016 | 20:30

Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη/ Melina Merkouri Hall

Ηλεκτροακουστική συναυλία του κύκλου τραγουδιών "ΝΙ.ΚΟ" (στίχοι-μουσική-ενορχήστρωση: Στέλλα Ν. Χρίστου) το βράδι της 8ης Μαίου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη με ορχήστρα δεκατεσσάρων μουσικών.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ:

βιολί: Μόρφω Παπαδημητρίου

βιολί: Παύλος Μιχαηλίδης

κοντραμπάσο: Χάρης Παζαρούλας

φλάουτο & τρομπόνι: Δημήτρης Γιασεμίδης

κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος

βαρύτονο σαξόφωνο: Guido De Flavis

φαγκότο: Ευάγγελος Χριστοδούλου

κρουστά: Άντρια Νικοδήμου

κρουστά: Θοδωρής Βαζάκας

ηλεκτρονικά αναλογικά: Γιάννης Αναστασάκης

ηλεκτρονικά ψηφιακά: Αντώνης Αντωνίου

φωνή & κιθάρα: Στέλλα Ν. Χρίστου

φωνή: Έλλη Αλωνεύτου

φωνή: Τώνια Ράλλη

ΜΑΕΣΤΡΟΣ:

Στάθης Σούλης

Πληροφορίες: 99454896, 99210688

Εισητήρια: €10

Προπώληση: Καλά Καθούμενα

 

Δράση ΙΙ - ΛΟΥΝΑ

Τρίτη 10.05.16 | 18:00

Δημαρχείο Λευκωσίας

Ζωντανή περφόρμανς πέντε μουσικών και μιας ηθοποιού σε χώρο πρώην νυκτερινού μαγαζιού - καμπαρέ, το απόγευμα της 10ης Μαίου στο Δημαρχείο Λευκωσίας, κάνοντας χρήση ήχων και εγγράφων της έρευνας.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ:

βιολί: Παύλος Μιχαηλίδης

κοντραμπάσο: Χάρης Παζαρούλας

ηλεκτρονικά αναλογικά: Γιάννης Αναστασάκης

φωνή & ηχητικά κολαζ: Στέλλα Ν. Χρίστου

φωνή: Έλλη Αλωνεύτου

ηθοποιός: Τώνια Ράλλη

Είσοδος Ελεύθερη


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ