«Ο μέσος Κύπριος είναι ο εγγονός του Ρίκκου Μάππουρου»

Μέχρι πρόσφατα ανέβαζε βιντεάκια στο facebook και το youtube, σατιρίζοντας την κυπριακή πραγματικότητα. Από τις 6 του Σεπτέμβρη ο Κώστας Πρίγκιπας βγήκε στο τηλεοπτικό γυαλί, με δική του εκπομπή στο Σίγμα, προσπαθώντας να εξελίξει αυτό που κάνει, μετατρέποντας ουσιαστικά το χόμπι του σε επάγγελμα.

 


Article featured image
Article featured image

Μόλις δυο βδομάδες μετά την πρεμιέρα, μιλάμε με τον δημοφιλή stand up comedian και του ζητάμε να μας σκιαγραφήσει το προφίλ του μέσου Κύπριου, μιλάμε για την παρθενογένεση στο stand-up comedy, για τη διαφορά social media και τηλεόρασης, για όσους συνηθίζουν να κρίνουν ανόμοια πράγματα, για τους χαρακτήρες που άφησαν εποχή στο γυαλί της τιβί στην Κύπρο, ενώ τέλος αναφερόμαστε και στα νούμερα τηλεθέασης... αλλά και τα νούμερα γενικότερα.


Στο facebooκ ο κόσμος σε νιώθει πιο δικό του, γραφεί στον τοίχο σου, σου κάνει like, σου στέλνει μηνύματα. Σε βρίσκει στο δρόμο και σου λέει γεια σου φιλέ, σαν να σε ξέρει χρονιά. Η τιβί είναι πιο ιδιωτική. Δεν υπάρχει interaction.


Τι θέλει ο μέσος Κύπριος για να γελάσει;

Ο μέσος Κύπριος θέλει κάτι μεταξύ Σεφερλή και Louis CK. Eμείς οι Kύπριοι έχουμε ωριμάσει πάρα πολύ και έχουμε δει και διαβάσει πολύ περισσότερα απ’ ότι νομίζουν οι υπεύθυνοι στα τηλεοπτικά κανάλια. Με άλλα λόγια, fart jokes, φωνές απλό τρελούς και αστεία για χαβαλέ δεν είναι πλέον αρκετά. Χρειάζεται και κάτι άλλο, πιο κοντά όχι σε αυτόν που θεωρείται πιο έξυπνος αλλά σε πράγματα που δεν είναι τόσο πολύ κλισέ στην Κύπρο.

Ποιος είναι ο μέσος Κύπριος;

Ο μέσος Κύπριος είναι ο εγγονός του Ρίκκου Μάππουρου. Μεγάλωσε σε κλασική κυπριακή οικογένεια αλλά έχει φύγει από την Κύπρο, έχει σερφάρει το διαδίκτυο εκατομμύρια ώρες και έχει δει χιλιάδες ταινίες. Μπορεί να καταλάβει πολύ περισσότερα απ’ ότι πριν 25 χρόνια που διάβαζε το Φλας και τις Σέλιδες!

 



Ο Jimmy Fallon ή η Ellen DeGeneres θα είχαν ψηλή τηλεθέαση αν έκαναν εκπομπή στην Κύπρο;

Εξαρτάται σε πιο κανάλι θα έπαιζαν, τι ώρα, τι πάσα θα έπαιρναν από τη προηγούμενη σειρά/εκπομπή! Και τι ακριβώς εννοείς; Ό,τι ο Τζίμη Φάλον θα ήταν Λακαταμίτης ας πούμε; Διότι αν απλά ερχόταν εδώ και μιλούσε αγγλικά με υποτίτλους,δεν θα είχε τηλεθέαση! Τώρα, εάν γίνει ένα φαντασμαγορικό show που κοπιάρει την Ellen και τον Jimmy από Κύπριο παρουσιαστή, ναι, αυτό θα κάνει νούμερα! Αλλά δεν υπάρχει τέτοιο chance (μπάτζετ!).


Εάν εσύ βλέπεις το «Breaking bad», ε συγγνώμη άλλα δεν μπορώ να σε συναρπάσω με κυπριακή σειρά… Από την άλλη, το «Breaking bad» μιλά αγγλικά άρα το μόνο που μπορώ να κάνω για να διαφοροποιηθώ είναι να προβάλω τα κυπριακά μου χαρακτηριστικά και να έχω competitive advantage ακόμα και από το «Breaking bad»!


Τι σε ενοχλεί (περισσότερο) στην κυπριακή τηλεόραση;

Ειλικρινά, δεν με ενοχλεί κάτι. Από την στιγμή που υπάρχει πάνω από 3 με 6 μήνες κάποια εκπομπή σημαίνει ότι υπάρχει ανταπόκριση τις πλείστες φορές. Άρα, σε κάποιους αρέσει. Όλα είναι ζήτησή και προσφορά, έτσι; Αν με ρωτάς για την ποιότητα τότε θα πω ότι είναι πολύ δύσκολο για ένα κανάλι πλέον να τα βάλει με την τεχνολογία, το διαδίκτυο, την πειρατεία και το interactivity στα social media. Δεν μπορείς να κρίνεις ένα κανάλι για την ποιότητα μιας σειράς. Εάν εσύ βλέπεις το «Breaking bad», ε συγγνώμη άλλα δεν μπορώ να σε συναρπάσω με κυπριακή σειρά… Από την άλλη, το «Breaking bad» μιλά αγγλικά άρα το μόνο που μπορώ να κάνω για να διαφοροποιηθώ είναι να προβάλω τα κυπριακά μου χαρακτηριστικά και να έχω competitive advantage ακόμα και από το «Breaking bad»! Δύσκολο όμως το εγχείρημα!

 



Ποιος θεωρείς πως ήταν ο πιο πετυχημένος χαρακτήρας-ήρωας που πέρασε ποτέ από την κυπριακή τηλεόραση;

Τάκης Σβηστός; Ρίκκος; Χριστιάνα Αρτεμίου στο «Αίιγια Φούξια; Υπάρχουν και άλλοι αλλά νομίζω αυτοί μού έκαναν εντύπωση. Ειδικά η Χριστιάνα με το «είμαι τίμια γυναίκα» καθρεφτίζει απόλυτα τον μέσο Kύπριο... story of our lives, μέσα σε έναν χαρακτήρα!

Υπάρχει παρθενογένεση στο stand-up comedy;

Υπάρχει παρθενογένεση στις ερωτήσεις-συνεντεύξεις; Νομίζω είναι όπως το ποδόσφαιρο. Νομίζω τα έχουμε δει σχεδόν όλα πλέον….ανάποδα ψαλίδια, απίστευτα τέρματα από τα 150 μέτρα, κεφαλιές ψαράκια, τακουνάκια με δυο πόδια κλπ κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ό,τι κάθε φορά που βλέπεις ένα καινούργιο τρικ είναι πανομοιότυπο με ένα άλλο. Ακόμα και την ίδια ατάκα να πω, το ύφος μου θα είναι διαφορετικό από τον άλλο κωμικό. Δεν είναι κακό να κοπιάρεις... φτάνει να το κάνεις «δικό σου».

Επιτυχημένη συνταγή υπάρχει;

Ναι, υπάρχει σωστή διαδικασία... Ακόμα και η κωμωδία θέλει σωστή διαχείριση και υπάρχει βήμα προς βήμα οδηγός.


Η Χριστιάνα με το «είμαι τίμια γυναίκα» καθρεφτίζει απόλυτα τον μέσο Kύπριο... story of our lives, μέσα σε έναν χαρακτήρα!




Σε τι διαφέρει το κοινό των social media από αυτό της τηλεόρασης;

Στο facebooκ ο κόσμος σε νιώθει πιο δικό του, γραφεί στον τοίχο σου, σου κάνει like, σου στέλνει μηνύματα. Σε βρίσκει στο δρόμο και σου λέει γεια σου φιλέ, σαν να σε ξέρει χρονιά. Η τιβί είναι πιο ιδιωτική. Δεν υπάρχει interaction, η τηλεόραση είναι μακριά, μεταφορικά και τηλεοπτικά.

Τι σε αγχώνει πιο πολύ; Τα νούμερα τηλεθέασης, τα νούμερα σκέτο, η πορεία της Ομόνοιας ή μην κάψεις το toast το πρωί;

Τα νούμερα της Ομόνοιας!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ