Η «πίστη» μέσα από τον φακό ενός φωτογράφου

Η υπαίθρια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Belief» θα παρουσιαστεί σε Λεμεσό, Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως φωτογραφίες του Natan Dvir έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία διεθνή έντυπα, συμπεριλαμβανομένων των The New York Times, Wall Street Journal, Der Spiegel, Focus, The Times, Daily Mail, Le Figaro κ.α.

 


Article featured image
Article featured image

Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, σε συνεργασία με την εταιρεία BPRarts Art & Cultural Management, παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση «Belief» από τον διάσημο Ισραηλινό φωτογράφο Natan Dvir.

Η πίστη αποτελεί, ακόμα και σήμερα, έναν από τους βασικότερους και σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν και διαμορφώνουν άτομα και κοινωνίες. Ανεξαρτήτως συγκεκριμένων θρησκευτικών ή πολιτικών προσανατολισμών, η προσήλωση σε κάτι, παρέχει ένα αίσθημα κοινότητας, το αίσθημα του ανήκειν, μια αίσθηση ασφάλειας και κατανόησης, παράλληλα όμως μπορεί να προκαλέσει μίσος, διαίρεση και επιθετικότητα.

Ο φωτογράφος παρουσιάζει το Ισραήλ κάτω από το πρίσμα της μακραίωνης κα πολύπλοκης ιστορίας των κοινωνικών και εθνικών του ομάδων. Οι χώροι λατρείας που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα, καθιστούν το μικρό (σε έκταση) Ισραήλ εξαιρετικά σημαντικό για Εβραίους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και άλλες θρησκευτικές ομάδες.

Συνεπαρμένος από τις πολλές φορές ακραίες καταστάσεις που οι άνθρωποι εκφράζουν και υπερασπίζονται τα φρονήματα τους, ο Dvir καταγράφει τον τρόπο που οι διάφορες κοινωνικές ομάδες εκδηλώνουν τις πεποιθήσεις τους, τους χώρους που αυτές τους οδηγούν και τα όσα διαδραματίζονται εκεί.

H πρόθεση όμως του φωτογράφου δεν ήταν απλά να αποτυπώσει ένα συγκεκριμένο γεγονός. Οι φωτογραφίες της σειράς «Belief» αποβλέπουν σε ένα βαθύτερο στοχασμό, καθώς οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να ερμηνεύσουν τις εικόνες σε ένα πιο γενικό επίπεδο, να μεταφέρουν και να αναλογιστούν τη δύναμη της πίστης και τη θέση της, στη δική τους πραγματικότητα.

 



Ταυτότητα Έκθεσης:

2-15 Μαΐου, Πλατεία Αυξεντίου, Λεμεσός

6 Μαΐου - 4 Ιουνίου, Πλατεία Δημαρχείου, Λευκωσία

9 - 27 Ιουνίου, Φοινικούδες, Λάρνακα

1-12 ιουλίου, Πλατεία Δημαρχείου, Πάφος

 

Υποστηρικτές: Δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου

Χορηγός Επικοινωνίας: Timeout

 



 

Natan Dvir - Φωτογράφος

Γεννημένος στο Ισραήλ, ο Dvir εστιάζει κυρίως στις ανθρώπινες πτυχές πολιτιστικών, κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Με βάση την Νέα Υόρκη όπου ζει και εργάζεται, ο Dvir εκπροσωπείται από το παρκτορείο Polaris Images και το Anastasia photo Gallery.

Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία διεθνή έντυπα, συμπεριλαμβανομένων των The New York Times, Newsweek, Wall Street Journal, Der Spiegel, Stern, Focus, The Times, Daily Mail, Paris Match, Le Monde και Le Figaro.

Η δουλειά του έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης και έχει διακρίθει με διεθνη βραβεία όπως Picture of the Year (POYi), PDN Photo Annual, American Photography, International Photography Award (IPA), New York Photography Festival Award, Critical Mass top 50, Black & White Spider Award, και το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στον Ισραηλινό Τύπο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ