Τα γαϊδούρια της Καρπασίας πρώτη μούρη στο Reuters και το Euronews

Όσοι έτυχε να ταξιδέψετε ως την Καρπασία τα τελευταία χρόνια σίγουρα θα έχετε συναντήσει στο σημείο μετά το Golden Beach ένα, δύο, τρία, πέντε, δέκα ή και περισσότερα γαϊδούρια στον δρόμο σας.

 


Article featured image
Article featured image

Συμπαθέστατα, εξημερωμένα, πανέμορφα. Το μόνο που ζητάνε για να σου ανοίξουν τον δρόμο να περάσεις είναι ένα μήλο, οπότε φρόντισε να πας εφοδιασμένος. Κυριολεκτικά, σε κάποιες περιπτώσεις, αν δεν τους δώσεις ένα φρούτο, μουλαρώνουν και δεν το κουνάνε ρούπι από τον κατά τ’ άλλα στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο στην περιοχή λίγο πριν το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

 



Φωτογραφία (συν κεντρική φωτογραφία): Yiannis Kourtoglou / Reuters

 

«Έχουν εξελιχθεί σε κανονική τουριστική ατραξιόν τα γαϊδουράκια της Καρπασίας, τόσο για τους ξένους επισκέπτες αλλά και για τους ντόπιους» δηλώνει στην κάμερα του Euronews ο βιολόγος Τουγκμπέρκ Εμιρζέιντ, προσθέτοντας μάλιστα πως «πρέπει να χρησιμοποιούνται στον τουρισμό.

 



Λόγω του ότι η περιοχή προσελκύει προσκυνητές μεταξύ του ελληνικού και τουρκοκυπριακού πληθυσμού του νησιού, λόγω του μοναστηριού, για το λόγο αυτό τα γαϊδουράκια έχουν μάθει να περιμένουν με ανυπομονησία τους επισκέπτες που έρχονται γεμάτοι τρόφιμα.

 



Φωτογραφία: Θεοδώρα Ιακώβου / CITY

 

Πριν το Euronews, αντίστοιχο ρεπορτάζ είχε παρουσιαστεί και στο Reuters.



ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ CITY: ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΣΕ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΤΑΪΣΕΙΣ



 

Πέραν από το fun της υπόθεσης, υπάρχουν παράλληλα και αρκετοί ντόπιοι οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι τους καταστρέφουν τις καλλιέργειες και προκαλούν τροχαία ατυχήματα.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχουν περίπου 2.000 γαϊδούρια σήμερα, από 800-900 σε προηγούμενη μελέτη πεδίου το 2003, σε μια συνολική έκταση 132 τετραγωνικών χιλιομέτρων.



ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 75 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΡΠΑΣΙΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ