Πόσοι είναι τελικά οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα;

«Καλή ερώτηση, μόνο που κανείς δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση να σου δώσει».

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Θεοδώρα Ιακώβου

 

Όντως, ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά ούτε και η τουρκοκυπριακή έχει ξεκάθαρα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των Τουρκοκυπρίων και των Εποίκων που ζουν στη βόρεια πλευρά του νησιού, γεγονός τρομακτικό αν αναλογιστούμε πως στην ουσία αγνοούμε ένα βασικό στοιχείο το οποίο αποτελεί θεμελιώδη πρόνοια μιας επερχόμενης λύσης.

Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός με τον οποίο συνομιλήσαμε για το ζήτημα, φρόντισε να μας εξασφαλίσει μερικά επίσημα στοιχεία τα οποία είναι δημοσιευμένα, εντούτοις μας ξεκαθάρισε πως πολλές βασικές πληροφορίες αποκρύβονται τεχνηέντως, αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα.   

«Στην ουσία οι αριθμοί που σου δίνω είναι χοντρικοί υπολογισμοί με βάση τα όσα γνωρίζουμε. Δεν έχουμε όμως ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει», συμπληρώνει.

Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς μου, συνεχίζει, σήμερα στην Βόρεια Κύπρο ζουν συνολικά 300.000 πληθυσμού, από τους οποίους μόνο οι 100.000 είναι Τουρκοκύπριοι. Οι 200.000 είναι έποικοι, ενώ από αυτούς μόλις οι 80.000 έχουν τ/κ διαβατήριο ή ταυτότητα.

 



 



Διάβασε επίσης: 4 Τ/κ «φωνάζουν» για βοήθεια μετά απ' αυτό που έγινε στην «Africa»: 'Φίλε φοβάμαι. Για την οικογένειά μου. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς τα θύματά τους'.





Αριθμοί που στην ουσία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα της Sevdiye Gokaydin, όταν ζητήσαμε την άποψή της για τα επεισόδια έξω από τα γραφεία της ‘Africa’ «Δεχτείτε το αγαπητοί μου ότι είμαστε μειονότητα. Μια μειονότητα που θέλουν να εξαφανίσουν. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει διέξοδος».

Το 2017, στις τελευταίες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα, ο κατάλογος των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανήλθε στις 190.000. «Από αυτούς, υπολογίζουμε ότι το 35%  των ψηφοφόρων είναι είτε έποικοι από την Τουρκία είτε απόγονοί τους, αριθμός που μπορεί να αγγίζει και το 50%».

Όπως ξεκαθαρίσαμε και στην αρχή, τα πιο πάνω δεδομένα είναι κατά προσέγγιση, αφού τα επίσημα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα είναι λίγα και λογοκριμένα. «Εντούτοις, η γενική πεποίθηση, και μπορείς να ρωτήσεις όποιον Τ/κ θέλεις γι’ αυτό, είναι πως στη Βόρεια πλευρά πέραν του μισού πληθυσμού είναι Τούρκοι. Κάποιοι απ’ αυτούς πολίτες της λεγόμενης ΤΔΒΚ και κάποιοι όχι».

 



Διάβασε ακόμα: 20 Κύπριοι (Ε/κ και Τ/κ) εκφράζονται για τη σημαία στον Πενταδάκτυλο



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ