Μαζέψαμε τις 10 αναρτήσεις στο Instagram που σημάδεψαν την δεκαετία που μας αφήνει

Ούτε ειδυλλιακά τοπία, ούτε όμορφες πόζες, ούτε ζευγάρια που κρατιούνται χέρι-χέρι.

Article featured image
Article featured image

Πρέπει να το δεχτούμε πως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, δεν μπορούμε με τίποτα να αποφύγουμε τις διάφορες ανασκοπήσεις για όλα όσα σημάδεψαν το χρόνο που μας φεύγει. Πόσο μάλλον όταν φέτος φεύγει μια ολόκληρη δεκαετία που έγιναν ουκ ολίγα.

Ένα από τα πιο σημαντικά ήταν, το δίχως άλλο, η εμφάνιση και η εδραίωση του Instagram ανάμεσα στους χρήστες των social media, το οποίο ανέδειξε μια άλλη πλευρά της διαδικτυακής έκθεσης και προβολής.


Σε αυτά τα 10 χρόνια, το Instagram έγινε πηγή viral ειδήσεων, μέσο προώθησης προϊόντων, δημιούργησε τους influencer και έχτισε μια επίπλαστη κουλτούρα καλαισθησίας κατακτώντας ένα ευρύ κοινό..


Κλείνοντας μια άκρως επιτυχημένη δεκαετία λειτουργίας, ανατρέξαμε στις πιο επιτυχημένες αναρτήσεις της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που ανέβηκαν από χρήστες και σημάδεψαν μια εποχή.








1. Η πρώτη φωτογραφία (2010)

1.jpg

Πριν από το 2010, το ίντερνετ ανήκε κυρίως στις γάτες. Μέχρι που ανέβηκε η πρώτη δοκιμαστική ανάρτηση του νεοσύστατου Instagram, στις 16 Ιουλίου του 2010, από τον συνιδρυτή της εφαρμογής, Kevin Systrom, ο οποίος τράβηξε μια φωτογραφία ενός αδέσποτου σκυλιού πλάι σε μια καντίνα στο Μεξικό και την ανέβασε με την λεζάντα 'test' (δοκιμή). Τρεις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, το νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τέθηκε επίσημα σε λειτουργία και από τότε έχουν εμφανιστεί εκεί 97 εκατομμύρια φωτογραφίες με hashtag #dogs και μόλις 92 εκατομμύρια με hashtag #cats.











2. Η πιο επιδραστική φωτογραφία (2013)

dio.jpg


Οι τουριστικές φωτογραφίες με φόντο τοιχογραφίες ήταν ήδη εξαιρετικά δημοφιλείς στο Instagram όταν tο 2013 η εικαστικός Colette Miller ανέβασε την πρώτη εικόνα του πρότζεκτ της με τίτλο 'Global Angel Wings', ενθαρρύνοντας άλλους καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν σε τοίχους αγγελικά φτερά φυσικού μεγέθους με αποτέλεσμα να κάνουν ουρά οι περαστικοί για να ποζάρουν μπροστά τους.







3. Η πιο ρομαντική φωτογραφία (2014)

tria.jpg

Η φωτογραφία του «πρώτου φιλιού» της Kim Kardashian και του Kanye West αμέσως μετά τον γάμο τους, έγινε η πιο δημοφιλής φωτογραφία του 2014 στο Instagram, και η πρώτη που ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια likes στην πλατφόρμα, νούμερο που η Kim Kardashian «χτυπάει» πλέον σε καθημερινή βάση σχεδόν. Λογικό, από τη στιγμή που στα πέντε χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, η πλατφόρμα έχει φτάσει από τα 200 εκατομμύρια στο ένα δισεκατομμύριο χρήστες.









4. Η πιο (συνειδητά) fake φωτογραφία (2015)

1571790_instagram-decade4.jpg


Η έφηβη Αυστραλή influencer Essena O' Neil είχε αποκτήσει πάνω από 600.000 followers το 2015, όταν αποφάσισε να διαγράψει πάνω από 2.000 εικόνες που είχε ανεβάσει ως τότε και να αλλάξει τις λεζάντες στις εναπομείναντες 96.

Ακολούθως πόσταρε μια φωτογραφία της με μπικίνι, γράφοντας από κάτω ότι έχει προηγουμένως ρουφήξει το στομάχι και έχει ανασηκώσει το στήθος της. Το κείμενο της κατέληγε ως εξής: «Θέλω απλά να γίνει ξεκάθαρο στα νεαρά κορίτσια ότι αυτή εδώ μέσα δεν είναι η ειλικρινής ζωή ούτε μπορεί να εμπνεύσει πραγματικά κάποιαν, πρόκειται μόνο για μια επίπλαστη τελειότητα σχεδιασμένη για να τραβά την προσοχή».









5. Η πιο κοπιαρισμένη φωτογραφία (2015)

tessera.jpg


Η πιο δημοφιλής εικόνα στο Instagram για το 2015 ήταν η επιμελώς στημένη πόζα (παρότι η ίδια την είχε χαρακτηρίσει «οργανική»!) της Kendall Jenner, ξαπλωμένη χάμω σε γιοτ με λευκό δαντελένιο φόρεμα και με τις μπούκλες των μαλλιών της να σχηματίζουν επτά καρδιές. Η ανάρτηση απέσπασε 3,5 εκατομμύρια likes και προκάλεσε άπειρες μιμήσεις.












6. Η πιο (κατά λάθος) ειλικρινής λεζάντα (2016)


Πριν από λίγο καιρό, το Business Insider υπολόγισε την αξία της βιομηχανίας προώθησης προϊόντων από τους/τις influencers, γύρω στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο η Kim Kardashian φέρεται να κερδίζει μέχρι και μισό εκατομμύριο δολάρια για κάθε 'επιχορηγούμενη' ανάρτησή της.

Τον Μάιο του 2016 πάντως, ο πρώην της Kourtney Kardashian, Scott Disick, αποκάλυψε κατά λάθος την όλη διαδικασία ξεχνώντας να διαγράψει σε μια ανάρτησή τις οδηγίες που του είχαν στείλει για την προώθηση ενός πρωτεϊνούχου shake: «Εδώ είναι λοιπόν τα στοιχεία, στις 4 μ.μ. ακριβώς θα γράψεις την εξής λεζάντα: 'Συνεχίζω την καθημερινή workout ρουτίνα μου με το πρωινό @booteauk protein shake!'».









7. Η πιο αμφιλεγόμενη φωτογραφία (2016)

pente.jpg


Από την ίδρυσή του ακόμη, το Instagram (όπως και άλλα κοινωνικά δίκτυα) έχει δεχτεί έντονη κριτική για την «λογοκρισία της ρώγας», αφαιρώντας εικόνες που απεικονίζεται το γυναικείο στήθος (όσον αφορά στο αντρικό, κανένα πρόβλημα βεβαίως).

Το 2016 τρεις φοιτητές σπουδών διαφήμισης από τη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν τον λογαριασμό @genderless_nipple στην πλατφόρμα για να καταδείξουν αυτή την υποκρισία, ανεβάζοντας κοντινά πλάνα από ρώγες έτσι ώστε να μην φαίνεται αν ανήκουν σε γυναίκες ή άντρες.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, το Instagram αφαίρεσε τη φωτογραφία αυτής της ρώγας, που ήταν ανδρική, όπως αποκάλυψαν με νέα ανάρτηση οι υπεύθυνοι της σελίδας που πλέον έχει πάνω από 77.000 followers.














8. Η πιο πολιτική φωτογραφία (2017)

okto.jpg


Στις 29 Ιανουαρίου του 2017, ο πρώην φωτογράφος του Λευκού Οίκου Pete Souza ανέβασε μια φωτογραφία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα να γονατίζει στο θρανίο μιας μικρής προσφυγοπούλας την ώρα που ζωγράφιζε μια εικόνα.

Η φωτογραφία απέκτησε αμέσως τεράστιες συμβολικές διαστάσεις καθώς δύο μέρες πριν, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει εκτελεστική οδηγία σημαντικού περιορισμού των προσφύγων που μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στη χώρα.















9. Η φωτογραφία με τα περισσότερα likes (2019)

egg.jpg


Στις 4 Ιανουαρίου 2019, αναρτήθηκε από τον λογαριασμό με όνομα @world_record_egg η φωτογραφία ενός αυγού με το εξής προσκλητήριο αντί για λεζάντα: «Ας κάνουμε μαζί ρεκόρ πιο δημοφιλούς ποστ στο Instagram, καταρρίπτοντας το προηγούμενο της Kylie Janner».

Έτσι κι έγινε. Μέχρι τον Μάρτιο, η εικόνα είχε κερδίσει πάνω από 53 εκατομμύρια likes και παραμένει μέχρι σήμερα η πιο δημοφιλής στην πλατφόρμα, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει ακριβώς πώς και γιατί συνέβη αυτό, πέρα φυσικά από την πρόκληση να πληγεί η πρωτοκαθεδρία της Kylie Jenner.











10. Η φωτογραφία με τα περισσότερα σχόλια (2018)

egg.jpg


Στις 18 Ιουνίου 2018, ο 20χρονος Αμερικανός ράπερ XXXTentacion σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας στη Φλόριντα.

Η φωτογραφία που είχε ανεβάσει στο Instagram πριν από το τραγικό του τέλος, θεωρείται ότι είναι αυτή με τα περισσότερα σχόλια στην πλατφόρμα, καθώς πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αφήσει το αποχαιρετιστήριο μήνυμα τους κάτω από την αναποδογυρισμένη φωτογραφία του.





Με στοιχεία από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ