Η viral φωτογραφία της NASA με τη φλεγόμενη Αυστραλία δεν είναι πραγματική

Η εικόνα έχει κοινοποιηθεί στα social media, ενώ έχει προβληθεί και σε τηλεοπτικά δελτία.

Article featured image
Article featured image


Η κατάσταση που επικρατεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη με τις φωτιές που ξέσπασαν στην Αυστραλία, οι οποίες συνεχίζουν έως και σήμερα χωρίς να παρουσιάζουν ύφεση, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και αναταραχή για το μέλλον του πλανήτη ευρύτερα, αλλά και για την ίδια την ήπειρο ειδικότερα.

Ανάμεσα στις χιλιάδες φωτογραφίες, εικόνες και βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν και αρκετές εικόνες από δορυφόρο που καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στην ήπειρο. Ωστόσο, μία ήταν αυτή που ξεχώρισε και έγινε viral, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει πως πρόκειται για δορυφορική φωτογραφία της NASA που δείχνει την Αυστραλία να φλέγεται.

Διαφορετικές σελίδες, δε, αναφέρουν διαφορετικές πηγές της εικόνας με ορισμένες να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για εικόνα που τράβηξαν κάμερες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και άλλες να αναφέρουν ως πηγή δορυφόρο της NASA.81460536.jpg


Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν τα Ελληνικά HOAXES, δεν πρόκειται καν για φωτογραφία. Η εικόνα αυτή αποτελεί τρισδιάστατη απεικόνιση της Αυστραλίας η οποία δημιουργήθηκε από υπολογιστή.


Ο δημιουργός ονομάζεται Anthony Hearsey και ασχολείται επαγγελματικά με την επεξεργασία εικόνων. Σε δημοσίευση στη προσωπική του σελίδα στο Facebook, μάλιστα, εξηγεί ακριβώς τι είναι αυτό που βλέπουμε για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, κάτι το οποίο προφανώς δεν κατάφερε.


Μάλιστα ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει πως τα χρώματα στην εικόνα είναι υπερτονισμένα ενώ στα σχόλια της δημοσίευσης του αναφέρεται πως έχουν προσθέσει και σημεία από πυρκαγιές οι οποίες έσβησαν σχεδόν άμεσα ή μέσα σε μια ημέρα.


To γράφημα σχεδιάστηκε συγκεντρώνοντας δορυφορικά δεδομένα της NASA από τις πυρκαγιές και τις εστίες φωτιάς σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ 05/12/19 και 05/01/20 και αυτές είναι όλες οι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, μικρές και μεγάλες.


Τις τοποθεσίες όπου υπάρχουν εστίες αυτή τη στιγμή μπορείτε να τις δείτε στο crisismap
zc.png


fire.jpg

Aυτό φυσικά δεν αναιρεί το πόσο δραματική και θλιβερή είναι η εικόνα στην Αυστραλία, καθώς για ακόμη μια ημέρα τεράστιες εκτάσεις καταστράφηκαν, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες ζώα κάηκαν.Με πληροφορίες από Ελληνικά Hoaxes και LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ