Πώς είναι να δουλεύεις για τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακής πορνογραφίας στον κόσμο;

Ένας Κύπριος, πρώην υπάλληλος της εταιρείας MindGeek (Pornhub, RedTube, YouPorn) με γραφεία και στη Λευκωσία, εξηγεί πως είναι να πρέπει να παρακολουθείς δεκάδες βίντεο πορνό καθημερινά.

Article featured image
Article featured image


Για κάποιους μια τέτοια δουλειά θα φάνταζε ιδανική. Διάχυτος ερωτισμός, ελεύθερη πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου -σε πρώτη προβολή- και ένα περιβάλλον χαλαρότητας και ευφορίας που δεν συναντάς εύκολα.

Μόνο που, όπως συμβαίνει και με τις επαγγελματικές ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου, αυτό που φτάνει στην οθόνη μας τελικά, δεν έχει καμία σχέση με όλα συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Σκοτάδι, άπειρες ώρες αφιλτράριστου υλικού, αυστηροί κανόνες και η απαίτηση να παρακολουθείς δεκάδες χιλιάδες βίντεο προσωπικών στιγμών άγνωστων ανθρώπων που βιντεογραφούν κάθε περίεργο, παράξενο και ενίοτε άρρωστο σκηνικό, που έχουν το μυαλό τους και φυσικά διεγείρει την ερωτική τους διάθεση.

Η Mindgeek αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακής πορνογραφίας στον κόσμο, με έδρα το Λουξεμβούργο και γραφεία σε άλλες 8 πόλεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Λευκωσία. Pornhub, Youporn, RedTube, Brazzers, Digital Playground, Men.com, Reality Kings και Sean Cody, είναι μόλις μερικά από τα brands που έχει στην κατοχή της, με τα έσοδά της το 2018 να ανέρχονταν στα 460 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Βίντεο με άπλυτα και βρώμικα πόδια, πατούσες. Ήταν ό,τι χειρότερο είχα δει ποτέ μου.


office1.jpg


Στη Λευκωσία, τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στο Δάλι, με τις εγκαταστάσεις να φυλάσσονται αυστηρά, ενώ οποιαδήποτε διαρροή πληροφοριών από τους εργαζομένους, απαγορεύεται ρητώς, όπως και η πρόσβαση σε δημοσιογράφους ή άλλους ενδιαφερόμενους που θέλουν να εξερευνήσουν τον άδυτο κόσμο της διαδικτυακής πορνογραφίας όπως αυτή φαίνεται στα backstage.

Ο Κ. βρέθηκε να εργάζεται στην εταιρεία έπειτα από παρότρυνση κάποιου φίλου του, ο οποίος εργαζόταν και ο ίδιος εκεί. «Όταν πήγα στην πρώτη συνέντευξη γνωριμίας, ήξερα σαφώς που πηγαίνω, αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς θα κάνω. Σίγουρα αυτό που φανταζόμουν με αυτό που έκανα στην πράξη δεν είχαν καμία επαφή. Την είχα πάθει κι εγώ, όπως όλοι οι άλλοι που είναι εκτός, νομιζόμενος πως το κλίμα σε μία τέτοια δουλειά θα είναι όπως οι ταινίες που βλέπουμε. Ούτε κατά προσέγγιση στην πραγματικότητα», αναφέρει όταν του ζητάω να μου πει για το πώς βρέθηκε εκεί.


bucharest-office-open-house.jpg
Τα γραφεία της εταιρείας στο Βουκουρέστη


Τι έπρεπε να κάνεις εσύ εκεί; Ποια ήταν η δουλειά σου;

Έπρεπε να ελέγχω τη δραστηριότητα των αγορών για πιθανά scammer, να βλέπω τα βίντεο πριν αναρτηθούν στις ιστοσελίδες, να ελέγχω εάν οι πελάτες (συνδρομητές) είχαν κάποιο πρόβλημα στο τεχνικό κομμάτι, για παράδειγμα γιατί δεν δουλεύει η συνδρομή τους ή γιατί δεν δουλεύει το βίντεο που μόλις αγόρασαν από την πλατφόρμα και άλλα τέτοια.

Το πεδίο εργασιών σου αφορούσε μόνο την Κύπρο ή ολόκληρο τον κόσμο;

Εννοείται πως ο έλεγχος και η αρμοδιότητές μου αφορούν το περιεχόμενο του παγκόσμιου δικτύου. Η εταιρεία εργοδοτεί δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, σε 9 χώρες, για την ίδια δουλειά και όσες άλλες ανάγκες έχει μια επιχείρηση. Τα βίντεο που ελέγχουμε για παράδειγμα αφορούν τον παγκόσμιο ιστό, όχι μόνο μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Και φυσικά το υλικό έρχεται από χρήστες σε όλο τον κόσμο.

μοντρεαλ.jpg
Πάρτι για τους εργαζομένους στο Μόντρεαλ

Ένιωθα ότι δεν είχα καμία όρεξη και ερωτική διάθεση.

Πόσα βίντεο/ταινίες περνούσαν καθημερινά από τα μάτια σου;

Ανάλογα με την ημέρα και το υλικό που ανέβαζαν οι χρήστες. Συνήθως, όμως, ήταν πάνω από 20.

Και ποιες είναι οι οδηγίες που έχετε; Τι πρέπει να προσέχετε να μη βγει στη δημοσιότητα;

Υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί σε σχέση με τα ρατσιστικά σχόλια όπως και το όριο ηλικίας. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι άνω των 18, αλλιώς το βίντεο δεν ανεβαίνει στην πλατφόρμα. Έπειτα είναι και τα διάφορα φετίχ, όπως το αίμα ή οι νεκροί. Και αυτά απαγορεύονται ρητά. Είναι πολλά τα don’t’s αλλά αυτά είναι τα βασικά.

Τις πρώτες μέρες, όταν ξεκίνησες να δουλεύεις στην εταιρεία, ένιωσες μια ιδιαίτερη ερωτική διάθεση ένεκα του περιεχομένου που παρακολουθούσες;
Αντιθέτως, ένιωθα ότι δεν είχα καμία όρεξη και ερωτική διάθεση. Άλλο είναι να επιλέγεις να δεις μια ταινία πορνογραφικού περιεχομένου στο σπίτι σου, ιδιωτικά, γιατί γουστάρεις και άλλο να το κάνεις ως επάγγελμα σε ένα γραφείο με συναδέλφους και να έχεις στο μυαλό σου τυχόν παραβιάσεις που μπορεί να προκύψουν.

Δεν είναι εύκολο ούτε και ευχάριστο να πρέπει να βλέπεις καθημερινά τέτοιο υλικό και να το ξεψειρίζεις για ατασθαλίες και παραβιάσεις.


Υπήρξε κάτι που σε έκανε να νιώσεις αμήχανα ή να αηδιάσεις;

Φυσικά! Βίντεο με άπλυτα και βρώμικα πόδια, πατούσες. Ήταν ό,τι χειρότερο είχα δει ποτέ μου.

Υπήρξε περίπτωση που απευθύνθηκες εσύ ή κάποιος ανώτερός σου στο ηλεκτρονικό έγκλημα για ακατάλληλο περιεχόμενο;

Αυτό ήταν κάτι που γινόταν καθημερινά. Είναι και αυτό μέρος της δουλειάς μας.


mindgeek-kitchen.jpg
Ο χώρος εστίασης των υπαλλήλων στα γραφεία της Λευκωσίας, Δάλι


Είδες ποτέ κάποιον γνωστό σου σε βίντεο;

Όχι!

Γιατί αποφάσισες να παραιτηθείς τελικά;

Λόγω της ίδιας της φύσης της δουλειάς. Δεν είναι εύκολο ούτε και ευχάριστο να πρέπει να βλέπεις καθημερινά τέτοιο υλικό και να το ξεψειρίζεις για ατασθαλίες και παραβιάσεις. Είναι δύσκολο και θέλει γερό στομάχι για να το κάνεις. Αν τα καταφέρεις καλώς, εγώ ένιωθα πως δεν άντεχα άλλο να βλέπω αυτές τις εικόνες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ