Συνέντευξη με την «χαροκαμένη Κύπρια πεθερά»

Γιατί κάποιοι έγιναν έξαλλοι;

Article featured image
Article featured image

Μου έστειλαν το βίντεο με την κύπρια πεθερά τόσοι πολλοί που σε κάποια φάση αποφάσισα να σταματήσω ότι κάνω και να το δω -βασικά μ’ αρέσει να το παίζω μπήζι, παρόλο που έχω 24 ώρες την ημέρα ελεύθερες.

Ομολογώ πως γέλασα με τη ψυχή μου -παρά τη βαριά ατμόσφαιρα των ημερών- και πως είχα ανάγκη κάτι τόσο φρέσκο, τόσο ανεπιτήδευτο, τόσο αυθεντικό.Η φυσιογνωμία μού φάνηκε γνωστή. Έτσι, λοιπόν, την εντόπισα, και στο τηλέφωνο -αφού τον καφέ μας δεσμευθήκαμε να τον πιούμε στη μετά Κορωνοϊού εποχή- μου θύμισε τη συνάντησή μας στο Σίγμα, όπου πριν 8 χρόνια είχε έρθει να μου φέρει ένα βιβλίο της! Ναι, είναι συγγραφέας, και μάλιστα γράφει πάρα πολύ καλά!

Πιο κάτω, η συνομιλία μου με την Ελένη Γαλαταριώτη, γνωστή πλέον ως «η χαροκαμένη κύπρια πεθερά»!

Σε καμιά περίπτωση δεν περίμενα να έχουν τόση ανταπόκριση τα βίντεο. Αν το ήξερα, θα κτενιζόμουν καλύτερα!-Γεια σου Ελένη, που σε βρίσκω;

-Αυτή τη στιγμή στο σαλόνι, αν με έπαιρνες πριν πέντε λεπτά ήμουν στην κουζίνα! Βασικά, κυκλοφορώ πολύ τελευταίως, σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού!

Γελώ και συνειδητοποιώ πόσο άκυρη ήταν η ερώτησή μου, αφού όλοι σε lockdown (ή σχεδόν όλοι αν το lockdown είναι στην Κύπρο) βρίσκονται σπίτι!

-Πώς σου ήρθε να κάνεις αυτά τα βίντεο;

-Απλά ένιωσα την ανάγκη να κάνω τον κόσμο να γελάσει και να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματά του. Φυσικά, οφείλω να ομολογήσω πως σε καμιά περίπτωση δεν περίμενα να έχουν τόση ανταπόκριση. Αν το ήξερα, θα κτενιζόμουν καλύτερα! (γέλιο)

-Έχω μια απορία. Είχες γράψει κάπου το κείμενο ή έστω κάποια κύρια πόιντς για να μην τα ξεχάσεις;

-Όχι, είχα απλά στο μυαλό μου κάποια σημεία που ήθελα να θίξω και βασικά αυτοσχεδίασα.


-Είναι απίστευτο αυτό που μου λες, ακόμη και επαγγελματίες ηθοποιοί θα είχαν δυσκολία νομίζω με τέτοιο αυτοσχεδιασμό! Και πράγματι, απέδωσες το ψυχογράφημα της μέσης κύπριας πεθεράς, έστω με μια δόση υπερβολής.

-Νομίζω, η κύπρια πεθερά, ως συνέχεια της κύπριας μάνας, και δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω από αυτό που θα πω, έχει την τάση να θεωρεί το παιδί της κτήμα της, κάτι που της ανήκει και πρέπει να το νταντεύει ακόμη κι αν γίνει πενήντα χρονών!

-Εμένα μου λες; Η μάνα μου με φωνάζει ακόμη Δημητράκη!

-Το θέμα είναι να μπορούμε να σεβαστούμε το ότι κάποτε το παιδί μας θα πάψει να είναι απλά παιδί μας και θα κάνει δική του οικογένεια. Εκεί πρέπει να πάψουμε να χώνουμε τη μύτη μας στα του ζευγαριού. Φυσικά, το βίντεο μου το έκανα με καθαρά χιουμοριστική προσέγγιση, δεν ισχυρίζομαι ότι παρουσιάζω κοινωνιολογική μελέτη!

-Ήσουν πάντως πολύ ρεαλιστική στον τρόπο που παρουσίασες την πεθερά. Έχεις ασχοληθεί καθόλου με θέατρο ερασιτεχνικά;

-Όχι, αλλά κατάλαβα πως πρέπει να ήμουν πολύ πειστική σαν ηθοποιός όταν άρχισαν να έρχονται και πολλά μηνύματα που ήταν έντονα αρνητικά!

χαρωκαμένη κύπρια πεθερά.png


Το βίντεο μου το έκανα με καθαρά χιουμοριστική προσέγγιση, δεν ισχυρίζομαι ότι παρουσιάζω κοινωνιολογική μελέτη!


-Μη μου πεις ότι σε έβριζαν κιόλας επειδή μας έκανες να γελάσουμε;

-Δέχθηκα σωρεία μηνυμάτων του στυλ «αυτό που κάνεις είναι απαράδεκτο», «πως τολμάς να φέρεσαι έτσι στον γιο σου», «σταμάτα αμέσως να είσαι τόσο κακιά με τη νύφη σου» και διάφορα τέτοια.

-Ενώ ήταν ξεκάθαρο πως υποδυόσουν ένα ρόλο…

-Προφανώς, δεν ήταν ξεκάθαρο σε όλους, κάποιοι το πήραν στα σοβαρά! Να σημειώσω πως δεν είμαι πεθερά, ο γιος μου είναι μόλις δεκαέξι ετών και η κόρη μου εννιά!

-Όταν παντρευτεί ο γιος σου υπάρχει περίπτωση να μετατραπείς στην πεθερά που τώρα σατιρίζεις;

-Εφαντάστηκες; (γέλιο)-Ελένη, τι χόμπι έχεις;

-Λατρεύω να μελετώ την κυπριακή λαογραφία! Και, φυσικά, να κάνω όποτε μπορώ τον κόσμο να γελά. Ήμουν πειρακτήρι από μικρή!

-Τελευταία ερώτηση. Με τι ασχολείσαι;

-Ήμουν τραπεζικός υπάλληλος για 20 χρόνια, είχα σπουδάσει χρηματοοικονομικά. Ένιωθα, όμως, πάντα να πνίγομαι στην τράπεζα, έψαχνα για κάτι πιο δημιουργικό! Έτσι, το 2013, με την κρίση, έφυγα και αποφάσισα να γίνω συγγραφέας.

-Μπορείς να μας πεις τους τίτλους των βιβλίων σου για όσους ενδιαφέρονται να σε διαβάσουν;

-Φυσικά! Έχω γράψει τρία βιβλία και τώρα ετοιμάζομαι να εκδώσω το τέταρτο. Αυτή τη στιγμή στα βιβλιοπωλεία υπάρχουν το χιουμοριστικό «Τι έκανες Μενέλαε και σου ‘φυγε η Ελένη;», το κοινωνικό εποχής «Για τα μάτια μιας γυναίκας» και το τολμηρά ερωτικό «Εσχάτη Απιστία».

-Σε ευχαριστούμε Ελένη που μας έδωσες χαμόγελο σε δύσκολες μέρες!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ