Άνδρες που έχουν προσποιηθεί οργασμό

Συμβαίνει και αφορά έναν στους τέσσερις.

Άνδρες που έχουν προσποιηθεί οργασμό

Συμβαίνει και αφορά έναν στους τέσσερις.

Article featured image
Article featured image

Συνήθως, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, ο συγκεκριμένος τομέας αφορούσε κυρίως το γυναικείο φύλλο με τους λόγους να είναι προφανείς. Άλλωστε ένας άντρας, όταν ολοκληρώνει και κυρίως όταν δεν ολοκληρώνει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρύψει.

Παρόλα αυτά, πολλοί άντρες, τα τελευταία χρόνια παραδέχονται πιο εύκολα πως έχουν προσποιηθεί οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, για να ευχαριστήσουν το άτομο με το οποίο είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα σε φοιτητές πανεπιστημίου, περίπου ένας στους τέσσερις άνδρες λέει ότι το έχει κάνει.

Γιατί λοιπόν τόσες γυναίκες και τόσοι άνδρες προσποιούνται ότι φτάνουν σε οργασμό; Μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο Archives of Sexual Behavior είχαν στόχο να δώσουν οριστική απάντηση και τα αποτελέσματα δείχνουν έξι διαφορετικά μοτίβα.

Κείμενο Justin Lehmiller, PhD*

Στην πρώτη έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν 50 φοιτητές που είχαν προσποιηθεί οργασμό στο παρελθόν, που σημαίνει δηλαδή ότι δεν είχαν οργασμό, αλλά έκαναν σαν να είχαν ή είπαν στον σύντροφό τους ότι είχαν. Τους ζήτησαν να σκεφτούν τις εμπειρίες τους και να κάνουν μια λίστα με πιθανούς λόγους που κάποιος μπορεί να προσποιηθεί ότι τελειώνει κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι ερευνητές πήραν τις λίστες που προέκυψαν και συμπλήρωσαν δεκάδες άλλους πιθανούς λόγους που προέκυψαν από άλλες έρευνες για το τι παρακινεί τη σεξουαλική συμπεριφορά ευρύτερα, σε περίπτωση που από τους φοιτητές είχε διαφύγει κάτι.

Ύστερα έκανα δυο ακόλουθες μελέτες, σε συνολικά περισσότερους από 1.400 ενήλικες (που τους βρήκαν κυρίως μέσω του Craiglist), που επίσης είχαν προσποιηθεί οργασμό στο παρελθόν.

Οι συμμετέχοντες σημείωσαν κατά πόσο συμφωνούν/ διαφωνούν με κάθε λόγο στη λίστα και οι ερευνητές έπειτα αναζήτησαν μοτίβα στις απαντήσεις τους.

photo-1586544476812-775bd07e5fde.jpg

Οι αναλύσεις τους αποκάλυψαν ότι οι λόγοι των συμμετεχόντων για τους προσποιητούς οργασμούς χωρίζονταν σε έξι ομάδες:

  1. Νιώθω ωραία («Προσφέρει χαρά και ικανοποίηση», «με κάνει να νιώθω ότι με αγαπούν»)
  2. Το κάνω για τον/τη σύντροφό μου («Δεν θέλω να πληγώσω τον σύντροφό μου», «κάνει τον/τη σύντροφό μου χαρούμενο/η», «διεγείρει περισσότερο τον/τη σύντροφό μου»)
  3. Δεν γουστάρω το σεξ («το σεξ κρατάει πολύ και θέλω να τελειώσει» «δεν απολαμβάνω το σεξ»)
  4. Θέλω να χειρίζομαι τον/τη σύντροφό μου και να νιώθω ισχυρός/ή («μου αρέσει να ασκώ κυριαρχία και έλεγχο στον/στη σύντροφό μου», «είναι ισχυρό εργαλείο που μπορώ να χρησιμοποιήσω, για να κερδίσω πράγματα που θέλω από τον/τη σύντροφό μου»)
  5. Είμαι ανασφαλής («Δεν θέλω ο/ή σύντροφός μου να νομίσει ότι είμαι κακός/ή στο σεξ», «φοβάμαι ότι θα θυμώσει, αν δεν τελειώσω»)
  6. Θέλω να συνδεθώ συναισθηματικά με τον/τη σύντροφό μου («Είναι ένας τρόπος να δείξω αγάπη», «νιώθω συναισθηματικά κοντά στον/στη σύντροφό μου»)

Όπως αποκαλύπτουν αυτά τα μοτίβα, μερικές φορές κάποιοι προσποιούνται οργασμό, επειδή κάτι κερδίζουν. Άλλες φορές, όμως, το κάνουν για τη σχέση τους, επειδή κάτι κερδίζει ο/ή σύντροφός τους και άλλες φορές το κάνουν, επειδή οι συνθήκες στο σεξ δεν είναι ικανές να τους κάνουν να τελειώσουν.

photo-1584031702459-f9c958d242f5.jpg

Σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα, που είναι συνεπής με προηγούμενες μελέτες, περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες είπαν ότι έχουν προσποιηθεί οργασμό. Αλλά οι γυναίκες δεν προσποιούνται απλώς πιο συχνά, υπάρχουν έμφυλοι λόγοι γι' αυτό. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να προσποιηθούν για χάρη ενός συντρόφου, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να προσποιηθούν, επειδή νιώθουν ανασφάλεια, επιθυμία να συνδεθούν συναισθηματικά και επειδή θέλουν να νιώθουν δυνατοί.

Οι λόγοι επίσης ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία: οι μεγαλύτεροι τείνουν να το κάνουν, επειδή θέλουν να ευχαριστήσουν τους συντρόφους τους και να συνδεθούν συναισθηματικά μαζί τους.

Είναι κακό να προσποιείσαι; Δεν υπάρχει απλή απάντηση. Δεν είναι κάτι εγγενώς καλό ή κακό – εξαρτάται από τον λόγο που το κάνεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υποθέτεις ότι ένας ψεύτικος οργασμός μια στο τόσο είναι κόκκινο πανί. Πράγματι, οι συγγραφείς της έρευνας έγραψαν ότι, «το να προσποιείται κανείς οργασμό δεν είναι από μόνο του ένδειξη ότι στο ζευγάρι υπάρχουν προβλήματα προς επίλυση».

photo-1518208734895-46d2ff97e480.jpg

Παρόλα αυτά, αν το κάνεις, επειδή το σεξ είναι κακό και πρόκειται να συνεχίσεις να κάνεις σεξ μ' αυτό το άτομο, ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Τα βογκητά σου μπορεί να δίνουν τη λάθος εντύπωση για το τι σε φτιάχνει και έτσι να δημιουργεί το υπόβαθρο για ακόμη πιο απογοητευτικές μελλοντικές συνευρέσεις. Μάλλον καλύτερα να μιλήσεις με τον σύντροφό σου για το τι σου αρέσει και τι όχι.

Αντίστοιχα, αν το κάνεις, επειδή νιώθεις ότι περιμένει από σένα οργασμό, απλώς θρέφεις το καθήκον του οργασμού ή την ιδέα ότι το σεξ δεν είναι σεξ, αν δεν υπάρχει οργασμός – και αυτό θα ενισχύσει την πίεση απόδοσης την επόμενη φορά, μειώνοντας συνεπώς την πιθανότητα να έχεις αληθινό οργασμό.

Αντίθετα, αν το κάνεις, επειδή είναι κάτι που σου αρέσει ή επειδή θέλεις ειλικρινά να κάνεις τον/τη σύντροφό σου χαρούμενο/η, αυτό είναι άλλη ιστορία. Σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα ψεύτικα βογκητά θα μπορούσαν να βελτιώσουν το σεξ και ίσως και τη σχέση.

* Ο Justin Lehmiller είναι διευθυντής του προγράμματος Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μπολ, που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Kinsey και συγγραφέας του blog Sex and Psychology. Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Tonic.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ