Πρόθεση είναι τα μέτρα να διαρκέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, λέει ο Δρ Καραγιάννης

Εν αναμονή των αυριανών αποφάσεων του Υπουργικού.

Article featured image
Article featured image

Πρόθεση των μέτρων που θα τεθούν την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου είναι να διαρκέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος είπε ότι αν και υπάρχει περιθώριο στις νοσηλείες, εντούτοις, υπάρχουν και οι νοσηλείες μη COVID ασθενών που είναι περισσότεροι από τους ασθενείς COVID.



Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη ο πληθυσμός να προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι για να είναι κάποιος προστατευμένος θα πρέπει να κάνει και το τρίτο εμβόλιο. «Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή από άλλες χώρες. Γι’ αυτό προχωρούμε προς την τρίτη δόση για να ενισχυθεί ο εμβολιαστικός φραγμός. Χρειάζονται ψηλά επίπεδα αντισωμάτων. Αν κάποιος έχει και θέμα υγείας, τότε μπορεί τα επίπεδα αντισωμάτων του να πέσουν πιο γρήγορα κάτω από τους έξι μήνες. Επομένως μπορεί να είναι πιο πολύ εκτεθειμένος εάν υπάρχει λόγος ιατρικός και δεν μπορεί να κάνει την τρίτη δόση, τότε είναι άλλο θέμα».

Αυτό είναι κάτι που δεν συζητήθηκε, σημείωσε, «γιατί θεωρητικά αν κάποιος έκανε τις πρώτες δύο δόσεις, τότε μπορεί να κάνει και το τρίτο εμβόλιο χωρίς ενδοιασμούς».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη για πρόσθετους περιορισμούς, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι αυτή τη στιγμή η πρόθεση είναι να μην υπάρξει κάτι περισσότερο.

«Φυσικά για να υπάρξει κάτι παραπάνω θα πρέπει να επιδεινωθεί η κατάσταση περισσότερο και όχι μόνο τα κρούσματα. Οι σκληροί οι δείκτες είναι οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Εκεί είναι το πρόβλημα» εξήγησε.

Για το θέμα των νοσηλειών, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι φθάσαμε τις 106 χθες που είναι το ένα τρίτο της κορύφωσης του κύματος που είχαμε το καλοκαίρι. «Υπάρχει περιθώριο για νοσηλείες, αλλά η διαφορά είναι ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν και νοσηλείες που είναι και non-COVID στα νοσοκομεία που κρατούν κλίνες και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας. Οι non-COVID ασθενείς είναι παραπάνω από τους COVID», εξήγησε.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι το χρονικό όριο εξαρτάται από την αυριανή απόφαση του Υπουργικού. «Δεν μιλήσαμε για χρονικό όριο, η πρόθεση είναι ότι θα παραμείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα», είπε.

Ερωτηθείς γιατί θα πρέπει να απαγορευθούν εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι όταν είναι ανοικτοί χώροι ο κόσμος προσέρχεται χωρίς μάσκες. «Δεν βοηθούμε την κατάσταση εμείς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά μας. Δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Ο Δρ Καραγιάννης συνέστησε «ακόμη μια φορά, υπομονή και εφαρμογή των μέτρων, αλλιώς έτσι θα πηγαίνουμε». Ιδιαίτερα για τα σχολεία, σημείωσε, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εφόσον δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά ακόμα μέχρις ότου εγκριθεί στην Ευρώπη το εμβόλιο για τα παιδιά, δεν έχουμε άλλη επιλογή αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα σχολεία ανοικτά».


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ