Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη

Η τελευταία του επιθυμία ήταν να κηδευτεί στην ιδιαίτερή του πατρίδα.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική Φωτογραφία: mikistheodorakis.gr


Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον εμβληματικό μουσικοσυνθέτη που σημάδεψε με τη δράση του τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Τον άνθρωπο που η ακτινοβολία του ξεπέρασε τα στενά σύνορα της ιδιαίτερης πατρίδας, εκτινάσσοντάς τον στα πέρατα της οικουμένης.


Σε ένδειξη τιμής η Πολιτεία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στην Ακρόπολη και σε όλα τα δημόσια κτήρια. Την ίδια στιγμή έξω από το σπίτι του, πολίτες εναποθέτουν λουλούδια, εκφράζοντας το πένθος για την απώλεια του αγαπημένου προσώπου.



Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών την Τρίτη 7/9 και Τετάρτη 8/9 από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και την Πέμπτη 9/9 από 10:00 έως 14:00. Την ίδια ημέρα, στις 15:00, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του.


Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμούσε να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, στο κοιμητήριο του Γαλατά, κοντά στους γονείς και τον αδελφό του.



«Ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής επαναστάτης, πέθανε στα 96 του»


Αφού έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Μίκη θεοδωράκη, τα διεθνή Μέσα έκαναν μνεία τόσο στο καλλιτεχνικό έργο όσο και στην πολιτική δράση του αστείρευτου μουσικοσυνθέτη.


Το πρακτορείο Reuters αναφέρει σε τηλεγράφημά του ότι «ο συνθέτης του Ζορμπά, Μίκης Θεοδωράκης πέθανε στα 96 του».


«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια», γράφει η εφημερίδα Die Zeit, αναφερόμενη παράλληλα στο στάτους «ήρωα» που απολάμβανε ο Θεοδωράκης στην Ελλάδα. «Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης», προσθέτει η εφημερίδα.


«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία "Αλέξης Ζορμπάς" και το "Κάντο Χενεράλ" σε στίχους του Πάμπλο Νερούδα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία.


Το περιοδικό Focus ανέφερε ότι:«Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει.


«Ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής επαναστάτης πέθανε στα 96 του», έγραψαν οι New York Times.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ