Οι προστατευτικές μάσκες μάς κάνουν περισσότερο ελκυστικούς, σύμφωνα με έρευνα

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ένα συγκεκριμένο είδος μάσκας μάς κάνει πιο θελκτικούς συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Unsplash/Mehrnegar Dolatmand


Βρετανοί ακαδημαϊκοί διαπίστωσαν ότι οι προστατευτικές μάσκες κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο ελκυστικούς. Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έδειχναν πιο ωραίοι με μάσκα που κρύβει το μισό τους πρόσωπο, από τη μύτη και κάτω.

Ωστόσο, δεν είναι όλες ο μάσκες που χρησιμοποιούμε για προστασία, που μας κάνουν θελκτικούς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα πρόσωπο καλυμμένο με χειρουργική μάσκα μιας χρήσης, ήταν πιθανό να θεωρηθεί πιο όμορφο από κάποιον που φορούσε υφασμάτινη μάσκα ή από κάποιον που δεν φορούσε καθόλου. Αυτά είναι τα νέα πρότυπα καθώς νωρίτερα ο Δρ Μάικλ Λιούις, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και ειδικός στη μελέτη προσώπων, δήλωνε το αντίθετο. Υποστήριζε πως μελέτη πριν από την πανδημία βρήκε ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου μειώνουν την ελκυστικότητα επειδή σχετίζονται με ασθένεια.

«Η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε όσους φορούν μάσκες. Όταν βλέπουμε κάποιον να φοράει μάσκα, δεν σκεφτόμαστε ότι αυτός έχει κάποια ασθένεια και πρέπει να απομακρυνθούμε. Θέλαμε να δοκιμάσουμε αν αυτό έχει αλλάξει από τότε που οι μάσκες χρησιμοποιούνταν παντού και να κατανοήσουμε αν ο τύπος της μάσκας είχε κάποιο αποτέλεσμα. Η μελέτη μάς δείχνει ότι τα πρόσωπα θεωρούνται πιο ελκυστικά όταν καλύπτονται από ιατρικές μάσκες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουμε συνηθίσει οι υγειονομικοί να φορούν μπλε μάσκες και τώρα τις συνδέουμε με ανθρώπους που κάνουν τέτοια επαγγέλματα. Σε μια εποχή που αισθανόμαστε ευάλωτοι, μπορεί να βρούμε τη χρήση ιατρικών μασκών καθησυχαστική και να νιώθουμε καλύτερα απέναντι σε κάποιον που τη φοράει».

photo-1584744982493-704a9eea4322.jpgΗ έρευνα

Το πρώτο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, όταν οι Βρετανοί άρχισαν να φορούν μάσκες σε ορισμένες περιπτώσεις. Έγινε ένα πείραμα: ζητήθηκε από 43 γυναίκες να βαθμολογήσουν σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, την ελκυστικότητα των εικόνων ανδρών με υφασμάτινη, μπλε μάσκα και μια άλλη φωτογραφία ανδρών που κρατούν ένα μαύρο βιβλίο κρύβοντας την περιοχή που θα κάλυπτε η μάσκα. Οι συμμετέχοντες είπαν ότι όσοι φορούσαν υφασμάτινη μάσκα ήταν πολύ πιο ελκυστικοί από αυτούς που δεν είχαν μάσκα ή εκείνων που τα πρόσωπά τους ήταν εν μέρει καλυμμένα με το βιβλίο. Αλλά η χειρουργική μάσκα, τους έκανε πιο όμορφους.

Ήδη έχει διενεργηθεί και το δεύτερο μέρος της έρευνας, στο οποίο άνδρες αξιολόγησαν φωτογραφίες γυναικών με μάσκα. Αυτό ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά σύμφωνα με τον Λιούις τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές ίδια. Οι ερευνητές δεν ζήτησαν από τους μετέχοντες να δηλώσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Ο Λιούις είπε ότι ήταν πιθανό οι μάσκες να κάνουν τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς επειδή η προσοχή στρέφεται στα μάτια. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις όπου καλύπτεται μόνο το αριστερό ή δεξί μέρος του προσώπου και που πάλι μπορεί κάποιος να χαρακτηριστεί ως ελκυστικός, εν μέρει επειδή ο εγκέφαλος γεμίζει τα κενά που λείπουν και μεγαλοποιεί τη συνολική επίδραση.

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cognitive Research: Principles and Implications.
Με πληροφορίες από Kathimerini.gr, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ