Οι τουαλέτες «εκτοξεύουν» αόρατα σωματίδια όταν τραβάμε το καζανάκι με ανοιχτό καπάκι

Επιστήμονες δημοσίευσαν βίντεο που το αποδεικνύει και (μάλλον) μετά από αυτό δεν θα ξανατραβήξουμε το καζανάκι με τον ίδιο τρόπο.

Article featured image
Article featured image


Το καζανάκι, μετά τη χρήση της λεκάνης της τουαλέτας, εξασφαλίζει ότι τα περιεχόμενα απομακρύνονται από το σημείο, εξασφαλίζοντας ασφαλείς συνθήκες υγιεινής.

Ωστόσο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Colorado Boulder διαπίστωσαν πως αμέτρητα σταγονίδια νερού τινάζονται ψηλά «σαν σιντριβάνι», όταν ξεχνάμε να κατεβάσουμε πρώτα το καπάκι.

Ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο για να καταγράψουν πόσο μακριά φτάνουν αυτά τα σωματίδια, εκτιμώντας τους κινδύνους μόλυνσης από το καζανάκι, όταν δεν φροντίζουμε να κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης πριν από τη χρήση του.



Η ομάδα συνέδεσε λέιζερ και κάμερες σε μία τυπική λεκάνη - σαν αυτές που χρησιμοποιούνται ευρέως στα νοικοκυριά της Βόρειας Αμερικής - και χωρίς άλλα περιεχόμενα ή χαρτί υγείας, τράβηξαν επανειλημμένα το καζανάκι. Όπως το περίμεναν, τα σωματίδια τινάζονται πολύ ψηλά και ταξιδεύουν στον αέρα.

Η ομάδα μέτρησε το ύψος που έφταναν τα σωματίδια, και επιβεβαίωσε ότι τα σταγονίδια κινούνται με ταχύτητα 1,5 μέτρων ανά λεπτό (5,4 χιλιομέτρων την ώρα), στα οχτώ δευτερόλεπτα μετά τη χρήση του καζανακίου. Ενώ τα μεγαλύτερα σταγονίδια κατακάθισαν σε επιφάνειες μέσα σε δευτερόλεπτα, τα μικρότερα και επομένως ελαφρύτερα σωματίδια παρέμειναν αιωρούμενα στον αέρα για αρκετά λεπτά.

αποπατος.png



Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα σωματίδια αυτά μπορούν να προσγειωθούν σε άλλα αντικείμενα του μπάνιου, όπως τα σφουγγάρια και τις οδοντόβουρτσες. Μαζί με αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθούν βακτήρια και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως το E. coli.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, και η ομάδα θέλει να ρίξει φως στους κινδύνους που έχει το να τραβά κάποιος το καζανάκι με το καπάκι της λεκάνης ανοιχτό, ιδίως σε δημόσιες και κοινόχρηστες τουαλέτες όπου οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν πολλούς ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ