Πώς τοποθετούνται Δήμος Λεμεσού και Κόμμα για τα Ζώα σχετικά με το νεκρό ελάφι στον ζωολογικό κήπο

Το Σάββατο, η ομάδα πρωτοβουλίας «O κήπος εν δικός μας» κατήγγειλε την τραγική κατάληξη που είχε ένα μικρό ελάφι στον ζωολογικό κήπο της Λεμεσού, όταν τα κέρατά του πιάστηκαν σε μεταλλικό πλέγμα. [Bίντεο]

Article featured image
Article featured image

Το Σάββατο, η ομάδα πρωτοβουλίας «O κήπος εν δικός μας» κατήγγειλε ότι ένα νεαρό ελάφι βρήκε τραγικό θάνατο στον ζωολογικό κήπο Λεμεσού, όταν τα κέρατα του άτυχου ζώου πιάστηκαν σε μεταλλικό πλέγμα, που δεν έπρεπε να υπάρχει γύρω από ένα δέντρο. Στη σχετική ανάρτηση στο Facebook αναφέρονταν τα εξής:

«Αυτός ο Ρούντολφ δεν θα κάνει Χριστούγεννα. Πέθανε σήμερα στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού, όταν τα κέρατα του πιάστηκαν σε μεταλλικό πλέγμα, που δεν έπρεπε να υπάρχει γύρω από ένα δέντρο. Ο Ζωολογικός Κήπος είναι ένα άλλο έγκλημα που συντηρεί ο Δήμος Λεμεσού με πρόφαση την ‘ψυχαγωγία των παιδιών’.

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πώς θα εξηγήσετε αυτό στα παιδιά μας;

Κλείστε τον Ζωολογικό Κήπο σήμερα!

Διώξτε τους πλαστικούς μονόκερους σήμερα!

Ενοποιήστε τον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού και δώστε σε όλους μας, στα παιδιά μας επίσης, έναν χώρο σεβασμού προς τη χλωρίδα και πανίδα, όπως άλλωστε οφείλει να είναι ένας κήπος».



Η ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού

Ο Δήμος Λεμεσού εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό θανάτου του ελαφιού, που φιλοξενείτο στον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο, ο οποίος καταγράφηκε στις 9 Δεκεμβρίου, κάνοντας αναφορά σε ενδεχόμενο ατυχήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, εν αναμονή της νεκροψίας, που θα διενεργηθεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, προκειμένου να διαφανεί πέραν πάσης αμφιβολίας η αιτία θανάτου του ζώου, έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή οι σχετικές έρευνες.

«Οι ενδείξεις από την προκαταρκτική διερεύνηση του θλιβερού συμβάντος, δείχνουν ατύχημα, καθώς ως φαίνεται, τα κέρατα του ελαφιού παγιδεύτηκαν στην περίφραξη του χώρου που ζούσε και παρά το γεγονός ότι το προστατευτικό πλέγμα πληρούσε όλες τις προδιαγραφές», προστίθεται.

Την ίδια ώρα σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση, εάν προκύψουν ευθύνες για το ατύχημα, από το οποίο φαίνεται να επήλθε ο θάνατος του ελαφιού, αυτές θα αποδοθούν».

Ο Δήμος Λεμεσού σημειώνει ακόμη πως «επειδή αφουγκράζεται την απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών για ριζικές αλλαγές στον ζωολογικό κήπο, βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης και αξιολόγησης του ζωολογικού κήπου και ετοιμάζεται να εισέλθει σε διάλογο με τους πολίτες για το μέλλον του».

Τέλος, διαμηνύει «προς πάσα κατεύθυνση» ότι θέτει ως προτεραιότητα την ευημερία των ζώων και εκφράζει λύπη για «την όποια προσπάθεια εκμετάλλευσης του θλιβερού αυτού περιστατικού».


«Να κλείσει ο Ζωολογικός Κήπος Λεμεσού. Τα σκάνδαλα εν πολλά»

Ανακοίνωση επί του θέματος έκανε και το Κόμμα για τα Ζώα, καλώντας ταυτόχρονα σε διαμαρτυρία την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, η ώρα 14.00, έξω από τον ζωολογικό κήπο.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «Ο πολύ πρόσφατος, τραγικός θα λέγαμε, θάνατος ενός ελαφιού αφήνει σοβαρά εκτεθειμένους και τον Δήμο Λεμεσού (έχει τη διαχείριση του ζωολογικού κήπου) αλλά πολύ περισσότερο αυτούς που έχουν την ευθύνη της καθημερινής φροντίδας των εγκλωβισμένων ζώων εντός του ζωολογικού κήπου».

Κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη στάση του Δήμου Λεμεσού, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου», το κόμμα τονίζει ότι οι εν λόγω φορείς δεν έχουν συνετιστεί με τα πολλά και διάφορα σκάνδαλα που αφορούν στην κακή διαχείριση του ζωολογικού κήπου.

«Θυμίζουμε την περίπτωση του τραγικού θανάτου του γάτου Μπέρτον, ζώα που βρέθηκαν στον σκουπιδότοπο στο Βατί (και μέχρι σήμερα δεν είδαμε το πόρισμα της έρευνας που διέταξε ο Δήμος Λεμεσού) και τώρα το ελαφάκι.

Το γεγονός ότι τα κέρατα του νεαρού ελαφιού πιάστηκαν μέσα σε μεταλλικό πλέγμα (που δεν έπρεπε να υπάρχει γύρω από το δέντρο) με αποτέλεσμα τον αργό και βασανιστικό θάνατο του, μάς δείχνει τη μεγάλη και απαράδεκτη ολιγωρία και την ανευθυνότητα των ανεύθυνων υπευθύνων. Επίσης, ο Δήμαρχος εξ όσων γνωρίζουμε διέταξε έρευνα για τα αίτια θανάτου του ζώου. Εδώ είναι ο εμπαιγμός. Δηλαδή; Το ζώο πιάστηκε πάνω στα ττέλια άρα θα επιβεβαιωθεί ότι το ζώο πέθανε από ‘ττελίαση’; Τώρα θα μας πούνε για διαδικασίες;», προστίθεται.


Τέλος, απευθυνόμενο στον Δήμαρχο Λεμεσού, το Κόμμα για τα Ζώα κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να αναμένει άλλο θάνατο αθώου ζώου, τονίζοντας μάλιστα ότι σε συνεργασία με τα άλλα 13 πολιτικά φιλοζωικά κόμματα της Ευρώπης θα απευθυνθούν προς την Πρόεδρο του «Intergroup on Welfare and Conservation of Animals», κα Anja Hazekamp, για να καταγγείλουν τον τρόπο λειτουργίας των ζωολογικών κήπων στην Κύπρο.

«Έχει πλέον ξεκάθαρα αποδειχτεί ότι η πορεία του ΖΚ Λεμεσού είναι μία, και δεν είναι άλλη από το κλείσιμό του. Δεν έχει πλέον κανένα ρόλο και καμία εκπαιδευτική σημασία ή με την πρόφαση της ‘ψυχαγωγίας των παιδιών’ ή της οποιαδήποτε άλλης αφορμής για να συνεχίσει να λειτουργεί. Τα φυλακισμένα ζώα στον ΖΚ είναι τα μόνα αθώα χωρίς να έχουν εγκληματήσει.

Συμφωνούμε απόλυτα με την ομάδα πρωτοβουλίας ‘Ο κήπος εν δικός μας’, οι οποίοι και αυτοί ζητούν να κλείσει ο ζωολογικός, να σταματήσουν τα οποιαδήποτε έργα, (τάχαμου της ανάπλασης του χώρου) και ζητούν και ζητούμε περισσότερο πράσινο και όχι κάτεργα και φυλακές για τα αθώα τα ζώα», τονίζεται καταληκτικά.

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου διοργανώνει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 14.00, διαμαρτυρία περιμετρικά του ζωολογικού κήπου με το αίτημα «άμεσου κλεισίματός του». Καλούν επίσης, τον Δήμαρχο Λεμεσού όπως παρευρεθεί την Κυριακή στις 14:30, για να παραλάβει το σχετικό υπόμνημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ