Τελικά, πόσες φορές την ημέρα πρέπει να κάνουμε το «χοντρό» μας;

Ένας ειδικός απαντά υπεύθυνα, μετά από έρευνα.

Article featured image
Article featured image


Λάβετε θέσεις, τα πιο πρόσφατα ευρήματα της μελέτης «Zoe The Big IF» κυκλοφόρησαν και αφορούν το πόσο συχνά πρέπει να μάς καλεί η φύση. Ο επικεφαλής επιστήμονας της Zoe, Δρ Tim Spector, μοιράστηκε τη συχνότητα με την οποία οι Βρετανοί επισκέπτονται την τουαλέτα και τα ευρήματα ήταν απρόσμενα.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το 55% πηγαίνουν για αφόδευση μια φορά την ημέρα, το 32,4% δύο φορές την ημέρα και σχεδόν το 10% τρεις φορές την ημέρα, κάθε μέρα.

Τα καλά νέα είναι πως και οι τρεις εκδοχές είναι απολύτως φυσιολογικές, αφού, όπως διευκρινίζεται, οτιδήποτε μεταξύ τριών φορών την ημέρα και τριών φορών την εβδομάδα θεωρείται υγιές.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Δρ Spector, ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι πήγαιναν μέχρι και πέντε φορές την ημέρα, ενώ κάποιοι είπαν ότι πήγαιναν μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν πάντως, ότι όλα μπορούν να εξαρτηθούν από τον χρόνο διέλευσης του εντέρου του κάθε ατόμου.

Ο χρόνος διέλευσης του εντέρου είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να ταξιδέψει η τροφή από το στόμα, μέσω του πεπτικού συστήματος, μέχρι την αφόδευση – και σύμφωνα με τη μελέτη πάντα, όσο μικρότερος είναι ο χρόνος διέλευσης, τόσο πιο υγιές είναι το έντερο.

Σύμφωνα με τον Δρα Spector, ο μέσος χρόνος διέλευσης από το έντερο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 28 ώρες και για να το μάθουν αυτό, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φάνε κάτι μπλε και μετά να μετρήσουν πόσο χρόνο χρειάστηκαν για να το… βγάλουν από μέσα τους.

Η Μελέτη «Big IF» διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος διέλευσης του εντέρου ενός ατόμου, τόσο λιγότερο συχνά πήγαινε για «νούμερο 2» και τόσο πιο πιθανό ήταν να έχει δυσκοιλιότητα.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε πως όσοι είχαν τους ταχύτερους χρόνους διέλευσης έτειναν να έχουν λιγότερο υγιή μικροβιώματα του εντέρου, συνήθως επειδή στην πραγματικότητα εμφάνιζαν διάρροια.



Τι άλλο επηρεάζει το πόσο συχνά αφοδεύουμε;


Σύμφωνα με την ομάδα του Zoe, η διατροφή, η ενυδάτωση, τα επίπεδα άσκησης και το στρες μπορούν όλα να επηρεάσουν τις εν λόγω συνήθειές μας.

Γενικά όσο περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως λαμβάνει ο οργανισμός μας, τόσο πιο συχνά επισκεπτόμαστε την τουαλέτα. Ενώ σημαντικό ρολό παίζει και η ποσότητα κατανάλωσης νερού.


Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Καθώς όλοι βιώνουμε ελαφρώς διαφορετικές ρουτίνες, είναι σημαντικό ο κάθε ένας να καθορίσει τι είναι «φυσιολογικό» για τον εαυτό του.

Εάν η συχνότητα των επισκέψεων στην τουαλέτα για αφόδευση αλλάζει ξαφνικά και χωρίς προφανή εξήγηση (και συνεχίζει να είναι περίεργη για περισσότερες από μερικές ημέρες), ήρθε η ώρα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και για την εμφάνιση των κοπράνων - αν κάτι δεν φαίνεται σωστό, είναι πάντα καλύτερο να ελεγχθεί.

Τέλος, διευκρινίζεται πως στην περίπτωση εμφάνισης αίματος στα κόπρανα ή στο χαρτί υγείας, πρέπει να επικοινωνήσετε το συντομότερο με έναν γιατρό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ