Ένα ζευγάρι στην Ιαπωνία χωρίζει και ξαναπαντρεύεται κάθε 3 χρόνια

Παντρεύτηκαν για πρώτη φορά το 2016 και ετοιμάζονται να χωρίσουν (ξανά) φέτος το καλοκαίρι.

Article featured image
Article featured image


Ένα ζευγάρι από την Ιαπωνία που δεν μπορεί να συμφωνήσει για το επώνυμό τους αποφάσισαν να χωρίζουν και να ξαναπαντρεύονται κάθε τρία χρόνια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλάξ το επίθετό τους.

Ο ιαπωνικός νόμος ορίζει ξεκάθαρα ότι τα ζευγάρια πρέπει να συμφωνήσουν στη χρήση μόνο ενός επιθέτου αφού παντρευτούν, αλλά τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να αποφασίσει ποιο από τα δύο επίθετα θα χρησιμοποιηθεί;

Αυτό ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε ένα νεαρό ζευγάρι από την πόλη Χατσιότζι, στα περίχωρα του Τόκιο, όταν αποφάσισαν να παντρευτούν. Μόνο όταν ήρθε η στιγμή να αποφασίσουν ποιο επίθετο θα χρησιμοποιούσαν η νεαρή ξεκαθάρισε στον άνδρα της ότι σκόπευε να διατηρήσει το πατρικό της επίθετο, κάτι με το οποίο ο σύζυγός της δεν συμφωνούσε καθόλου. Μάλωσαν για λίγο, αλλά μετά αποφάσισαν ότι δεν ήταν το πρώτο ζευγάρι που είχε αυτό το πρόβλημα και ότι υπήρχε τρόπος να το λύσουν.

«Ο σύζυγός μου πίστευε ότι οι γυναίκες έπρεπε να παίρνουν το επίθετο του συζύγου τους. Δεν συμφωνούσα με αυτό, οπότε μαλώσαμε», είπε πρόσφατα η γυναίκα, στην ιαπωνική εφημερίδα Mainichi.

Η μέλλουσα σύζυγος ήταν πολύ απογοητευμένη που δεν μπορούσε να κρατήσει το πατρικό της όνομα και παραπονέθηκε για αυτό σε μερικούς φίλους. Τότε ήταν που έμαθε για ένα άλλο ζευγάρι με το ίδιο πρόβλημα που είχε καταφέρει να βρει λύση. Αυτό που αποφάσισαν ήταν να χωρίζουν και να ξαναπαντρεύονται χρησιμοποιώντας εναλλάξ το επίθετο του συντρόφου τους.

Το 2016 παντρεύτηκαν για πρώτη φορά και χρησιμοποίησαν το επίθετό του άντρα για τρία χρόνια. Στη συνέχεια, το 2019, χώρισαν και μετά ξαναπαντρεύτηκαν, χρησιμοποιώντας το πατρικό όνομα της συζύγου. Αυτόν τον Ιούλιο, έχουν προγραμματιστεί για άλλο ένα διαζύγιο, μετά το οποίο σχεδιάζουν να ξαναπαντρευτούν χρησιμοποιώντας το οικογενειακό όνομα του συζύγου.



Όμως, ενώ αυτός ο συμβιβασμός έλυσε την αρχική τους διαφωνία, το ζευγάρι, που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμο, παραδέχονται ότι η περιοδική αλλαγή του επωνύμου τους είναι κάπως προβληματική. Ο σύζυγος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το οικογενειακό του όνομα στη δουλειά, αλλά όταν πρόκειται για γραφειοκρατικές διαδικασίες μπερδεύεται, καθώς πρέπει να χρησιμοποιεί αυτό της συζύγου του.

«Έπρεπε πάντα να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι χρησιμοποιούσα το επώνυμο της γυναίκας μου», είπε ο άνδρας.

Η μόνη άλλη εναλλακτική που γνώριζαν ήταν να πάνε στο εξωτερικό και να παντρευτούν με τα αντίστοιχα οικογενειακά τους ονόματα, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους και ζητήσουν από ένα ιαπωνικό δικαστήριο να αναγνωρίσει την οικογενειακή τους κατάσταση παρά τα διαφορετικά ονόματά τους.


ΠΗΓΉ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ