«Οι νέοι της γενιάς μας ήρθαν αντιμέτωποι με δύο κρίσεις σε διάστημα μόλις επτά χρόνων»

Ο εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, Αντώνης Κουρράς, μίλησε στη CITY για τους Ευρωπαίους νέους, τον ρόλο τους στη Διάσκεψη, αλλά και την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Article featured image
Article featured image

Της Άννας-Μαρίας Ευτυχίου


«Η συμμετοχή των νέων τόσο σε ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και σε οργανισμούς είναι πολύ σημαντική, αφού μέσω της συμμετοχής τους οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν πολλές εμπειρίες και γνώσεις. Πέραν όμως των εμπειριών και γνώσεων, μπορούν επίσης να αναπτύξουν ή/και να βελτιώσουν δεξιότητες. Έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με νέους από άλλες χώρες της Ευρώπης και να ακούσουν για τις δικές τους πραγματικότητες. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από τους νέους για τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Εθνικός Εκπρόσωπος των Πολιτών της Κύπρου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, Αντώνης Κουρράς. Μιλώντας στη CITY, αναφέρεται στην τεράστια εμπειρία που αποκόμισε και αναλύει τους στόχους και τους προβληματισμούς των συνομήλικών του.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα δυστυχώς είναι πολλά. Οι νέοι της δικής μας γενιάς δυστυχώς ήρθαν αντιμέτωποι με δυο κρίσεις σε διάστημα μόλις επτά χρόνων (οικονομική κρίση το 2013 και πανδημία το 2020). Οι επιπτώσεις δυστυχώς έχουν επηρεάσει περισσότερο τους νέους από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα.



Είσαι ο Εθνικός Εκπρόσωπος των Πολιτών της Κύπρου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Πώς σχολιάζεις τη διάσκεψη και πόση απήχηση είχε στους νέους της Ευρώπης;

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι η μεγάλη ευκαιρία των Ευρωπαίων πολιτών να εκφράσουν και να καταθέσουν την άποψή τους, και έτσι να διαμορφώσουν το μέλλον τους. Η Διάσκεψη είναι ένα παράδειγμα συμμετοχικής δημοκρατίας όπου δίνεται ο χώρος και ο λόγος στους πολίτες (μέσω διάφορων τρόπων) να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι κάτι που πολλοί πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι και νέες της Ευρώπης, ζητούν και απαιτούν. Έτσι οι νέοι δεν άφησαν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες της Διάσκεψης.

Είδαμε πολλές οργανώσεις νεολαίας να διοργανώνουν εκδηλώσεις και συζητήσεις σχετικά με τη Διάσκεψη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε νέους και νέες να συνομιλήσουν με κρατικούς αξιωματούχους. Επίσης δημιουργήθηκαν προγράμματα αποκλειστικά για τη συλλογή απόψεων από τους Ευρωπαίους νέους σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «The 25% Project» του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και στο οποίο το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου είναι εταίρος. Οι νέοι έδειξαν ενδιαφέρον και κατέθεσαν τις ιδέες τους αφού στην τελική μιλάμε για το δικό τους μέλλον.


Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης δίνει την ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές όλων των Ευρωπαίων. Πιστεύεις ότι η ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης έδωσε αυτήν την ευκαιρία;

Η ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη συλλογή ιδεών και απόψεων από τους Ευρωπαίους πολίτες για το μέλλον τους, πιστεύω ότι έδωσε αυτή την ευκαιρία σε μεγάλο βαθμό. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από την πλατφόρμα και να καταθέσουν ιδέες, προτάσεις και απόψεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους όπως οι μειονότητες, οι πρόσφυγες, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές κ.ά. Η πλατφόρμα έδωσε την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής θέσης. Η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας είναι ένα σημαντικό βήμα στην καθιέρωση της συμμετοχικής δημοκρατίας που πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί και μετά το τέλος της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι ένας τρόπος να ακούγεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η φωνή των πολιτών.

Η ψηφιακή πλατφόρμα έδωσε την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής θέσης.



Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των νέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και οργανισμούς; Υπάρχει ενδιαφέρον και κενές θέσεις συμμετοχής;

Η συμμετοχή των νέων τόσο σε ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και σε οργανισμούς είναι πολύ σημαντική αφού μέσω της συμμετοχής τους οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν πολλές εμπειρίες και γνώσεις. Πέραν όμως των εμπειριών και γνώσεων, μπορούν επίσης να αναπτύξουν ή/και να βελτιώσουν δεξιότητες. Έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με νέους από άλλες χώρες της Ευρώπης και να ακούσουν για τις δικές τους πραγματικότητες. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από τους νέους για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Θέσης συμμετοχής υπάρχουν, φτάνει οι νέοι που ενδιαφέρονται να ψάχνουν. Οι περισσότεροι οργανισμοί νεολαίας στην Ευρώπη ασχολούνται με ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτό δίνει την ευκαιρία στους νέους να συμμετέχουν είτε είναι μέλη του εν λόγω οργανισμού είτε όχι. Προσωπικά ενθαρρύνω όλους τους νέους και όλες τις νέες να δηλώνουν συμμετοχή γιατί αυτές οι εμπειρίες είναι μοναδικές.


Πιστεύεις ότι οι νέοι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων;

Σαφώς και πιστεύω ότι οι νέοι και νέες πρέπει να έχουν θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να συνδιαμορφώνουν πολιτικές. Οι νέοι έχουν άποψη και εισηγήσεις όχι μόνο για ζητήματα τα οποία τους απασχολούν άμεσα αλλά και για ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την κοινωνία όπως κλιματική κρίση, στεγαστικό, μεταναστευτικό κ.ά. Η Διάσκεψη είναι ένα παράδειγμα ότι οι νέοι μπορούν και πρέπει να έχουν θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όχι μόνο στη λήψη αποφάσεων αλλά και στην υλοποίηση αυτών. Πρέπει με κάποιο τρόπο να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η Διάσκεψη έδειξε ότι οι νέοι άδραξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε και συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες.

Οι νέοι και νέες πρέπει να έχουν θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να συνδιαμορφώνουν πολιτικές. Οι νέοι έχουν άποψη και εισηγήσεις όχι μόνο για ζητήματα που τους απασχολούν άμεσα αλλά και για ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την κοινωνία όπως κλιματική κρίση, στεγαστικό, μεταναστευτικό κ.ά.



Ποιο είναι κατά την άποψή σου το σημαντικότερο πρόβλημα που ταλανίζει τους νέους Ευρωπαίους σήμερα;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα δυστυχώς είναι πολλά. Οι νέοι της δικής μας γενιάς δυστυχώς ήρθαν αντιμέτωποι με δυο κρίσεις σε διάστημα μόλις επτά χρόνων (οικονομική κρίση το 2013 και πανδημία το 2020). Οι επιπτώσεις δυστυχώς έχουν επηρεάσει περισσότερο τους νέους από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα. Το μεγαλύτερο και το πιο γνωστό πρόβλημα είναι η ανεργία. Δυστυχώς φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί νέοι έχασαν τη δουλειά τους και ένα σημαντικό ποσοστό έχει υποστεί μείωση μισθού. Δυστυχώς αυτό κάνει τη ζωή των νέων πιο δύσκολη. Από την πανδημία έχουν εμφανιστεί προβλήματα, τα οποία προϋπήρχαν ωστόσο, δεν έβγαιναν στην επιφάνεια για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένα από αυτά είναι η ψυχική υγεία των νέων, η οποία κλονίστηκε πολύ τα τελευταία δυο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας και των σκληρών μέτρων αντιμετώπισής της.


Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους Ευρωπαίους νέους σήμερα; Έχουν μέλλον οι νέοι στην Ευρώπη;

Βεβαίως και οι νέοι έχουν μέλλον στην Ευρώπη. Το μέλλον είναι η Ευρώπη. Το απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι ένα επιτυχημένο πρότζεκτ ειρήνης, συνεργασίας, αλληλεγγύης, αποδοχής, δημοκρατίας, ευκαιριών. Οι νέοι αξίζουν μια θέση σε αυτή την Ευρώπη και μπορούν να την κάνουν ακόμα καλύτερη. Γι’ αυτό θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους νέους και νέες της Ευρώπης. Να μην σταματήσουν ποτέ να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η δύναμη είναι στη φωνή μας και μέσω της διεκδίκησης μπορούμε να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αρέσει.

Lorida-1000x137-Final-Greek.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ