Λήξη συναγερμού για το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Kefalonia Press / H αεροδιακομιδή του ύποπτου κρούσματος έγινε σε ειδικές κάψουλες


Δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς των πιθήκων
(monkeypox) σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς (varicella - chickenpox), σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου «Αττικόν».Ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τους ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Υπάρχει συνάφεια, προσθέτει, αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά των πιθήκων.

Η ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980, ενώ η ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την ευλογιά.

«Είναι πιθανό να έχουμε και άλλα κρούσματα δεδομένης της διασποράς σε περισσότερες από μία χώρες. Μπορεί να αντιμετωπιστεί γιατί γνωρίζουμε τη συμπτωματολογία, τα μέτρα που την περιορίζουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. Σημείωσε ότι «τα συμπτώματα εμφανίζονται 5-14 ημέρες μετά τη μόλυνση… φαίνεται πως ο ιός είναι παρόμοιος με αυτόν του 2018-2019 και δεν πρόκειται για νέο στέλεχος».Τουρίστας από τη Βρετανία το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Η κλινική εικόνα του Ρουμάνου ασθενούς ήταν καλή, χωρίς πυρετό την Κυριακή.

Ο 29χρονος και η σύντροφός του μένουν στην Αγγλία και αυτές τις μέρες βρίσκονταν στην Κεφαλονιά για διακοπές, όταν εκείνος εμφάνισε συμπτώματα και πήγε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί, βλέποντας το βασικό σύμπτωμα, το εκτεταμένο εξάνθημα στο δέρμα, ειδοποίησαν τον ΕΟΔΥ και η μεταφορά του ζεύγους στην Αθήνα έγινε με C-130 μέσα σε ειδικές κάψουλες, μέχρι τη διακομιδή τους με ασθενοφόρα στο Αττικό Νοσοκομείο. Τον ασθενή επιβλέπει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

evlogia-pithikon3.jpgΗ ιχνηλάτηση των επαφών τους στην Κεφαλονιά έχει ξεκινήσει και πρόκειται για άτομα που εργάζονταν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν ο 29χρονος και η σύντροφός του. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.

«Χρειάζεται να υπάρχει μια πολύ στενή επαφή των 2 ατόμων -του μολυσμένου και αυτού που είναι να μολυνθεί- γιατί τα σωματίδια αυτά είναι μεγάλα και δεν διατηρούνται για πολλή ώρα στην ατμόσφαιρα» δήλωσε ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Πάντως, οι ειδικοί δηλώνουν πως η ευλογιά των πιθήκων δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε πανδημία καθώς δεν είναι τόσο μεταδοτική όπως ο κορωνοϊός.

«Δεν έχουμε φόβο ότι θα γίνει πανδημία γιατί δεν θα γεμίσει τα νοσοκομεία, αλλά έχουμε φόβο για το πώς βγήκε έξω από την Αφρική. Αυτό είναι το μυστήριο που δεν μπορούμε να απαντήσουμε» τόνισε ο Πνευμονολόγος Παναγής Γαλιατσάτος, Επικεφαλής Μονάδας Covid του Νοσοκομείου John Hopkins.

Για την ευλογιά των πιθήκων ρωτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

«Δεν ανησυχούμε ότι θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο, ο στόχος είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Τα άτομα με τη νόσο είναι μεταδοτικά μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου των συμπτωμάτων, δηλαδή περίπου 2 εβδομάδες, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη την προφύλαξη, και όχι κατά την επώαση του ιού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ