Από πού προήλθε τo περιβόητο «εξωγήινο μήνυμα "wow!"»;

Ήταν απίστευτα ισχυρό και διήρκησε μόλις ένα λεπτό και 12 δευτερόλεπτα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από BIG EAR RADIO OBSERVATORY

Ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα που απασχολεί την ανθρωπότητα και στο οποίο δεν έχει δοθεί ακόμα μια απάντηση είναι το «αν είμαστε τελικά τα μόνα ζωντανά όντα του σύμπαντος ή αν υπάρχουν και άλλα, κάπου εκεί έξω». Πρόσφατα μάλιστα, το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι η θέαση UFO είναι συχνή στις διάφορες δράσεις του στρατού, ενισχύοντας τις θεωρίες για την ύπαρξη ευφυής εξωγήινης ζωής.



Ένα από τα μεγάλα μυστήρια που ενισχύουν τις υποψίες για τις πιθανότητες να μην είμαστε μόνοι ήταν το απλό και άκρως μυστηριώδες ηχητικό μήνυμα που «έπιασε» το ραδιοτηλεσκόπιο «Big Ear» του Ohio State University (αναζητούσε μηνύματα στην ηλεκτρομαγνητική ζώνη συχνοτήτων των 1420,4056 megahertz, η οποία παράγεται από το στοιχείο υδρογόνο), τη νύχτα της 15ης Αυγούστου του 1977. Ο μηχανισμός που καταστράφηκε το 1998 είχε συλλάβει ένα μήνυμα «wow!».

Το σήμα ήταν απίστευτα ισχυρό, αλλά πολύ σύντομο (διήρκεσε μόλις 1 λεπτό και 12 δευτερόλεπτα, όπως έγραψε ο αστρονόμος που το ανακάλυψε, ονόματι Jerry Ehman). Όταν είδε την εκτύπωση ενός ανώμαλου σήματος, ο Ehman έγραψε «Wow!», σύμφωνα με την έκθεση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ανακάλυψη.

to-profile-tou-minimatos-wow_city.png
To προφίλ του μηνύματος, Φωτογραφία: BIG EAR RADIO OBSERVATORY



Σημείωσε και ότι «δεδομένου ότι το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, υπάρχει λογική στο να υποθέσουμε ότι ένας ευφυής πολιτισμός στον γαλαξία μας, ο οποίος επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία του, μπορεί να εκπέμπει ένα ισχυρό σήμα στενής ζώνης στη συχνότητα της ουδέτερης γραμμής υδρογόνου ή εκεί κοντά».

Όπως δήλωσε ο ερασιτέχνης αστρονόμος, Alberto Caballero στο Live Science «θεωρείται το καλύτερο υποψήφιο ραδιοφωνικό σήμα SETI, που έχουμε συλλάβει με τα τηλεσκόπια μας».

Σύμφωνα με τη NASA, το SETI είναι ακρωνύμιο που προκύπτει από τις λέξεις Search for extraterrestrial intelligence (αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης). Πρόκειται για συλλογικό όρο που έχει να κάνει με τις επιστημονικές αναζητήσεις για ευφυή εξωγήινη ζωή. Για παράδειγμα, παρακολουθείται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, για σημάδια μετάδοσης από πολιτισμούς σε άλλους πλανήτες.

Η έννοια του SETI εμφανίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, λίγο αφότου οι στρατοί σε όλο τον κόσμο άρχισαν να μεταδίδουν μηνύματα, χρησιμοποιώντας ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά όργανα.

Η επιστημονική έρευνα άρχισε λίγο μετά την εμφάνιση του ραδιοφώνου, στις αρχές του 1900. Εστιασμένες διεθνείς προσπάθειες συνεχίζονται από τη δεκαετία του 1980. Το 2015, ο Stephen Hawking και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner ανακοίνωσαν μια χρηματοδοτούμενη προσπάθεια που ονομάζεται «Breakthrough Listen».


Από πού προήλθε το «Wow»;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προήλθε από ένα αστέρι που μοιάζει με ήλιο και βρίσκεται 1.800 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Τοξότη. Οι επιστήμονες αναζήτησαν επανειλημμένα να εντοπίσουν κάποιο άλλο σήμα από το σημείο από το οποίο προήλθε το «Wow», χωρίς επιτυχία.

a-sun-like-star-ston-asterismo-tou-tosksoti_city.png
2MASS 19281982-2640123, ένα αστέρι που μοιάζει με ήλιο στον αστερισμό του Τοξότη. Φωτογραφία: PanSTARRS/DR1



Ο Caballero είπε ότι «το σήμα πιθανότατα προήλθε από κάποιο είδος φυσικού γεγονότος και όχι από εξωγήινους», αν και οι αστρονόμοι έχουν αποκλείσει μερικές πιθανές προελεύσεις, όπως ένας διερχόμενος κομήτης.



Με πληροφορίες από Live Science, News 247

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ