Κάπως έτσι θα είναι το εσωτερικό της οριζόντιας, φουτουριστικής πόλης που θα χτιστεί στη Σ. Αραβία

Θα περιβάλλεται από έναν τοίχο φτιαγμένο από καθρέφτες και θα τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμες πηγές.

Article featured image
Article featured image


Ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια φουτουριστική πόλη που θα μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας, στοχεύοντας να προσελκύσει επενδυτές αλλά και κατοίκους για την περιοχή.

Σύμφωνα με το «Neom Investment Fund», το «THE LINE», όπως θα ονομάζεται η πόλη, είναι μια «πολιτισμική επανάσταση που βάζει τους ανθρώπους στην πρώτη θέση, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου εμπειρία αστικής διαβίωσης, σεβόμενο παράλληλα τη φύση. Επαναπροσδιορίζει την έννοια της αστικής ανάπτυξης και το πώς θα πρέπει να είναι οι πόλεις του μέλλοντος».

the-line-3_city.png
Εικόνα: NEOM



Στην οριζόντια μέγα-πόλη δεν θα υπάρχουν δρόμοι με αυτοκίνητα, καθώς ένας από τους στόχους της είναι να υπάρχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η πόλη θα τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμες πηγές. Το πλάτος της θα είναι μόλις 200 μέτρα, αλλά το μήκος της θα φτάνει τα 170 χιλιόμετρα και το ύψος της θα βρίσκεται στα 500 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Εξωτερικά η πόλη θα περιβάλλεται από έναν τοίχο φτιαγμένο από καθρέφτες.



Οι 9 εκατομμύρια άνθρωποι που θα έχουν την ευχέρεια να ζήσουν εκεί θα μετακινούνται μέσω ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας το οποίο, σύμφωνα με την κατασκευαστική εταιρεία, θα μεταφέρει τους επιβάτες από την μια άκρη στην άλλη μέσα σε μόνο 20 λεπτά. Το πρότζεκτ θα οικοδομηθεί σε μια έκταση 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

the-line-6_city.png
Εικόνα: NEOM



Στο κενό ανάμεσα στους ουρανοξύστες θα υπάρχουν δέντρα και υπηρεσίες που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, είναι και ο πρόεδρος της «NEOM Fund» και σε επίσημες δηλώσεις του ανέφερε πως το «THE LINE» ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας στη νέα εποχή.

the-line-5_city.png
Εικόνα: NEOM



Δήλωσε επίσης, πως μέχρι το 2030 αναμένεται να δημιουργηθούν στο νέο οικιστικό τοπίο, 380.000 θέσεις εργασίας για να το κάνουν ελκυστικό για διαμονή.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα διαθέσει συνολικά 300 δισεκατομμύρια ριάλ, ή αν θέλετε 80 δισ. δολάρια, ποσό που ενδέχεται να επεκταθεί στα 400 δισ. ριάλ. Η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί ως το 2030 και θα κοστίζει συνολικά 1,2 τρισ. ριάλ, με ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού να καλύπτεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, μετά από πρωτοβουλία του Σαλμάν.


the-line-4_city.png
Εικόνα: NEOM



Παράλληλα, έχουν κληθεί ιδιώτες επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και το εξωτερικό για να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση. Θεωρητικά το έργο θα εκκινούσε το 2017, ωστόσο κόλλησε στις μεταβαλλόμενες ιδέες και προτάσεις του πρίγκιπα, όπως προσφάτως έχει αναφέρει το Bloomberg.

Μια από αυτές είναι να υπάρχουν βροχοπτώσεις μέσω της δημιουργίας τεχνητών νεφών, αλλά και ένα πρότυπο εκπαιδευτικό σύστημα με καθηγητές -ολογράμματα που θα μπορούν να διδάσκουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες ή ακόμα και στο απευκταίο ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

the-line-2_city.png
Εικόνα: NEOM



Σε δηλώσεις του, ο Σαλμάν εξήγησε γιατί θέλει να χτίσει κάτι τέτοιο. Όπως είπε στα πλαίσια της νέας παρουσίασης του επικαιροποιημένου πρότζεκτ, ένας από τους στόχους του είναι η αύξηση του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας με οικιστικά κίνητρα. Ανέφερε επίσης πως θέλει να προσελκύσει και οικονομικούς μετανάστες από το εξωτερικό.

Το αρχικό πλάνο προβλέπει πως μέχρι το 2030 το «THE LINE» θα μπορεί να φιλοξενήσει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους και σε δεύτερο χρόνο πολύ περισσότερους. Ένας ακόμα λόγος που εκτιμάται ότι το πρότζεκτ θα προσελκύσει τουρίστες και πιθανούς κατοίκους είναι το γεγονός πως σχεδιάζεται απέναντι από την Αίγυπτο, στην άλλη πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας.


Δείτε περισσότερες εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το «Neom Investment Fund»:


the-line-10_city.png
Εικόνα: NEOM



the-line-9_city.png
Εικόνα: NEOM



the-line-8_city.png
Εικόνα: NEOM



the-line-7_city.png
Εικόνα: NEOM





Με πληροφορίες από news247

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ