Ο ΠΟΥ θέλει να μετονομάσει την ευλογιά των πιθήκων και ζητά τη βοήθεια του κοινού

Αν έχετε ιδέες, μπορείτε να τις υποβάλετε.

Article featured image
Article featured image


O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιθυμεί να μετονομάσει την ευλογιά των πιθήκων, ώστε να αποφευχθούν οι διακρίσεις και ο στιγματισμός.

Για τον σκοπό αυτό, ο Οργανισμός έχει ζητήσει και τη βοήθεια του κοινού, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την αποθάρρυνση παρανοήσεων που σχετίζονται με το σημερινό όνομα της νόσου. «Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί ανοιχτή διαβούλευση για το νέο όνομα της νόσου που είναι γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων. Όποιος επιθυμεί να προτείνει νέα ονόματα μπορεί να το κάνει», ανέφερε σχετικά σε ανακοίνωσή του.

Και μπορεί η απόφαση για τα ονόματα να εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΠΟΥ, ωστόσο ο Οργανισμός επιτρέπει στον κόσμο να υποβάλλει ιδέες μέσω μιας διαδικτυακής πύλης.

Προς το παρόν, στους ιούς που έχουν εντοπιστεί πρόσφατα, δίνονται ονομασίες ώστε να αποφεύγεται η προσβολή σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, επαγγελματική ή εθνοτική ταυτότητα/ιδιότητα και να ελαχιστοποιούνται τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο, τα ταξίδια, τον τουρισμό ή την καλή διαβίωση των ζώων.



Υπενθυμίζετι ότι στις 29 Ιουνίου, επιστήμονες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν επιστολή που ζητούσε νέα ονομασία που δεν εισάγει διακρίσεις και δεν στιγματίζει τον ιό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πίθηκοι συνδέονται συχνά με χώρες του παγκόσμιου Νότου και η λέξη πίθηκος έχει χρησιμοποιηθεί σε ρατσιστικές αναφορές κατά ανθρώπων.

Παράλληλα, τονίζουν ότι ο όρος είναι μια εσφαλμένη ονομασία για τον ιό, επειδή οι πίθηκοι δεν είναι ο φυσικός ξενιστής του.



Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), μέχρι τις 12 Αυγούστου, είχαν επιβεβαιωθεί 31,799 κρούσματα σε 89 χώρες, σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρου έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, 3 κρούσματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ