LGBTI
Το ομοφοβικό παραλήρημα υπαξιωματικού της ΕΦ στο ΤikΤok
Η αναμφίβολα ρατσιστική (και εμετική) ανάρτηση έγινε viral και πλέον εξετάζεται από τις Αρχές.
Ένα βίντεο με έναν άνδρα, ο οποίος απάντησε μέσω βίντεο στο TikTok σε ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με ρατσιστικό και ομοφοβικό λόγο, έγινε viral της τελευταίες ημέρες και η κατάσταση απέκτησε μεγάλες διαστάσεις, με την Επίτροπο Διοικήσεως, την Accept και το ΥΠΑΜ να κάνουν δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος.
Όταν το εν λόγω βίντεο έπεσε στην αντίληψη της Accept, η ΜΚΟ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έφερε στη δημοσιότητα ακόμα ένα βίντεο, με ομοφοβικό παραλήρημα του ίδιου ατόμου, το οποίο φέρεται να είναι υπαξιωματικός στην Εθνική Φρουρά, ενώ στη συνέχεια η οργάνωση προχώρησε σε καταγγελία στην επίτροπο διοικήσεως. Την ίδια στιγμή, ο άνδρας που ανήρτησε τα βίντεο, διέγραψε τον λογαριασμό του στο TikTok.
Η παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, χθες, 11 Ιανουαρίου:
Όπως αναφέρει στην παρέμβασή της, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη: «έχει δημοσιοποιηθεί σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2023, βίντεο με ομοφοβικό παραλήρημα προσώπου, φερόμενου ως υπαξιωματικού της Εθνικής Φρουράς, το οποίο είναι αναρτημένο σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Η Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι αυτό αποτελεί γεγονός που ξεδιπλώνει «συναισθήματα αποτροπιασμού και έντονης καταδίκης του ακραίου αυτού ρατσιστικού λόγου, ο οποίος εξευτελίζει και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνιστά ρητορική, η οποία στο πλαίσιο αντιγραφής και μιμητισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα πρόσωπα, μέσα από μια διαδοχική αλληλουχία παρόμοιων συμπεριφορών στη δημιουργία μιας δυναμικής για τη διάπραξη βίαιων πράξεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».
Σύμφωνα με την κα Λοττίδου, το επίμαχο βίντεο επιβεβαιώνει ότι, παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις έχουν λάβει χώρα σε νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πράξη, μέλη τής κοινότητας παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα σε ομοφοβικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές και βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και πολλαπλές διακρίσεις.
«Η αποφασιστικότητα για την πάταξη τέτοιων συμπεριφορών, αξιόποινων και μη, εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αντικατοπτρίζει και την ποιότητας της κοινωνίας μας και γι' αυτόν τον λόγο καλώ το Υπουργείο Άμυνας, εφόσον όντως το εν λόγω πρόσωπο είναι στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, να διερευνήσει ενδελεχώς το περιστατικό, στη βάση του κινήτρου της προκατάληψης, και να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, ώστε να αποφεύγονται συμπεριφορές που στιγματίζουν πρόσωπα και αναπαράγουν ομοφοβικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, δυνάμενα να οδηγήσουν σε εγκλήματα μίσους», καταλήγει η Επίτροπος.
Η επόμενη μέρα
Στο «Μεσημέρι και Κάτι» μίλησαν σήμερα το μεσημέρι ο Ανδρέας Στυλιανού, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, ο Στέφανος Ευαγγελίδης, Νομικός και μέλος της Accept και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη.
Ο κ. Ευαγγελίδης τόνισε πως ως Accept «εκτιμούμε ότι πλέον η κοινωνία καταλαβαίνει ότι αυτά τα θέματα δεν πρέπει να υφίστανται. Ο νόμος λέει πως απαγορεύεται η ρητορική μίσους, σε δημόσιο λόγο, που να προτρέπει άτομα είτε να μισούν είτε να ασκούν βία. Το συγκεκριμένο βίντεο μιλά για να “σκοτώσεις πο*στη”, άτομο που ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αυτά τα πράγματα είναι θλιβερά».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως το εν λόγω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αφού η οργάνωση δέχεται πολύ συχνά μηνύματα από μέλη της κοινότητας, δίνοντας ως παράδειγμα χθεσινή επικοινωνία με άτομο από χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, το οποίο κατήγγειλε πως μπαίνουν μέσα στον κήπο του, το βρίζουν και του φωνάζουν. «Έχουμε άτομα τα οποία γενικά περνούν δύσκολα, το παράδειγμα του συγκεκριμένου κύριου είναι απλά ένα παράδειγμα», ανέφερε ο νομικός.
Ο κ. Στυλιανού, εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΜ, είπε πως είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το συμβάν από χθες το μεσημέρι, από τη στιγμή που ειδοποιήθηκαν για το εν λόγω βίντεο, ενώ πρόσθεσε πως ο υπουργός Άμυνας κινητοποιήθηκε αμέσως και διέταξε να διερευνηθεί η υπόθεση.
Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν από τα ευρήματα της έρευνας, ενώ το ποινικό κομμάτι θα το αναλάβει η αστυνομία. «Εμείς εξετάζουμε το εσωτερικό και την εφαρμογή του εσωτερικού μας κανονισμού, ό,τι προκύψει εννοείται ότι θα πάρει τον δρόμο του», είπε ο κ. Στυλιανού.
Ερωτηθείς σχετικά με το ποια είναι η κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΜ υπενθύμισε πως: «Ο υπουργός έχει μια ευαισθησία με το συγκεκριμένο θέμα, αφού το 2018 όταν ακόμα ήταν δήμαρχος, είχε στηρίξει την καρναβαλίστικη παρέλαση, και την είχε ονομάσει “πολύχρωμη”, στηρίζοντας έτσι και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Σαν υπουργείο και Ε.Φ. δεν κάνουμε διακρίσεις και δεν ξεχωρίζουμε και διαχωρίζουμε κανένα άτομο που ανήκει στις τάξεις της Ε.Φ., θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω».
Μετά τις τοποθετήσεις τού κ. Στυλιανού, ο εκπρόσωπος της Accept έκανε ανοιχτή δημόσια πρόταση για την εκπαίδευση της Ε.Φ. σχετικά με θέματα ΛΟΑΤΚΙ. «Έχουμε κάνει πρόταση αυτήν τη στιγμή που τους λέμε “είμαστε εδώ” για να εκπαιδεύσουμε την Ε.Φ και τα άτομα που ανήκουν στο ΥΠΑΜ για θέματα ΛΟΑΤΚΙ, θέματα ενσωμάτωσης των θεμάτων που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τη διαφορετικότητα».
Η απάντηση του κ. Στυλιανού ήταν πως η πρόταση θα μεταφερθεί στους αρμόδιους και θα λάβουν την επίσημη θέση του υπουργείου λίαν συντόμως.
Για τοποθέτηση κλήθηκε επίσης και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη, η οποία είπε, μεταξύ άλλων, πως «μόλις ήρθε εις γνώση μας το βίντεο χθες το απόγευμα, κρίναμε σκόπιμο όπως προχωρήσουμε σε μια σύντομη μεν αλλά καθοριστική τοποθέτηση / παρέμβαση, με στόχο να σταματήσουμε κάθε τι που μπορεί να αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα του ακραίου ρατσιστικού λόγου εναντίον μιας ευάλωτης ομάδας συνανθρώπων μας.
» Δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Παρά το ότι υπάρχει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει αυτά τα πρόσωπα και κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, εντούτοις φανερώνονται ανά καιρούς αυτά τα περιστατικά τα οποία πρέπει να παταχθούν στη ρίζα τους».
Πρόσθεσε επίσης πως η παιδεία παίζει σημαντικό ρόλο από νεαρή ηλικία και είναι ο μόνος τρόπος να αποφεύγεται αυτός ο ακραίος ρατσιστικός λόγος ή η υποκίνηση μίσους σε πολλές περιπτώσεις.
«Θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση στους λειτουργούς πρώτης γραμμής ούτως ώστε να αναγνωρίζουν αυτά τα περιστατικά. Δυστυχώς δεν είναι ότι είναι απλά ένα μέσο έκφρασης, είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο. Τέτοιος λόγος μπορεί να ξυπνήσει πρωτόγονα ένστικτα ανθρώπων, τα οποία στο πλαίσιο του μιμητισμού μπορούν να οδηγήσουν σε αποτρόπαιες πράξεις. Αυτό είναι που πρέπει να αναχαιτίσουμε», ολοκλήρωσε.