Πώς σχετίζεται η πανδημία με την αύξηση αναφορών για θέαση UFO;

Το 2020 εκτός από το έτος κατά το οποίο η πανδημία και τα lockdown άλλαξαν τον πλανήτη, αυξήθηκαν παράλληλα και οι αναφορές για θεάσεις UFO.

Article featured image
Article featured image


Το 2020 εκτός από έτος που η πανδημία της COVID-19 άλλαξε τον πλανήτη, αυξήθηκαν και οι αναφορές για θεάσεις UFO, ανά τον κόσμο.

Οι αναφορές UFO αυξήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό, όμως αυτές οι θεάσεις ήταν ακριβείς, ή μήπως συνέβαινε κάτι άλλο; Και τι σχέση θα μπορούσε να έχει ο εγκλεισμός μας στα σπίτια;

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Scientific Exploration, οι συγγραφείς Chase Cockrell του πανεπιστημίου του Βερμόντ και οι Mark Rodeghier και Linda Murphy από το Κέντρο Ερευνών «Center for UFO Studies» μελέτησαν το εάν η πανδημία της COVID-19 συνδέεται με την αύξηση των θεάσεων UFO.

Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι η πανδημία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα lockdown και τις κοινωνική αποστασιοποίηση, μπορεί να οδήγησε σε περισσότερες θεάσεις UFO.

Ο λόγος πίσω από αυτήν την υπόθεση ήταν πως οι άνθρωποι έμεναν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και έτσι είχαν ακόμα περισσότερο «ελεύθερο χρόνο», για να παρατηρήσουν πράγματα που δεν είχαν κάνει νωρίτερα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες θεάσεις UFO.

Επίσης, οι ερευνητές ήλεγξαν τη θεωρεία πως τα αυξημένα επίπεδα άγχους και αβεβαιότητας μπορεί να αύξησαν την προσοχή στο περιβάλλον, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τους ανθρώπους να παρατηρούν ασυνήθιστα φαινόμενα, τα οποία θα τα συνέδεαν με UFO.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Αναφορών ΑΤΙΑ (NUFORC) και το Mutual UFO Network (MUFON), από το 2018 έως το 2020 και συνέκριναν τον αριθμό των αναφορών πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας.Για να ελέγξουν το αν οι κοινωνικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό των αναφορών, χρησιμοποίησαν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για την κοινωνική κινητικότητα από τις εκθέσεις κινητικότητας της Google Community Mobility Reports, καθώς και τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον ιό SARS-CoV-2, τα οποία αποτελούν έμμεσες μετρήσεις του στρες και του άγχους.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι αναφορές για UFO όντως αυξήθηκαν το 2020 σε σχέση με το 2019
κατά περίπου 600 αναφορές σε κάθε μία από τις δύο βάσεις δεδομένων.

Ωστόσο, δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των αναφορών – συγκεντρωτικά σε όλες τις ΗΠΑ ή ανά πολιτεία – με τα έκτακτα μέτρα δημόσιας υγείας.

Οι ερευνητές τότε αναζήτησαν εναλλακτικές αιτίες για τις αυξημένες θεάσεις UFO και επισήμαναν την έναρξη των τακτικών εκτοξεύσεων των δορυφόρων Starlink από τα τέλη του 2019, ως πιθανό παράγοντα.

Οι εκτοξεύσεις, οι οποίες ήταν πάνω από 60, ήταν πολύ χαρακτηριστικές και συχνά ορατές, έτσι, πολλοί άνθρωποι νόμισαν ότι επρόκειτο για ΑΤΙΑ.

Όταν στη συνέχεια αφαίρεσαν τις αναφορές που αφορούσαν τους δορυφόρους, διαπίστωσαν ότι οι καταγγελίες για ΑΤΙΑ τελικά δεν αυξήθηκαν το 2020.

Η αστρονομική κοινότητα ανησυχεί για τον αντίκτυπο του Starlink και άλλων παρόμοιων έργων, που εκτοξεύουν μεγάλο αριθμό δορυφόρων σε σχετικά χαμηλές τροχιές και δυνητικά υποβαθμίζουν τις αστρονομικές μετρήσεις.Με πληροφορίες από lifo, eurekalert.org

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ