Αντιδράσεις για την Ινδή ηθοποιό που ισχυρίστηκε πως πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

«Ξαφνικά όλοι μιλάμε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι δεν είναι;».

Article featured image
Article featured image


Μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυριζόταν ότι μια Ινδή ηθοποιός πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ένα βίντεο που ακολούθησε και ανακοίνωνε ότι ήταν ζωντανή προκάλεσε μια έντονη συζήτηση για τις διαδικτυακές διαφημιστικές εκστρατείες.

Την Παρασκευή, ο επίσημος λογαριασμός της Poonam Pandey στο Instagram δημοσίευσε μια δήλωση που έλεγε ότι η 32χρονη ηθοποιός «πάλεψε θαρραλέα με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» και πέθανε. Πολλοί εμπιστεύτηκαν την ανάρτηση- τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν την είδηση του θανάτου της μέσα σε λίγα λεπτά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από αφιερώματα για την ηθοποιό.



Η Pandey έχει παίξει σε λίγες ταινίες, αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστή λόγω των αμφιλεγόμενων αναρτήσεων και των διαφημιστικών εκστρατειών της. Το 2011, η ηθοποιός υποσχέθηκε να βγει γυμνή αν η ινδική ομάδα κρίκετ κέρδιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο, αν και δεν το τήρησε.

Μόλις μία ημέρα μετά τον «θάνατό» της, η Pandey δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ανέφερε ότι «προσποιήθηκε τον θάνατό της»
και ότι η ανάρτηση στο Instagram για τους 1,3 εκατομμύρια followers της ήταν μέρος μιας εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.



«Ξαφνικά όλοι μιλάμε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι δεν είναι;» επισημαίνει Pandey στο βίντεο, προσθέτοντας ότι ήταν «περήφανη» για το τι «κατάφερε» η είδηση του θανάτου της.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποκαλείται συχνά «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή δεν εμφανίζει εμφανή συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Μετά τον καρκίνο του μαστού, είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στην Ινδία, με πάνω από 77.000 να πεθαίνουν από την ασθένεια κάθε χρόνο.

Αλλά είναι επίσης ένας από τους πιο προλήψιμους καρκίνους, καθώς το εμβόλιο κατά του ιού HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) προστατεύει από τα υψηλού κινδύνου καρκινογόνα στελέχη του ιού. Όμως, συνιστάται στις γυναίκες να συνεχίσουν τις τακτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς το εμβόλιο δεν προστατεύει από όλα τα καρκινογόνα στελέχη του HPV.



Την Πέμπτη, μία ημέρα πριν η Pandey σκηνοθετήσει τον θάνατό της, η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Nirmala Sitharaman ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τον εμβολιασμό των κοριτσιών ηλικίας εννέα έως 14 ετών, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την εκστρατεία. Η χρονική στιγμή της ανάρτησής της οδήγησε πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποθέσουν ότι αποτελούσε μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαφήμιση του εμβολίου HPV, αλλά ούτε η κυβέρνηση ούτε η Pandey έχουν συνδέσει τα δύο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η ανάρτησή της και το βίντεο δημιούργησαν μια συζήτηση γύρω από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για να προσελκύσει την προσοχή σε ένα σοβαρό ζήτημα όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ενώ λίγοι άνθρωποι επαίνεσαν την εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή «σόκαρε» τους ανθρώπους αρκετά ώστε να τους κάνει να ενδιαφερθούν για την ασθένεια, πολλοί την επέκριναν επειδή έδειξε αναισθησία απέναντι σε όσους παλεύουν με τον καρκίνο ή σε ανθρώπους που είχαν χάσει μέλη της οικογένειάς τους από την ασθένεια.



«Ο θάνατος δεν είναι αστείο», έγραψε ένας χρήστης στο X (πρώην Twitter), ενώ ένας άλλος, ο οποίος είχε χάσει τον πατέρα του από καρκίνο όταν ήταν παιδί, δήλωσε ότι βρήκε την εκστρατεία οδυνηρή καθώς τού ξύπνησε δύσκολες αναμνήσεις. Κάποιοι επέκριναν επίσης τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν στον θάνατο της Pandey χωρίς να επαληθεύσουν την είδηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ