Ένα κατάστημα αποκλειστικά για vegetarian και vegan

Για κάποιους είναι μια μόδα που εξαπλώθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ για άλλους είναι τρόπος ζωής για πολλά χρόνια τώρα. Η Μόνικα, για παράδειγμα, ασχολείται με την σωστή και υγιεινή διατροφή τα τελευταία 15 χρόνια.

 


Article featured image
Article featured image

«Ξεκίνησα να το ψάχνω πριν περίπου 15 χρόνια, όταν αρρώστησε ο γιός μου και η μητέρα μου εμφάνισε διαβήτη. Στην αγορά τότε δεν υπήρχε τίποτα διαθέσιμο, ενώ όταν γιορτές και γενέθλια ζητούσα από ζαχαροπλαστεία να μου φτιάξουν τούρτες για διαβητικούς κανείς δεν μου έφτιαχνε.

Άρχισα λοιπόν να αγοράζω υλικά και να φτιάχνω μόνη μου αυτά που ήθελα, μέχρι που έφτασα σε σημείο να πουλάω και σε άλλους που ζητούσαν τέτοιου είδους τροφές».

Το ME Vegan and Raw ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεγάλης προσπάθειας, σεβόμενο πλήρως τις ανάγκες και τις επιθυμίες όσων ακολουθούν την χορτοφαγία και την ολική χορτοφαγία.


Αν για παράδειγμα τρως κρέας καθημερινά ή σούβλα που στην Κύπρο το έχουμε σαν ιεροτελεστία, τα νεύρα σου θα γίνουν κουρέλι.


Οι Κύπριοι σήμερα εγκαταλείπουν το κρέας για να στραφούν στην χορτοφαγία; 

Με μεγάλη μου χαρά εντοπίζω πώς όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν την vegan raw διατροφή. Ίσως γιατί πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση γύρω από αυτή τη διατροφή και σταμάτησαν να την φοβούνται, ίσως γιατί πολλοί νέοι σήμερα επιλέγουν να ακολουθούν από πολύ νωρίς έναν καλύτερο τρόπο ζωής, πάντως έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ατόμων που το ψάχνουν πολύ με το τι προϊόντα θα βάλουν στο σπίτι και το ψυγείο τους.

 



 

Υποθέτω είναι πιο δύσκολο για έναν μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωπο να αλλάξει συνήθειες;  

Είναι και όντως οι περισσότεροι πελάτες είναι νεαροί 18 με 20 που ασχολούνται με την γυμναστική και το fitness και νέοι γονείς που θέλουν ότι πιο υγιεινό για τα παιδιά τους.

Παρόλα αυτά όμως και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν να αλλάξουν άρδην συνήθειες ίσως γιατί αντιλαμβάνονται τη σημασία της σωστής διατροφής στην υγεία μας, ή κάποιοι που βιώνουν ένα πρόβλημα υγείας και επιδιώκουν να το αμβλύνουν αλλάζοντας τρόπο ζωή.

 

Πόσο επιβεβλημένη είναι η υγιεινή διατροφή σήμερα στη ζωή μας;

Πολύ σημαντική αν αναλογιστούμε τον σύγχρονο τρόπο ζωής που μας γεμίζει με άγχος και τοξίνες. Όταν τρέφεσαι σωστά και λαμβάνεις όλες τις βιταμίνες και τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου, τότε είσαι και πιο ήρεμος σαν άνθρωπος, ενώ αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με πιο καθαρό μυαλό.

Αν για παράδειγμα τρως κρέας καθημερινά, ή σούβλα που στην Κύπρο το έχουμε σαν ιεροτελεστία, τα νεύρα σου θα γίνουν κουρέλι. Προσωπικά όσες φορές έτρωγα κρέας, το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ.

 



 

Τι θα βρει κάποιος στο ME Vegan and Raw;

Αρχικά να αναφέρω πώς ότι μπαίνει στο μαγαζί είναι σπιτικό και δοκιμασμένο από εμάς. Τα περισσότερα μάλιστα τα φτιάχνω εγώ με βιολογικά υλικά, όπως τα ψωμιά, τα μπισκότα, τις μπάρες fitness, αλλά και τις τούρτες και τα γλυκά.

Ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να μας παραγγείλει κάποιος ένα γλυκό με τα υλικά που θέλει, και να του φτιάξουμε κάτι βασισμένο σε αυτά που ζήτησε.

 

Αυτό όμως που μας περιγράφεις θεωρητικά έχει και υψηλό κόστος, οι τιμές σου είναι προσιτές για το κοινό;

Αυτός είναι ο στόχος μας, να μπει ο κόσμος στο μαγαζί, να γνωριστούμε να μας πει τη γνώμη του, τις ιδέες του τις προτάσεις του και παράλληλα να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει τα προϊόντα μας, χωρίς να τα θεωρεί είδος πολυτελείας, αλλά είδος πρώτης ανάγκης.

Σκοπός μας είναι να μεταδώσουμε την αξία της σωστής διατροφής, δεν επιδιώκω να χτίσω μια ελίτ πελατεία και να μείνω μόνο με αυτήν. Θέλω όλοι να μπορούν να αγοράσουν.

 



 

Εκτός από τα προϊόντα που θα φτιάχνετε εσείς, θα υπάρχουν και συσκευασμένα προϊόντα;

Φυσικά, όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε θα είναι διαθέσιμες προς πώληση.  

 

Κυπριακά προϊόντα θα δούμε στις συνταγές σου;

Μα είδη χρησιμοποιώ το τεράτσι και τα παράγωγα του, ενώ τα μπισκότα που φτιάχνω από τεράτσι είναι ίσως το πιο γνωστό μου προϊόν. Χρησιμοποιώ κι άλλα κυπριακά προϊόντα όμως όπως μέλι, το κυπριακό gotzi berry και σχεδόν όλα τα φρούτα τοπικής παραγωγής.

 



 

Θα υπάρχουν και προϊόντα fitness;

Βεβαίως, όπως σου είπα και προηγουμένως φτιάχνω τις δικές μου μπάρες ενέργειας τις οποίες θα έχω στο μαγαζί, και όλες θα αναγράφουν ημερομηνία παραγωγής και τα ακριβή συστατικά.

 

Πρόσφατα έρευνα κατέδειξε πώς η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι δηλητήριο για τον οργανισμό μας, τι εναλλακτικές επιλογές έχουμε;

Όντως η επεξεργασμένη ζάχαρη κάνει πολύ κακό στον οργανισμό. Προσωπικά επειδή δεν χρησιμοποιώ καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά ο οργανισμός πολλές φορές ζητά αυτή την ενέργεια, προτιμώ τα φοινίκια, τα σύκα ακόμα και οι σταφίδες έχουν ζάχαρη.

 



 

Εκτός όμως από γλυκά θα φτιάχνεις και φαγητό για το μεσημέρι.

Ναι αυτό θα γίνει άμεσα, μόλις παραλάβω τα μηχανήματα που χρειάζομαι. Όπως σου είπα και στην αρχή θέλω να γνωρίσει ο κόσμος όλη την γκάμα της vegetarian και vegan διατροφής, η οποία είναι μεγάλη. Για παράδειγμα θα έχω μακαρονάδες, με τα spaghetti να είναι φτιαγμένα από κολοκύθι ή καρότο και μια μεγάλη ποικιλία από σάλτσες και raw – vegan τυριά.

 

Άρα θα μπορείς κάποια στιγμή να αναλάβεις και μια παραγγελία για catering;

Γιατί όχι; Αν κάποιος πελάτης θέλει να του ετοιμάσω ένα μενού για vegetarian και vegan, έχω και τις γνώσεις και τη δυνατότητα να το κάνω.

 



 

Να υποθέσω πώς θα φτιάχνεις και συνταγές θεματικές. Για Χριστούγεννα και Πάσχα για παράδειγμα;

Ήδη έχω το δικό μου τσουρέκι που είναι και πολύ νόστιμο, ενώ το τελευταίο διάστημα ψάχνω συνταγές για να δημιουργήσω φλαούνες raw-vegan, με το τυρί να γίνεται από ξηρούς καρπούς και όχι από γάλα .

 

Λόγω της σύνθεσης των υλικών σου, πόσο διάστημα διατηρούνται τα προϊόντα σου;

Μπορούν να διατηρηθούν άθικτα μέχρι και 5 ημέρες.

 



 

Στην Κύπρο υπάρχει αντίστοιχο μαγαζί σαν το δικό σου;

Όσο γνωρίζω όχι δεν υπάρχει κάτι ακριβώς το ίδιο, με την ίδια φιλοσοφία. Υπάρχει πολλής κόσμος που φτιάχνει στο σπίτι του, αλλά όχι κατάστημα που να φτιάχνει και να πουλά, με διαδικασίες σπιτικής κουζίνας, όχι δεν υπάρχει.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ