Ο Κύπριος Drag Queen που εξελίχθηκε σε international φαινόμενο

Λίγο μετά που ανέβηκε στη σκηνή της Πύλης Αμμοχώστου, αναφέρθηκε δημόσια στον πατέρα του, ο οποίος για πρώτη φορά τον έβλεπε live (εκεί) να παρουσιάζει επί σκηνής τα ομολογουμένως εντυπωσιακά νούμερά του.

 


Article featured image
Article featured image

«Σήμερα μαζί μας είναι ο πατέρας μου. Πρώτη φορά με βλέπει ζωντανά επί σκηνής και νιώθει πολύ περήφανος. Ένας άνθρωπος στον οποίο ποτέ δεν χρειάστηκε να πω το ποιος είμαι γιατί πάντα με στήριζε σε ό,τι και να έκανα. Ότι και να διάλεγα ήταν πάντα δίπλα μου»

Ο Θανάσης Πετρογιάννης ή όπως είναι γνωστός παγκοσμίως «A Man to Pet», βρέθηκε στην Κύπρο στις 22 Οκτωβρίου για το closing ceremony της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Κύπρο, από το Ευρωπαϊκό κομμάτι του Διεθνούς Οργανισμού LGBTQI, από τις 19 μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, γιορτάζοντας μεταξύ άλλων και τα 20χρονα του.

Η CITY βρέθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου, για να παρακολουθήσει το show του «A Man to Pet» και να γνωρίσει καλύτερα τον άνθρωπο πίσω από τα extravagant φορέματα και τις extraordinaire εμφανίσεις.


Ένας άνθρωπος με ανεπτυγμένη ευστροφία και αίσθηση του χιούμορ, μπορεί να σε καθηλώσει με τις ατάκες του, να σε αφοπλίσει με την θετική του ενέργεια και να σε σκλαβώσει με τις ευαισθησίες του.




Πόσο σημαντικό ήταν που βρέθηκε ο πατέρας σου στο show που παρουσίασες στην Κύπρο;

Για πρώτη φορά. Ήταν πράγματι πολύ συγκινητικό, γιατί την προηγούμενη ημέρα του είχα διαλύσει τη μηχανή του αυτοκινήτου και ήρθε εκεί με ωτοστόπ. Συγκινητικό ήταν επίσης και όταν είδα την περηφάνια στα μάτια του, όταν είδε τον κόσμο να με χειροκροτεί και να γελάει με τα νούμερα μου.

Η οικογένεια μου ολόκληρη πάντα με στήριζε, από την αρχή. Ο πατέρας μου με στήριξε σε όλα, επειδή είμαι ο γιός του και με αγαπά ως άνθρωπο και όχι σαν τον καθρέφτη όλων αυτών που θα ήθελε να είμαι. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους, τους αποκαλύπτουν αυτό που πραγματικά είναι, τους απορρίπτουν γιατί τους χαλάνε την εικόνα.



 

Τι σου είπε ο πατέρας σου μετά την παράσταση;

Ήταν πολύ χαρούμενος. Μου είπε συγκεκριμένα ότι δεν είχε δει ποτέ ξανά κάποιον καλύτερο από εμένα και απορούσε πώς τα σκέφτομαι όλα αυτά που λέω και κάνω.

 



 

Τι ακριβώς είναι μια Drag Queen;

Drag queen ονομάζουμε ένα άτομο, συνήθως άντρα, ο οποίος παρουσιάζεται με μια υπερβολική εκδοχή του αντίθετου φύλου. Αυτό σημαίνει υπερβολικά φορέματα, έντονο μακιγιάζ, περούκες, ψεύτικες βλεφαρίδες και πολλά αξεσουάρ.

Ο όρος Drag Queen παρόλα αυτά, δεν πρέπει να συγχέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή με την ταυτότητα του φύλου, αφού Drag Queen μπορεί να είναι οποιοσδήποτε το επιθυμεί, άσχετα με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Στην περίπτωση που μια γυναίκα ντύνεται αντρικά και βγαίνει στη σκηνή, τότε λέγεται Drag King.

 


Κάτι όμως που με βοήθησε επιπλέον στο να ξεχωρίσω, είναι πώς πάντα ήμουν και είμαι ο εαυτός μου. Το να είσαι αυθεντικός, σημαίνει αυτόματα ότι είσαι και ξεχωριστός και θα έρθει η στιγμή που θα λάμψεις.




Υπάρχουν και κατηγορίες που προσδιορίζουν μια Drag Queen;

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες Drag Queens, αλλά εγώ προσωπικά απορρίπτω κάθε είδους ταμπέλα, δεν μου αρέσουν, προτιμώ να προσδιορίζομαι ως alternative performer.

Γιατί πολύ απλά τα shows που παρουσιάζω δεν είναι τα «κλασσικά» Drag Queen Shows. Στην performance που έδωσα στην Πύλη Αμμοχώστου για παράδειγμα, βγήκα στη σκηνή ντυμένος γορίλλας, αυτό δεν θα το δεις σε ένα κλασσικό Drag Queen Show.

 



 

Αποτελείς ένα από τα δυνατά χαρτιά στο χώρο του συγκεκριμένου θεάματος στο Λονδίνο. Πως το πέτυχες αυτό;   

Διαβάζω την ερώτηση σου και γελάω, γιατί ούτε εγώ κατάλαβα ακόμα πώς συνέβη αυτό. Ξαφνικά βρέθηκα στα πιο μεγάλα events του Λονδίνου, ενώ με το χαρακτήρα μου ταξίδεψα στο μισό πλανήτη.

Πιστεύω πώς όλη αυτή η επιτυχία, αν την ονομάσουμε έτσι, οφείλεται στην σκληρή και αδιάκοπη δουλειά που έκανα και συνεχίζω να κάνω.

Από την αρχή είχα πολύ ενέργεια και όρεξη για αυτό το πράγμα, αλλά και απεριόριστο σεβασμό στου ανθρώπους που συνεργάζομαι, γιατί μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.  

Κάτι όμως που με βοήθησε επιπλέον στο να ξεχωρίσω, είναι πώς πάντα ήμουν και είμαι ο εαυτός μου. Το να είσαι αυθεντικός, σημαίνει αυτόματα ότι είσαι και ξεχωριστός και θα έρθει η στιγμή που θα λάμψεις.

 


Ότι βρίσκω, το πετάω πάνω μου, άλλωστε αυτή είναι και η έννοια του drag. ​




Πόσο εύκολο ήταν να ανέβεις πάνω σε τόσο ψηλά τακούνια και να κινείσαι λες και είναι προέκταση του σώματος σου;

Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Τα πρώτα 5 χρόνια ειδικά ήταν πολύ δύσκολα, δεν μπορούσα να κάνω ούτε μια κίνηση απ’ αυτές που ήθελα.

Τα τακούνια σε περιορίζουν πάρα πολύ στις κινήσεις σου, ενώ υπάρχει και ο φόβος τραυματισμού αν δεν προσέξεις. Μετά όμως από 11 χρόνια πάνω στα τακούνια, πλέον μπορώ να πω ότι τα καταφέρνω. Γενικά είμαι πολύ αδέξιος με αυτό το θέμα, αλλά και πάλι αυτή η αδεξιότητα αρέσει στο κοινό. Είναι πλέον μέρος του «A Man to Pet».







Πώς νοιώθεις την ώρα που είσαι πάνω στη σκηνή;

Πολλά συναισθήματα! Μπορείς να νοιώσεις τα πάντα, είναι μια μαγεία. Η ενέργεια από το κοινό είναι πολύ δυνατή. Εισπράττεις αγάπη, δύναμη, θαυμασμό. Βέβαια μπορεί να εισπράξεις και κακή κριτική, αγριοκοιτάγματα και κοροϊδία, αλλά όταν είσαι στη σκηνή, αυτό δεν συμβαίνει εύκολα.

Για μένα λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία, είναι ωραίο να βλέπεις διαφορετικές αντιδράσεις. Εγώ πάντα προσπαθώ να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να μοιράσω γέλιο και γλυκά συναισθήματα ή σκέψεις για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους γύρω μας. Τώρα το πώς το εκλαμβάνει ο καθένας είναι άλλη ιστορία.

 



 

Πώς επιλέγεις αυτά που θα φορέσεις κάθε φορά; Το κάνεις μόνος σου;

Ότι βρίσκω, το πετάω πάνω μου, άλλωστε αυτή είναι και η έννοια του drag. Το θέμα είναι να είσαι λίγο δημιουργικός. Βέβαια είμαι και τυχερός γιατί έχω πολλούς φίλους fashion designers, stylists, makeup artist και γενικά καλλιτέχνες που μου χαρίζουν διάφορα εκπληκτικά πράγματα και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

 


Δεν θαυμάζω ούτε την αντρική φύση, ούτε τη γυναικεία, γιατί πολύ απλά δεν πιστεύω στα φύλα. Θαυμάζω τον άνθρωπο. 




Τι γουστάρεις περισσότερο από τη δουλειά σου;

Το ότι μου δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψω σε πολλές και διαφορετικές χώρες και ηπείρους. Ευρώπη, Αυστραλία, Λατινική Αμερική κ.α. Να γνωρίσω σημαντικούς ανθρώπους, και πολλές φορές να μοιραστώ τη σκηνή με άτομα που θαύμαζα από μικρός.

 



 

Ποια σχόλια/κριτικές κρατάς από τη μέχρι σήμερα πορεία σου;

Προσπαθώ να μην ακούω ούτε καλά, ούτε κακά σχόλια. Κρατάω μόνο το χειροκρότημα και την ενέργεια που δέχομαι στη σκηνή.

 



 

Από πού εμπνέεσαι γι’ αυτά που παρουσιάζεις;

Απ’ ότι συμβαίνει γύρω μου. Μπορεί να εμπνευστώ από ένα αντικείμενο που θα βρω πεταμένο στο δρόμο, ή από τον τρόπο που ένας σερβιτόρος θα πάρει την παραγγελία.

Ένα τραγούδι, μια μουσική, ένα ρούχο, όλα μπορεί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

 



 

Πόσο διαφορετικό είναι το χιούμορ που κάνει το κοινό σου στο Λονδίνο να γελάσει και τι συμβαίνει με το κυπριακό κοινό;

Το αγγλικό κοινό είναι πιο συνηθισμένο σε τέτοιου είδους θεάματα και τους κερδίζεις δύσκολα. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να τραβήξεις την προσοχή τους. Αν το καταφέρεις όμως, είναι πολύ εκδηλωτικοί και εκφραστικοί.

Σημασία θεωρώ είναι να μπορεί το κοινό να ταυτιστεί μαζί σου και να καταλάβει τις αναφορές που κάνεις, δεν έχει σημασία αν είσαι Άγγλος ή Κύπριος. Υπάρχουν και πολλοί Κύπριοι που είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το θέαμα.

 


Υπήρχε έντονο το συναίσθημα του φόβου, ότι θα είχαμε το πολύ 50 άτομα, ενώ φοβόμασταν πώς μόλις έβγαινα στη σκηνή ως Drag Queen θα με πετροβολούσαν.




Λείπεις χρόνια από την Κύπρο, κάθε φορά που επιστρέφεις βλέπεις διαφορές σε ζητήματα LGBTQI;

Φυσικά και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Κάθε φορά η αντιμετώπιση γίνεται όλο και καλύτερη. Πριν το LGBTQI community εδραιωθεί και γίνει επίσημο κίνημα και συγκεκριμένα στο πρώτο Pride, τα πράγματα ήταν πολύ πίσω.

Πιστεύω ότι η δράση της ACCEPT έχει καταφέρει μέσα σε τρία χρόνια να προβάλει το μήνυμα στην κλειστή κοινωνία της Κύπρου, ότι είναι εντάξει να είσαι ο εαυτός σου, είναι εντάξει να επιλέγεις όποια σεξουαλική ταυτότητα θέλεις και γενικότερα να τονίσει πόσο σημαντική είναι η ελευθερία του ατόμου, μακριά από ταμπού και στερεότυπα.

 



 

Ήσουν παρόν στο πρώτο Pride, πώς ήταν η εμπειρία;

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τιμή που μου έκανε το LGBTQI Cyprus, να με καλέσει στο πρώτο Pride τους. Υπήρχε έντονο το συναίσθημα του φόβου, ότι θα είχαμε το πολύ 50 άτομα, ενώ φοβόμασταν πώς μόλις έβγαινα στη σκηνή ως Drag Queen θα με πετροβολούσαν.

Αντ’ αυτού έγινε κάτι ανέλπιστα μαγικό. Η πορεία κατάφερε να μαζέψει πέραν των 4000 ατόμων, και η μέρα ήταν αξέχαστη. Πραγματικά ήταν πορεία υπερηφάνειας για όλα αυτά που είχε καταφέρει η εκδήλωση.

 


Δέχτηκα και σωματικές επιθέσεις, αλλά το χειρίστηκα όπως πρέπει να το χειρίζονται όλοι, προχώρησα και το άφησα πίσω μου.




Τι θαυμάζεις στη αντρική φύση και τι στη γυναικεία;

Δεν θαυμάζω ούτε την αντρική φύση, ούτε τη γυναικεία, γιατί πολύ απλά δεν πιστεύω στα φύλα. Θαυμάζω τον άνθρωπο.  

Και τι σημαίνει αντρική και γυναικεία φύση; Τα γεννητικά όργανα ή η συμπεριφορά ενός ατόμου; Αυτά είναι στερεότυπα τα οποία πρέπει να τα αποβάλουμε από το μυαλό μας.

Έχουμε φτάσει στο 2016, δεν μπορούμε να λέμε απ’ εδώ κάθονται οι άντρες και απ’ εδώ οι γυναίκες.

 



 

Υπάρχει όμως κάποια γυναίκα ή άντρας που θαυμάζεις;

Όλοι και όλες.

 

Βίωσες ποτέ σου οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης;

Φυσικά και δέχτηκα bulling και στο σχολείο και στη γειτονιά μου και στις εξόδους μου. Μάλιστα δέχτηκα και σωματικές επιθέσεις, αλλά το χειρίστηκα όπως πρέπει να το χειρίζονται όλοι, προχώρησα και το άφησα πίσω μου. Δεν αφήνω τίποτα να με επηρεάσει και να με πάρει από κάτω.

Όλους αυτούς που με τα λόγια και τις πράξεις τους προσπάθησαν να με ρίξουν τους ευχαριστώ πολύ, γιατί κατάφεραν να με κάνουν πιο δυνατό και σίγουρα πολύ καλύτερο απ’ αυτούς.

 


Πήγα εκεί για πλάκα, ποτέ δεν περίμενα να εξελιχθώ σε international φαινόμενο




Είσαι ευτυχισμένος;

Πολύ!

 



 

Θα ήθελες να επιστρέψεις μόνιμα στην Κύπρο και να φτιάξεις ίσως μια πιο οργανωμένη Drag Show σκηνή;  

Όχι δεν είναι κάτι το οποίο έχω στο μυαλό μου, να επιστρέψω στην Κύπρο. Αλλά το να φτιάξω μια Drag Show σκηνή, ναι αυτό θα το ήθελα.

Αυτό το έκανα στην Αθήνα με έναν διαγωνισμό που διοργάνωσα στο KittyKat και μέσα από το διαγωνισμό ξεχώρισαν πολλά αστέρια που σήμερα δουλεύουν στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία.

 



 

Θυμάσαι την πρώτη σου φορά που ανέβηκες στη σκηνή;

Πολύ χαρακτηριστικά. Ήταν στο Bistrotheque, για ένα διαγωνισμό. Έκανα την Amanda Lear φορώντας ανάποδα ένα φόρεμα. Πήγα εκεί για πλάκα, ποτέ δεν περίμενα να εξελιχθώ σε international φαινόμενο.

 



 

Τι άνθρωπος είναι ο Θανάσης Πετρόγιαννης όταν κατεβαίνει από τη σκηνή;  

Ποιος είναι αυτός; Μάλλον αναφέρεσαι στον manager μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον γνωρίζω πολύ καλά!

 


Εξοργίζομαι με τους πολιτικούς, και τους κρεατοφάγους και οποιοδήποτε συμμετέχει στην καταστροφή του όμορφου μας πλανήτη και δεν δείχνει σεβασμό σε όλα αυτά που μας προσφέρει απλόχερα η φύση.




Όσο ήσουν επί σκηνής το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, πολλοί σχολίαζαν το αψεγάδιαστο σώμα σου, που είναι και απίστευτα γυμνασμένο. Πόσο πολύ προσέχεις;

Τη διατροφή μου δεν την προσέχω σχεδόν καθόλου. Αν δεις πόσα γλυκά τρώω καθημερινά δεν θα πιστεύεις. Γυμνάζομαι όμως πολύ, γιατί αγαπώ τη γυμναστική σε σημείο που θέλω να γίνω personal trainer, κάτι σαν νέα Jane Fonda.

Είμαι βέβαια και τυχερός γιατί έχω καλό μεταβολισμό, ενώ ο πατέρας μου ήταν πρωταθλητής κωπηλασίας, κάτι που μου χάρισε ένα καλό DNA, εκτός από μια τεράστια μύτη.

 



 

«A man to pet», είσαι άντρας κατοικίδιο, άντρας χαδιάρης ή άντρας προστάτης και κτητικός;

Δεν είμαι άντρας, είμαι άνθρωπος, αλλά είμαι άνθρωπος πολύ χαδιάρης και έπειτα πολύ κτητικός και προστατευτικός.

 

Γιατί επέλεξες αυτή την ονομασία;

Γιατί είμαι ένας άνθρωπος που θέλει χάδια, αγάπη και φροντίδα όπως όλοι μας.

 



 

Ο άνθρωπος είναι πανσεξουαλικό όν;

Ναι αμέ, αυτό το πιστεύω πολύ. Βέβαια επειδή δεν ξέρω πώς το σκέφτεται ο καθένας, δεν μπορώ να απαντήσω για τους άλλους. Αλλά θεωρώ πώς όσοι πιστεύουν πως δεν είναι πανσεξουαλικοί, λένε ψέματα.

 

Τι μπορεί να σε φτάσει στα όρια σου ηθικά, τι ξεπερνά τις αρχές σου και τι σε εξοργίζει;

Εμείς οι άνθρωποι και ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε τον πλανήτη. Με την καταστροφή της φύσης, των ζώων, τους συνεχείς πολέμους για τα λεφτά και το εγώ μας.  

Έχουμε ξεχάσει ότι δεν είμαστε για πάντα. Εξοργίζομαι με τους πολιτικούς, και τους κρεατοφάγους και οποιοδήποτε συμμετέχει στην καταστροφή του όμορφου μας πλανήτη και δεν δείχνει σεβασμό σε όλα αυτά που μας προσφέρει απλόχερα η φύση.

 

Πότε θα ξαναέρθεις Κύπρο;

Όποτε με καλέσουν ξανά εγώ θα έρθω. Ελπίζω να γίνει σύντομα!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ