«Στην Κύπρο δεν σεβόμαστε τους επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου»

«Είναι θέμα παιδείας αλλά και νοοτροπίας που για να αλλάξει στην Κύπρο χρειάζεται πολλή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους».

 


Article featured image
Article featured image

Πόσες φορές έχεις εκνευριστεί ψάχνοντας έναν καλό υδραυλικό ή έναν αξιόπιστο ηλεκτρολόγο για να σου διορθώσει τη βλάβη που παρουσιάστηκε στο σπίτι και δεν έβρισκες διαθέσιμο; Ή πόσες φορές έχεις απογοητευτεί όταν πήγες το αυτοκίνητό σου για επιδιόρθωση και ο μηχανικός σού βγήκε σκάρτος, αλλά δεν έχεις άλλη επιλογή;

Αναρωτήθηκες ποτέ τι πραγματικά φταίει γι’ αυτό;

Ο Λειτουργός Παραγωγικότητας Α’ του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου, Aνδρέας Στυλιανού, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων (skillsCyprus), μίλησε στη CITY για τον πολύ ενδιαφέροντα διαγωνισμό, ενώ παράλληλα μας εξήγησε γιατί στην Κύπρο υποτιμούμε και απαξιώνουμε τα τεχνικά επαγγέλματα.


Σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει σεβασμός στα τεχνικά επαγγέλματα και οι τεχνίτες είναι περήφανοι για το επάγγελμά τους. 


Οι νέοι σήμερα, στην Κύπρο, γιατί δεν επιλέγουν τα τεχνικά επαγγέλματα; 

Υπάρχει πρόβλημα γενικότερα στην προσέλκυση των νέων στα τεχνικά επαγγέλματα στην Κύπρο και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες και αυτός είναι ο λόγος της διεξαγωγής των διαγωνισμών. Αυτό είναι θέμα παιδείας και ρεαλιστικής αντίληψης της αγοράς εργασίας αλλά και της εικόνας και του φαινομενικά μειωμένου κύρους που έχουν τα τεχνικά επαγγέλματα στην Κυπριακή κοινωνία. Οι διαγωνισμοί και η δουλειά που γίνεται γι’ αυτούς από όλους τους εμπλεκόμενους, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για βελτίωση της  εικόνας που έχουν τα επαγγέλματα αυτά στον τόπο μας και στην προσέλκυση περισσότερων νέων σε αυτά.

 



Κυπριακή συμμετοχή - Διαγωνισμός Euroskills 2014



Οι Κύπριοι είναι αξιόλογοι και ταλαντούχοι τεχνικοί επαγγελματίες;

Υπάρχουν καλοί Κύπριοι τεχνίτες. Τόσο ο Εθνικός Διαγωνισμός, όσο και ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός είναι μια ευκαιρία και δυνατότητα που έχουν οι νέοι τεχνίτες να «μετρήσουν» τις δυνάμεις τους σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια ευκαιρία συναναστροφής με άλλους νέους αλλά και απόκτησης γνώσης για το επίπεδο και τα τεχνικά μέσα (υλικά και εργαλεία) αλλά και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα διάφορα επαγγέλματα σε άλλες χώρες.


Είναι ασύμφορη στην οικονομία μιας χώρας η εξάρτισή της από ξένο εργατικό προσωπικό.


Σε άλλες χώρες υπάρχει ένας σεβασμός στα τεχνικά επαγγέλματα. Στην Κύπρο, όμως, υπάρχει κάποιου είδους απαξίωση. Ποιος είναι ο λόγος;

Πολύ σωστά, σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει σεβασμός στα τεχνικά επαγγέλματα και οι τεχνίτες είναι περήφανοι για το επάγγελμα τους. Είναι θέμα παιδείας αλλά και νοοτροπίας που για να αλλάξει στην Κύπρο χρειάζεται πολλή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκομένους, Κρατικούς Φορείς και Ιδιωτικούς Φορείς, Επαγγελματικούς Συνδέσμους και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά κυρίως την ίδια την οικογένεια.

 

Η Ευρώπη αλλά και η Κύπρος έχει ανάγκη από επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου;

Τόσο η Ευρώπη όσο και η Κύπρος έχουν ανάγκη από επαγγελματίες των τεχνικών επαγγελμάτων και αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τόσο σε Ευρωπαϊκό τόσο και σε Εθνικό επίπεδο. Είναι ασύμφορη στην οικονομία μιας χώρας η εξάρτιση της από ξένο εργατικό προσωπικό, π.χ στην ξενοδοχειακή βιομηχανία (μάγειρες, σερβιτόροι, υπάλληλοι υποδοχής). Το προσωπικό αυτό που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι ανειδίκευτο επιφέρει  πολλές φορές αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 



Κυπριακή συμμετοχή - Διαγωνισμός Euroskills 2014

 

Υπάρχουν καθόλου στατιστικά στοιχεία σε ποιους τεχνικούς κλάδους έχουμε περισσότερες ανάγκες;

Υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία για τη ζήτηση που δίδονται από κάποιους φορείς όπως η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού. Η αγορά όμως τη δεδομένη στιγμή δίνει την απάντηση. Πόσο εύκολο είναι για παράδειγμα να βρει κάποιος στην Κύπρο σήμερα ένα καλό υδραυλικό, ηλεκτρολόγο ή ξυλουργό;

 

Φέτος, η Κύπρος συμμετέχει στον 5ο Διαγωνισμό Δεξιοτήτων. Τι ακριβώς είναι ένας διαγωνισμός δεξιοτήτων;

Διαγωνισμός δεξιοτήτων και για την ακρίβεια «Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων» ή «skillsCyprus» είναι ο διαγωνισμός ο οποίος διοργανώνεται από το Κέντρο Παραγωγικότητας, ανά διετία από το 2010, και αφορά διαγωνισμό στον οποίο λαμβάνουν μέρος νέοι και νέες από 17 μέχρι 25 ετών και στον οποίο καλούνται να επιδείξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες μέσα από πρακτικές κυρίως εργασίες και δοκιμασίες που έχουν σχέση με το επάγγελμα τους. Κάποια από τα τεχνικά επαγγέλματα τα οποία αφορά ο Εθνικός Διαγωνισμός  είναι ο  Μάγειρας, ο Τραπεζοκόμος (σερβιτόρος), ο Υπάλληλος Υποδοχής, ο Κομμωτής, η Αισθητικός, ο Υδραυλικός, ο Συγκολλητής, ο Τεχνικός Ψύξης, ο Μηχανικός αυτοκινήτων, ο Ξυλουργός και ο Επιπλοποιός. Ο μάγειρας για παράδειγμα καλείται να μαγειρέψει συγκεκριμένα πιάτα με τα υλικά που έχει στη διάθεση του, ενώ ο κομμωτής καλείται να εκτελέσει συγκεκριμένο κόψιμο μαλλιών κατάλληλο για μια κοινωνική εκδήλωση.

 

Γιατί μόνο μέχρι 25;

Το ηλικιακό όριο για να λάβει κάποιος μέρος στο Διαγωνισμό έχει καθοριστεί από τα 17 μέχρι τα 25 χρόνια και αφορά νέους που εργάζονται στον τομέα/ειδικότητα που θα διαγωνιστούν ή είναι σπουδαστές στον αντίστοιχο κλάδο/ειδικότητα σε Τεχνική ή Επαγγελματική Σχολή ή Ανώτερη Σχολή. Το ηλικιακό αυτό πλαίσιο καθορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την προώθηση των δεξιοτήτων Worldskills Europe, στον οποίο είμαστε μέλος, ούτως ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο απώτερος στόχος των διαγωνισμών που είναι περισσότεροι νέοι αυτών των ηλικιών να προσελκύονται να ακολουθήσουν τα συγκεκριμένα επαγγέλματα.

 



Κυπριακή συμμετοχή - Διαγωνισμός Euroskills 2014



Σε τι ακριβώς θα διαγωνιστούν οι συμμετέχοντες τόσο στον Εθνικό διαγωνισμό όσο και αργότερα στον τελικό διαγωνισμό στη Βουδαπέστη;

Ο Εθνικός Διαγωνισμός ο οποίος θα διεξαχθεί το Μάρτιο περιλαμβάνει πρακτικές κυρίως ασκήσεις με επίδειξη της ποιότητας, κατασκευαστικής αρτιότητας και δεξιοτεχνίας σε 16 τεχνικά επαγγέλματα: Μάγειρας, Τραπεζοκόμος, Υπάλληλος Υποδοχής, Τεχνικός Ψύξης, Υδραυλικός/ Κεντρικές Θερμάνσεις, Μηχανικός Αυτοκινήτων, Συγκολλητής, Ηλεκτρολόγος, Αισθητικός, Κομμωτής, Τεχνικός Μηχανολογικού Σχεδιασμού, Χειριστής Φρέζας  CNC, Τεχνικός Πληροφορικής, Σχεδιαστής Μόδας, Ξυλουργός και Επιπλοποιός. Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας σε 40 περίπου τεχνικά επαγγέλματα.

 

Πόσοι θα προκριθούν;

Θα προκριθούν οι πρώτοι σε κάθε επάγγελμα νοουμένου ότι θα ακολουθήσουν εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που θα τους παρασχεθεί δωρεάν από το Κέντρο Παραγωγικότητας.

 

Στους προηγούμενους διαγωνισμούς ποια η θέση και η πορεία των Κύπριων συμμετεχόντων;

Η μεγαλύτερη διάκριση που είχαμε μέχρι σήμερα ήταν το χρυσό μετάλλιο στην Μαγειρική, το χάλκινο στον Σοβατζή (οικοδομική Βιομηχανία) και το μετάλλιο αριστείας στον Εργοδηγό (οικοδομική Βιομηχανία) το 2010 στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Σε άλλες συμμετοχές είχαμε μετάλλια αριστείας σε κάποια επαγγέλματα.

 

Τι κερδίζει κάποιος που συμμετέχει στον διαγωνισμό, πέρα από μια πολύ όμορφη και ουσιαστική εμπειρία;

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν, άρα δεν υπάρχει οποιονδήποτε κόστος τόσο στον Εθνικό τόσο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για τους συμμετέχοντες. Στον Εθνικό Διαγωνισμό δίνονται  πιστοποιητικά συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες και πιστοποιητικά επιτυχίας στους τρεις πρώτους σε κάθε επάγγελμα καθώς και μετάλλια (χρυσό, αργυρό, χάλκινο). Επίσης, υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις και η αθλοθέτηση βραβείων από  Εταιρείες και  Επαγγελματικούς Συνδέσμους.

 



Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει καθοριστεί στις 31 Ιανουαρίου 2018. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο Κέντρο Παραγωγικότητας στο 22806000 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.kepa.gov.cy/skillscyprus.



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ