Το να σώζεις ζωές είναι καθήκον, όχι έγκλημα

Είμαστε όλοι #CarolaRackete

Article featured image
Article featured image


Φτάσαμε σε αυτήν την εποχή, που το να σώζεις ανθρώπινες ζωές αψηφώντας απάνθρωπους νόμους, θεωρείται ποινικό αδίκημα και συλλαμβάνεσαι γι’ αυτό. Η Carola Rackete, από την περασμένη Τετάρτη, έγινε σύμβολο ελπίδας και ανθρωπιάς για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, όταν αψηφώντας το «νόμο Σαλβίνι», με τον οποίο απαγορεύεται σε οποιοδήποτε πλοίο μεταφέρει μετανάστες από τρίτες χώρες να εισέρχεται εντός των ιταλικών χωρικών υδάτων, εισήλθε στη θαλάσσια περιοχή της Ιταλίας, με σκοπό να διασώσει τους 42 εξαθλιωμένους ναυαγούς που είχε περισυλλέξει με το διασωστικό πλοίο «Sea Watch».

Λίγες μέρες μετά, ξημερώματα Σαββάτου η Rackete, παρά τις απειλές για σύλληψή της από τις Ιταλικές Αρχές, αλλά και κατάσχεση του πλοίου της, ελλιμενίστηκε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα με την αστυνομία τελικά να συλλαμβάνει την πλοίαρχο και τους 42 μετανάστες να παραμένουν αποκλεισμένοι στο πλοίο.


Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό, ποια θα είναι η τύχη της Rackete ούτε και των 42 ναυαγών, με τον ακροδεξιό Υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να εμμένει στις θέσεις του, την ίδια ώρα που έχει ξεσπάσει παγκόσμια κατακραυγή για τη στάση της Ιταλίας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη τη βοήθειά της χώρας.

Πριν μερικές ημέρες, η Tara Riva, ξεκίνησε ένα διαδικτυακό ψήφισμα στο change.org με την ονομασία «I stand with Carola Rackete», ζητώντας από την Ευρώπη, αλλά και από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στο φασισμό και την εσωστρέφεια των λαών.

Με αρχικό στόχο τις 50 χιλιάδες υπογραφές, ήδη έχουν μαζευτεί πέραν των 46 χιλιάδων, αριθμός που συνεχώς ανεβαίνει. Αν θες να υπογράψεις κι εσύ, μπορείς να το κάνεις ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ