Επιδημιολόγος από την ομάδα του υπ. Υγείας περιγράφει όσα παράλογα βιώνει τις τελευταίες ημέρες

Η ανυπακοή κάποιων στις οδηγίες, τα ασταμάτητα τηλέφωνα, η αδυναμία μερικών να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τι μας προτρέπει να κάνουμε εάν θέλουμε πραγματικά να σπάσουμε την αλυσίδα του κορωνοϊού.

Article featured image
Article featured image

Ο Βαλεντίνος Σιλβέστρος είναι επιδημιολόγος από την ειδικά διαμορφωμένη ομάδα του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.


89468567_10163186804365611_7854398558974246912_o.jpg


Αυτές τις μέρες λαμβάνω πάρα πολλά τηλεφωνήματα -όλα είναι αδύνατον να τα απαντήσω γιατί έχω μόνο δύο αυτιά και δύο τηλέφωνα που χτυπάνε συγχρόνως. Τα περισσότερα τηλεφωνήματα είναι από ανθρώπους που έχουν ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεση τους να ταξιδέψουν.

Σε αυτό το σημείο να ενημερώσω ότι οι γραμμές αυτές είναι κρατικές και ως επιστήμονας και επαγγελματίας, οφείλω να απαντώ στις ερωτήσεις του κοινού σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα. Δέχομαι λοιπόν τηλεφωνήματα σχετικά με ταξίδια αναψυχής σε Ελλάδα, Αγγλία και άλλες χώρες με ενδοκοινοτική μετάδοση του νέου κορωνοϊου. Έχοντας υπόψιν μου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο -μέχρι στιγμής- έχουν επιδημιολογική σύνδεση με Ελλάδα και Αγγλία τους δίνω την οδηγία να περιοριστούν. Τελικά μετά από αρκετή ώρα ίσως και ώρες διαπραγμάτευσης, ο συνομιλητής μου ανακοινώνει «εγώ θα πάω!» και μου κλείνει το τηλέφωνο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες αυτοπεριορισμού ή κατ’ οίκον περιορισμού για ένα διάστημα, οδηγίες που έγραψα μετά από ανασκόπηση των διεθνών οδηγιών και μελετώντας για ώρες. Οι οδηγίες αυτές είναι καθολικές και πολύ ξεκάθαρες. Φαντάζεστε λοιπόν, την απογοήτευση μου όταν συνειδητοποιώ πως άτομα που θα έπρεπε να είναι σε αυτοπεριορισμό κυκλοφορούν ελεύθερα σε σουπερμάρκετ, καφετέριες και επισκέπτονται νοσοκομεία, θέτοντας σε κίνδυνο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας. Ενώ έχουν ενημερωθεί με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Όταν ενημερώνω ένα άτομο ότι το αποτέλεσμα του είναι θετικό και πανικοβάλλεται και αρχίζει να φωνάζει, να κλαίει ή να μην τον νοιάζει, εγώ έχω υποχρέωση να τον ενημερώσω και να πάρω και κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Προσπαθώ να τον ηρεμήσω, να τον ενημερώσω για τις επιλογές του, να πάρω όσο χρόνο χρειάζεται για να ιχνηλατήσω τις επαφές του, να βρω όσες περισσότερες μπορώ και να τις περιορίσω έγκαιρα, για να σπάσω την αλυσίδα μετάδοσης.

Αυτή είναι η δουλειά μου, μπορεί να μου πάρει και όλο το βράδυ κάποιες φορές αλλά το κάνω γνωρίζοντας την κοινωνική ευθύνη που έχω. Όταν τελειώνω με τον ένα, αρχίζω να ενημερώνω τον επόμενο και τον επόμενο και πάει λέγοντας. Πολλές φορές ξεκινώ στις 8 το πρωί και τελειώνω στις 2 το βράδυ και αυτό γιατί συνειδητοποιώ ότι το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ θα έπρεπε να ήταν περιορισμένο, όπως έχω αναφέρει πιο πάνω, πήγαινε κανονικά στη δουλειά του, στην καφετέρια, στις δραστηριότητες και στα χόμπι του. Καταλαβαίνετε ότι οι επαφές αυτές μπορεί να φτάσουν και τις εκατοντάδες μέσα στην εβδομάδα, ανάλογα με το επάγγελμα τού κρούσματος (επαγγελματίες υγείας, δάσκαλοι, πολιτικοί, ιερείς, ταμίες, σερβιτόροι κοκ). ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥ!

Η ιχνηλάτηση των επαφών είναι μια χρονοβόρα και ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία και χρειάζεται απόλυτη ωριμότητα και κάποια στοιχειώδη γνώση, γιατί δυστυχώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι πόροι περιορισμένοι. Εάν ένα άτομο έχει πολλές επαφές και η δυνατότητα του εργαστηρίου είναι περιορισμένη, τότε θα πρέπει να γίνει μια κατηγοριοποίηση των επαφών και να παρθούν δείγματα από τα άτομα που είχαν πραγματικά εκτεθεί ή έχουν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά από την λοίμωξη. Θέλει καθαρό μυαλό και γρήγορα αντανακλαστικά γιατί θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι αρμόδιοι φορείς. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων και η δυνατότητα του εργαστηριακού ελέγχου παραμένει ίδια, τότε είναι λογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις. Το να με παίρνεις τηλέφωνο κάθε 5 λεπτά πανικόβλητος και να με ρωτάς πού είναι το ασθενοφόρο για να πάρει το δείγμα από τον ηλικιωμένο πατέρα σου, την έγκυο γυναίκα σου και τον ανοσοκατασταλμένο αδελφό σου δεν βοηθά, απλά με καθυστερείς. Όλοι αυτοί, είναι στην υψηλότερη προτεραιότητα, να είσαι σίγουρος για αυτό, γιατί εγώ τους έβαλα εκεί και σε έχω ενημερώσει. Όπως έχεις εσύ ευάλωτα άτομα στο περιβάλλον σου έχει και το προηγούμενο κρούσμα και το επόμενο από σένα. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.

Παρακαλώ μην παίρνετε τηλέφωνο να μάθετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας. Καταλαβαίνω την αγωνία σας, αλλά μπλοκάρετε τις γραμμές. Υπάρχει λειτουργός που παίρνει τηλέφωνο όλα τα άτομα που εξετάστηκαν και τους ανακοινώνει τα αποτελέσματα. Άλλωστε μικρή σημασία έχει το αποτέλεσμα, οι οδηγίες για κατ' οίκον περιορισμό ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πρέπει να συμπληρώσετε την περίοδο εγκλεισμού σας ακόμα και εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Όλα τα άτομα ενημερώνονται γι' αυτό και κατά τη δειγματοληψία. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Ο αριθμός θαλάμων απομόνωσης είναι περιορισμένος και αυτοί θα χρησιμοποιούνται μόνο για να νοσηλεύσουν τα πολύ βαριά περιστατικά, σε περίπτωση που χρειάζονται. Μη ζητάς να μπεις σε προτεραιότητα, εάν έχεις ήπια συμπτώματα και μη φωνάζεις, ο κάθε ασθενής ανάλογα με τη συμπτωματολογία που αναφέρει εκτιμάται τηλεφωνικώς (σύντομα και με κλινική εξέταση) από έμπειρους λοιμωξιολόγους, αντιλαμβάνομαι τον πανικό, αλλά ΜΗΝ μου φωνάζεις και ΜΗΝ με απειλείς ότι θα βγεις από την καραντίνα του σπιτιού σου και θα πας μόνο σου στο νοσοκομείο. ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥ!

Και μέσα σε όλο αυτό τον πανικό να χτυπάνε οι γραμμές ακατάπαυστα.

02:00 το βράδυ:
- Ναι, γεια σας, παίρνω από το πρωί και δεν μπορώ να σας βρω. Ήθελα να σας ρωτήσω, έχω κλείσει εισιτήρια για να πάω να δω την Βίσση και δεν θέλω να τα ακυρώσω, είναι πολύ σημαντικό για μένα. ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥ

Στα αρχικά κρούσματα είχα δώσει κάποια ελαφρυντικά, απ’ εδώ και πέρα όμως δεν δέχομαι δικαιολογίες! Δεν υπάρχει το «δεν ήξερα», «δεν γνώριζα» και «δεν το σκέφτηκα». Κάτσε σκέψου, διάβασε, ενημερώσου από έγκυρα Μέσα, τώρα που έχεις χρόνο. Και αποδέξου την κοινωνική επίπτωση των πράξεων σου. ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥ!

Κάνω δημόσια έκκληση για εθελοντική βοήθεια από όλους σας. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ. Αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω! Δεν υπάρχει «που είναι το κράτος;» σε αυτό. Η ευθύνη βαραίνει και εμένα και εσένα, κανένα άλλον.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ