Ο Γαβριήλ φωτογραφίζει συγκλονιστικά τη Λευκωσία [και τον υπόλοιπο κόσμο]

Οι πρόσφατες φωτογραφίες του, από την Πλατεία Ελευθερίας, ήταν η αφορμή για να ‘ανακαλύψουμε’ το λογαριασμό του στο Instagram και να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της αισθητικής του αστικού τοπίου.

Article featured image
Article featured image


Γωνίες, σκιές, προσόψεις, υφές και αποσπασματικές ιστορίες που ξετυλίγονται ανάλογα με την οπτική γωνία που κοιτάζεις, σ’ ένα αστικό τοπίο που παραπαίει και εκ πρώτης όψεως μοιάζει μουντό και αδιάφορο. «Όταν κάποιος περπατά ανάμεσα σε κτίρια ή ένα τοπίο, σπάνια αντιλαμβάνεται τη σημασία της οπτικής γωνίας, καθώς η αντίληψη της εικόνας διαμορφώνεται και τροποποιείται από τον εγκέφαλο. Μέσα από τη φωτογραφική, μπορείς να αντιληφθείς το πώς μια παραμικρή αλλαγή γωνίας αλλάζει την προοπτική της εικόνας. Ακόμη, όταν απεικονίζεις το ίδιο ‘αντικείμενο’ από παράλληλη γωνία και μετά από χαμηλά, έχει τελείως διαφορετικό αίσθημα. Γι’ αυτό το λόγο η σωστή επιλογή γωνίας είναι υψίστης σημασίας, για να επικοινωνήσεις με το κοινό το μήνυμα που επιθυμείς».

Ο Γαβριήλ Παυλίδης τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται –ως αρχιτέκτονας- στο Λονδίνο βαδίζοντας ανάμεσα στην τέχνη που έχει σπουδάσει και την τέχνη που έχει ερωτευτεί. Στο λογαριασμό του στο Instagram θα βρεις –κυρίως- αστικά τοπία, κτίρια και αρχιτεκτονήματα τής σύγχρονης και της παλαιότερης ιστορίας, τα οποία απεικονίζει σχεδόν συγκλονιστικά. Ανάμεσά στις δεκάδες φωτογραφίες από τη Βιέννη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, δεσπόζει περήφανα και η Λευκωσία, η γενέτειρά του, με πρόσφατη προσθήκη στο διαδικτυακό του άλμπουμ, τις ‘διαφορετικές’ εικόνες από την Πλατεία Ελευθερίας.

117906065_966805460463871_1566776058438378872_o.jpg

117928309_966805407130543_9048939013533995120_o.jpg

118035649_966805263797224_4540895439694874373_o.jpg

Εικόνες που στάθηκαν αφορμή για να ψάξουμε και να ανακαλύψουμε τη διαφορετική ματιά του απέναντι σε ένα αστικό τοπίο που έχει κατακερματιστεί ουκ ολίγες φορές.

Πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί να «πει» ένα κτήριο μέσα από μία φωτογραφία;

Τα κτίρια είναι το καλύτερο βιβλίο ιστορίας και γεωγραφίας ενός τόπου. Ανάλογα σε τι επιλέγει ο φωτογράφος να εστιάσει, μπορεί κάποιος να ‘διαβάσει’ το κλίμα μιας πόλης, από τα υλικά, τη νοοτροπία των κατοίκων, το πόσο ‘προστατευμένα’ είναι τα παράθυρα, ακόμα και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής από σφαίρες και τρύπες στην πρόσοψη της κατασκευής. Γι’ αυτό το λόγο λατρεύω να φωτογραφίζω τη Λευκωσία. Μέσω του φακού μπορώ να εστιάσω στην ιστορία, τις μυρωδιές και τον πόνο της πόλης και αναδεικνύοντάς την μέσω του Instagram στο εξωτερικό.

IMG_4425.JPG
Isle of Wight/Αγγλία

IMG_4484.JPG
Isle of Wight/Αγγλία

Μια λατρεία που γίνεται ξεκάθαρη εάν κοιτάξει κανείς το προφίλ σου.

Έχοντας μεγαλώσει στην Λευκωσία, έχει παίξει μεγάλο ρόλο στον τρόπο σκέψης και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς μου. Από τις ταράτσες της, τα στενά της δρομάκια και τα πυροβολεία κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, έχω μάθει να την αγαπώ, για τις ομορφιές της και τις ιδιαιτερότητές της. Αν και λατρεύω τα παράλια και τα βουνά του νησιού μας, πιστεύω πως η Λευκωσία έχει γραμμένη την ιστορία της Κύπρου στους τοίχους της. Γι’ αυτούς τους λόγους θέλω να προβάλω την πόλη μου, την πολύπαθη της ιστορία και το συναρπαστικό της μέλλον, μέσω του λογαριασμού μου.


facebook.jpg
Γαβριήλ Παυλίδης ©Aaron Hargreaves / Foster + Partners



Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που σε εντυπωσιάζουν για να θέλεις να τα αποτυπώσεις στο φακό σου;

Από μικρός με ενθουσίαζαν το αστικό τοπίο και τα κτίρια. Μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας τη δύναμη της φωτογραφίας, άρχισα να τη χρησιμοποιώ για να αποτυπώσω τη δυναμική των πόλεων και το πώς περικλείουν τη ζωή μας, απορροφώντας τη νοοτροπία μας. Είναι εντυπωσιακό πόσα μπορείς να μάθεις για ένα λαό από την αρχιτεκτονική του και αυτό ακριβώς είναι που με ενθουσιάζει να αποτυπώνω. Έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική, έμαθα πως πριν σχεδιάσεις ένα κτίριο ή ένα χώρο πρέπει να κατανοήσεις το υπάρχον τοπίο. Μόνο μελετώντας ένα αστικό ή φυσικό τοπίο, με όλες τις αισθήσεις, μπορείς να δημιουργήσεις κάτι που σέβεται και ενισχύει την ταυτότητά του και την καθημερινότητα των χριστών του. Αυτή η κατανόηση και σύνδεση με το χώρο μπορεί να καταγραφθεί και να διαδοθεί μέσω της φωτογραφίας. Γι’ αυτό πάντα με ελκύει η απεικόνιση του αστικού ιστού.


ΛΕΥΚΩΣΙΑ




Μπορεί η ασχήμια να πάρει εντελώς διαφορετική όψη μέσα από μία φωτογραφία;

Η ασχήμια και η ομορφιά είναι υποκειμενικές. Διαφορετικά άτομα εκτιμούν διαφορετικά στοιχεία ανάλογα με την καταγωγή τους, εάν μεγάλωσαν σε πόλη ή χωριό, στη Μεσόγειο ή στη Βόρεια Ευρώπη. Προσωπικά οι προτιμήσεις μου άλλαξαν πολύ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Παρόλα’ αυτά, η φωτογραφία έχει τη δύναμη να αποτυπώσει οποιοδήποτε κτίριο εξαίσια. Κάθε κτίριο έχει την ιστορία του και κάτι να πει για μια πόλη και αυτό είναι που το κάνει εξαίσιο μέσω της φωτογραφίας.

Θεωρείς πως οι δύο ιδιότητες που σε χαρακτηρίζουν είναι αλληλένδετες;

Με την ανάπτυξη της κινητής τεχνολογίας, ζούμε μια ραγδαία δημοκρατικοποίηση της τέχνης της φωτογραφίας. Σήμερα όλοι μπορούμε να πειραματιστούμε με το φακό και οι αρχιτέκτονες άρπαξαν την ευκαιρία εδώ και χρόνια. Σίγουρα οι δύο ιδιότητες είναι αλληλένδετες καθώς ο αρχιτέκτονας μέσω της κάμερας μαθαίνει πώς να συνομιλήσει με τον θεατή και το πώς να αναδεικνύει τα στοιχεία ενός κτιρίου που επιθυμεί.



ΛΟΝΔΙΝΟ




Τι feedback λαμβάνεις για το account σου στο Instagram;

Μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση το πόσο χρήσιμο είναι το Instagram για δημιουργικές επιχειρήσεις όπως η αρχιτεκτονική και για τη διοχέτευση του ταλέντου και πάθους κάποιου για τη φωτογραφία. ‘Άρχισα το account μου πριν χρόνια αλλά πάντα το ‘θέμα’ ήταν το ίδιο: η πόλη και κτίρια. Αν και είναι hobby και όχι δουλειά, σύντομα άρχισα να διασυνδέομε με διάφορους άλλους παρόμοιους χρήστες αλλά και γραφεία. Έτσι, με τον ίδιο τρόπο που με βρήκατε εσείς, κατάφερα να βρω δουλειά σε αρχιτεκτονικά γραφεία μέσω του account μου.

Ποια τα επόμενα βήματά σου;

Η φωτογραφία, ως τρόπος έκφρασης, θα με ενθουσιάζει πάντα και γι’ αυτό θα συνεχίσω να βλέπω νέους προορισμούς και κτίρια μέσω του φακού. Συγκεκριμένα, για το Instagram θα ήθελα στο μέλλον να κάνω και άλλες συνεργασίες με παρομοίους χρήστες, φορείς πόλεων καθώς και ιδιοκτήτες κτιρίων για περεταίρω ανάδειξη της αστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς τόσο της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού. Στην Κύπρο μόνο τελευταία αρχίσαν επιχειρήσεις και δήμοι να κατανοούν την σημασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις ευκαιρίες που προσφέρουν για δημιουργία σωστού branding και έξυπνης, στοχευμένης διαφήμισης. Ακόμη θα ήθελα να αναδείξω τη δική μου αρχιτεκτονική δουλειά και του γραφείου που εργάζομαι στο Λονδίνο.


ΙΣΛΑΝΔΙΑ



Κλείνοντας θα ήθελα να σε ρωτήσω τη γνώμη σου, ως αρχιτέκτονας, για την Πλατεία Ελευθερίας. Η οποία κατά κάποιο τρόπο ήταν αφορμή για να σε ‘ανακαλύψουμε’.

Η πλατεία Ελευθερίας, για καλό ή για κακό, είναι ο πιο πολυσυζητημένος αρχιτεκτονικός χώρος στην Κύπρο. Πρώτη φορά ένα κτίριο και μία αρχιτέκτονας έχει συζητηθεί από τον κάθε Κύπριο και Κύπρια. Ναι, αυτή η συζήτηση είναι κυρίως αρνητική αλλά είναι σημαντική, καθώς πρέπει να συνηθίσουμε να έχουμε γνώμη για το τι γίνεται στην πόλη μας και να είμαστε ενεργοί πολίτες.

Προσωπικά πιστεύω πως το σχέδιο είναι τολμηρό και πως ήταν η σωστή στιγμή να σπρώξουμε το επίπεδο της αρχιτεκτονικής στην χώρα μας με την εισαγωγή του παραμετρικού στυλ που εκπροσωπεί το γραφείο της Zaha Hadid. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους το έργο ξεπέρασε το κάθε χρονοδιάγραμμα και απέδειξε την αδυναμία του κατασκευαστικού τομέα να παραδώσει έργα τις συγκεκριμένης τεχνικής δυσκολίας.
Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σπρώχνουμε τα όρια του κατασκευαστικού και αρχιτεκτονικού επιπέδου στην Κύπρο και γι’ αυτό ακόμη είμαι θετικός για το τι θα προσφέρει η Πλατεία. Η εικόνα του έργου στο υποσυνείδητο του Λευκωσιάτη είναι αρνητική αυτή τη στιγμή. Πιστεύω, όμως, πως μέσω της φωτογραφίας και συγκεκριμένα του Instagram, από λογαριασμούς του δήμου αλλά και του κόσμου, υπάρχει η δυνατότητα πλατεία να γίνει ένα σημείο αναφοράς που θα ενισχύσει την ταυτότητα της πόλης μας και θα μπει δυναμικά στην ζωή μας ως τόπος συνάρθρωσης και περηφάνειας.



ΛΙΒΑΝΟΣ




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ