Τι ισχύει στην περίπτωση που σε ένα σπίτι ή σε ένα γραφείο ο ένας είναι εμβολιασμένος και ο άλλος επαφή κρούσματος

Τι ανέφερε σήμερα σχετικά ο επιδημιολόγος Πεδίου και επικεφαλής της διαδικασίας της ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Article featured image
Article featured image

Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, κλήθηκε να απαντήσει σχετική ερώτηση.

Αυτό που είπε είναι πως, σε μια τέτοια περίπτωση, αν ο εμβολιασμένος έχει λάβει και τις δύο δόσεις και έχουν περάσει 14 μέρες από τη λήψη της δεύτερης δόσης, δεν χρειάζεται να αυτοπεριοριστεί.

Θα πρέπει όμως και πάλι να δηλωθεί ως επαφή, έτσι ώστε να δικαιούται δωρεάν το PCR test, αλλά και για να συνεχίσουν να συλλέγονται τα στοιχεία από την επιστημονική ομάδα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πάντως, όπως ανέφερε ο κύριος Σιλβέστρος, η κατακόρυφη πτώση του αριθμού των κρουσμάτων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στους εμβολιασμούς, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και σε δύο περιστατικά που συνέβησαν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες.

Το ένα αφορούσε σε γηροκομείο όπου πολλοί από τους ένοικους νόσησαν, αλλά λόγω του ότι ήταν εμβολιασμένοι το πέρασαν με πολύ ήπια συμπτώματα κάποιοι από αυτούς και χωρίς να χρειαστεί κανείς να νοσηλευτεί. Από την άλλη, όπως είπε, σε ένα μοναστήρι που επίσης κάποιοι ήταν κρούσματα κορωνοϊού και οι οποίοι μάλιστα άργησαν να το δηλώσουν έγκαιρα, υπήρξε πρόβλημα καθώς ορισμένοι νόσησαν βαριά ενώ κάποιοι από αυτούς κατέληξαν τελικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ