Η συγκλονιστική ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν τη φωτογραφία του 1889

Ένα σημαντικό μάθημα ζωής.

Article featured image
Article featured image

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στη Δαμασκό το 1889, από τον Ιταλό φωτογράφο Tancrède Dumas. Τα ονόματα των αντρών στην φωτογραφία  ήταν Samir και Mohammed και η ιστορία τους σημάδεψε την ανθρωπότητα.

Ο Samir ήταν χριστιανός και παραπληγικός. Αυτός που τον κουβαλάει στην πλάτη του είναι ο Mohammed, ήταν μουσουλμάνος και τυφλός. Βασιζόταν στα μάτια του Samir για να περπατάει, ενώ ο Samir χρησιμοποιούσε την πλάτη του φίλου του για να μετακινείται στους δρόμους της πόλης.


Ήταν και οι δύο ορφανοί και ζούσαν στο ίδιο δωμάτιο. Ο Samir ήταν «hakawati», είχε δηλαδή το χάρισμα της αφήγησης και έλεγε παραμύθια από τις χίλιες και μία νύχτες σε πελάτες ενός καφέ της Δαμασκού. Ο Mohamed εργαζόταν ως πωλητής μπροστά από το ίδιο καφέ και του άρεσε να ακούει τις ιστορίες του φίλου του.

Samir και Mohammed 2.jpg


Όταν πέθανε ο Samir, ο φίλος του αποσύρθηκε στο δωμάτιό τους, όπου βρέθηκε νεκρός αφού έκλαιγε απαρηγόρητος για επτά συνεχόμενες ημέρες.

Ο Samir ήταν τα μάτια του Mohamed και ο Mohamed ήταν τα πόδια του Samir. Η ιστορία τους ενέπνευσε κινούμενα σχέδια, βιβλία και ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της πασίγνωστης Ινδικής ταινίας «Dosti» που σημείωσε τεράστια επιτυχία σε πολλές χώρες της Ασίας.

Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ