Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αν θες να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες του Erasmus+

Το εμβληματικό Πρόγραμμα που κατατάσσεται από τους Ευρωπαίους ως το τρίτο πιο θετικό αποτέλεσμα της ΕΕ, αμέσως μετά την ελεύθερη κυκλοφορία και την ειρήνη, παρουσιάζει το πρόγραμμα της νέας περιόδου (2021 - 2027), το οποίο σαφέστατα είναι εμπλουτισμένο περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αν θες να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες του Erasmus+

Το εμβληματικό Πρόγραμμα που κατατάσσεται από τους Ευρωπαίους ως το τρίτο πιο θετικό αποτέλεσμα της ΕΕ, αμέσως μετά την ελεύθερη κυκλοφορία και την ειρήνη, παρουσιάζει το πρόγραμμα της νέας περιόδου (2021 - 2027), το οποίο σαφέστατα είναι εμπλουτισμένο περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Article featured image
Article featured image

Μάθε παρακάτω σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα Erasmus+ (αν δηλαδή εμπίπτεις σε μια από τις κατηγορίες ατόμων ή ομάδων που μπορούν να συμμετάσχουν), ποιες είναι οι προτεραιότητές του για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, αλλά και πώς μπορείς τελικά να συμμετάσχεις ως ένας εκ των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων όλων των ηλικιών στους οποίους αναμένεται να προσφέρει ευκαιρίες μέσα στην επόμενη εφταετία.

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη.


Σε ποιους απευθύνεται


Με έναν τεράστιο προϋπολογισμό, που εκτιμάται στα 26,2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα Erasmus+ στοχεύει στο να επωφεληθούν 10 εκατομμύρια άτομα εντός Ευρώπης τα επόμενα 7 χρόνια. Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε Φοιτητές ή Απόφοιτους, σε Μαθητές, Εκπαιδευόμενους Επαγγελματικής Εκπαίδευσης + Κατάρτισης, Ενήλικες Εκπαιδευόμενους, Ακαδημαϊκούς ή Προσωπικό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικούς, Εκπαιδευτικούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης + Κατάρτισης, Εκπαιδευτές Ενηλίκων, Νέες και Νέους ηλικίας 13-30 χρονών, άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Νεολαίας (youth workers), εκπρόσωποι Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Νεολαίας, και τέλος, σε Άτυπες Ομάδες Νέων.


Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο πρόγραμμα


Η ΕΕ επενδύει ακόμα περισσότερο στη νέα προγραμματική περίοδο, τόσο με περισσότερα χρήματα όσο και στοχεύοντας σε περισσότερους συμμετέχοντες. Ειδικά από φέτος, στο Erasmus+ εντάσσονται καινοτόμες δράσεις όπως η βραχυπρόθεσμη και μικτή κινητικότητα, καθώς και οι εικονικές μορφές πρακτικής άσκησης. Αυτό συνεπάγεται πως στους μαθητές σχολικής ηλικίας και στους ενήλικες μαθητές θα επιτραπεί να πραγματοποιήσουν μια περίοδο κινητικότητας στο εξωτερικό, είτε σε ομάδες είτε ατομικά, σε σχολεία ή οργανισμούς. Ένα επιπλέον στοιχείο που αξίζει να τονιστεί είναι πως το πρόγραμμα γίνεται περισσότερο προσιτό σε μικρότερους οργανισμούς, όπως και σε ομάδες νέων και αθλητικούς συλλόγους, αλλά και πως θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης στους τομείς της νεολαίας και του αθλητισμού.


Εδώ και 24 χρόνια στην Κύπρο


Το Πρόγραμμα υλοποιείται στην Κύπρο τα τελευταία 24 χρόνια, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ήδη συμπληρώσει 34 χρόνια ζωής. «Το πρόγραμμα Erasmus+ ήταν η αρχή της υπόλοιπης μου ζωής», αναφέρει ένας συμμετέχοντας στο Erasmus+, ενώ άλλοι δύο που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία του έχουν μοιραστεί με τους εκπροσώπους των οργανισμών ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ΟΝΕΚ τα εξής σχόλια: «Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ήμουν η ίδια μετά το Erasmus+» και «Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να βιώσει την ομορφιά του κόσμου, αλλά το Erasmus+ είναι ο καλύτερος!». Αλήθεια, θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος διαφήμισης;


Πού θα δοθεί έμφαση μέσα στην επόμενη εφταετία


Στόχος του Erasmus+ είναι να προωθήσει την εκπαιδευτική, επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των ατόμων, στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού, αλλά και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της ΕΕ. Στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 η έμφαση δίνεται στην κοινωνική ένταξη, στην πράσινη ανάπτυξη και στην ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο.

Στο Erasmus+ συμμετέχουν τα 27 κράτη μέλη, καθώς και οι Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία. Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα έχει αναπτύξει μία αρκετά διεθνή διάσταση, επιτρέποντας και κινητικότητες ή δραστηριότητες που αφορούν και όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.



Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να παρακολουθούν την ιστοσελίδα www.erasmusplus.cy, όπου ανακοινώνονται οι ετήσιες προσκλήσεις για υποβολή αίτησης, καθώς και οδηγίες. Φυσικά, εάν κάποιος έχει οποιαδήποτε απορία, το προσωπικό των δύο υπηρεσιών (ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ΟΝΕΚ) είναι πάντοτε διαθέσιμο μέσω email, τηλεφωνικά ή για προσωπική συνάντηση, για επίλυση των οποιωνδήποτε αποριών και παροχή στήριξης κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ