Μαρίνα, από ποια ανάγκη έφτιαξες τη σελίδα «Κυπριακή. Ερωτική. Ποίηση»;

Η Μαρίνα Χριστοφίδη είναι διδακτορική φοιτήτρια μάρκετινγκ στην Αγγλία. Τον Απρίλιο, πέρσι, εν μέσω lockdown, έντονου άγχους και μοναξιάς στην Αγγλία, όπως η ίδια αναφέρει στη CITY, άκουσε τυχαία το αγαπημένο της κυπριακό ερωτικό τραγούδι/ποίημα «Τριανταφυλλένη», σε μια ερμηνεία του Δημήτρη Μεσημέρη.

Article featured image
Article featured image

«Αυτό έγινε το ‘ποκούμπι’ μου για να ξεπεράσω τις δύσκολες στιγμές, αλλά και η αφορμή να ασχοληθώ λίγους μήνες μετά με την κυπριακή μας ποίηση, δημιουργώντας τη σελίδα ‘Κυπριακή. Ερωτική. Ποίηση’ κι αρχίζοντας να διαβάζω και να γράφω δειλά-δειλά κι εγώ κυπριακά ποιήματα», αναφέρει σχετικά.

Με αφορμή τη νέα αυτή σελίδα, που, όμως μας λέει, έχει ως στόχο να παρουσιάσει ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής παράδοσης και κατ’ επέκταση του κυπριακού πολιτισμού, και λίγο πριν η ίδια επιστρέψει στη βάση της στην Αγγλία, μιλήσαμε με τη Μαρίνα περισσότερο για να κατανοήσουμε ποια ανάγκη ωθεί έναν νέο άνθρωπο να φτιάξει σήμερα μια σελίδα με το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

230871647_568250064522021_6329600378022642188_n.jpg


Στην κυπριακή διάλεκτο, αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι η εκφραστικότητα των κυπριακών λέξεων και φράσεών μας. Μιλάς τα κυπριακά τζιαι «γεμώννει το στόμα σου», όπως λέμε. Υπάρχει μια μουσικότητα στην κυπριακή μας διάλεκτο, τόσο ποιητική και τόσο ερωτική!


Τι κρύβεται πίσω από την ονομασία της σελίδας;

Αρκετός κόσμος πιστεύει ότι η σελίδα αυτή αφιερώνεται αποκλειστικά στην κυπριακή ερωτική ποίηση. Η αλήθεια είναι πως όταν πρωτοδημιούργησα τη σελίδα, αυτή ήταν η πρόθεσή μου. Στη συνέχεια, όμως, έγινε κάτι μεγαλύτερο και πιο γενικό. Το όνομα, παρόλα αυτά, έχει παραμείνει το ίδιο, επειδή αποτελείται από τρία συστατικά που για μένα εξηγούν και το νόημα της σελίδας: Κυπριακή, παραπέμποντας μας στο αγαπημένο κυπριακό στοιχείο. Ερωτική, επειδή η ποίηση και η παράδοση είναι έρωτας (για μένα, ίσως ο μεγαλύτερος). Ποίηση, δηλώνοντας το ζουμί της σελίδας, που δεν είναι άλλο από την ποίηση. Επομένως.. «Κυπριακή. Ερωτική. Ποίηση». Μια σελίδα που δημιουργήθηκε με σκοπό να γνωρίσουμε και να ερωτευτούμε την ποίηση (και παράδοση) του τόπου μας!

Από ποια ανάγκη έφτιαξες τη σελίδα;

Η πρωταρχική σκέψη ήρθε μέσω της ανάγκης να εκφράσουμε ως άνθρωποι τα συναισθήματά μας, μέσα σε μια εποχή που έχουμε ξεχάσει να νιώθουμε, να αγαπούμε και να ερωτευόμαστε. Μεγαλώσαμε στην κλειστή κοινωνία της Κύπρου, με ένα αίσθημα ντροπής για το τι θα πει ο κόσμος, με ένα μόνιμο αίσθημα άγχους, σε μια γρήγορη καθημερινότητα. Μέσα σ’ όλα αυτά, κάπου χάσαμε τους δημιουργικούς μας εαυτούς, τους καλλιτέχνες, τους ποιητές που κρύβουμε μέσα μας, αδυνατώντας να πούμε ένα «αγαπώ σε», ένα «συγνώμη». Έτσι, η σελίδα δημιουργήθηκε πρώτα απ’ όλα με σκοπό να ανακαλύψουμε τους ποιητές/τριες που κρύβουμε όλοι μέσα μας και να δημιουργήσουμε τα δικά μας κυπριακά ερωτικά ποιήματα!

Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι υπήρχε ακόμα μια σημαντική ανάγκη που θα μπορούσε να εξυπηρετεί αυτή η σελίδα. Αυτή, είναι η ανάγκη να μάθουμε περισσότερα για την ποίηση και τους/τις ποιητές/τριες του τόπου μας. Τους παλαιότερους και τους νεότερους. Τους γνωστούς και τους άγνωστους. Στεναχωριέμαι πολύ που τόσα χρόνια δεν γνώριζα για την παράδοσή μας, για την ποίηση της χώρας μας. Είναι οι ρίζες μας, και ναι, είναι ανάγκη να τις γνωρίζουμε.

Πόσο χρόνο αφιερώνεις καθημερινά;

Από την πρώτη μέρα που δημιούργησα τη σελίδα, αφιερώνω αρκετά. Χρόνο, αγάπη, και λίγο από τη ψυχή μου. Αρκετοί με ρωτούν «τι με κόφτει», πώς βρίσκω τόσο χρόνο να ασχολούμαι με τη σελίδα, και άλλοι μου λένε να μη χαραμίζω την ενέργεια και τις ώρες μου σε πράματα που δεν έχω να κερδίσω κάτι. Όμως, εγώ έμαθα -έστω και μετά από χρόνια- ότι πάντα θα υπάρχει έστω και λίγος χρόνος για όσα αγαπάς. Και πως πάντα κερδίζεις κάνοντας αυτό που αγαπάς. Τι σημασία έχει αν δεν είναι χρήματα… Κερδίζω μαζί με κάθε ένα και καθεμιά που ακολουθεί τη σελίδα, πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τα χρήματα. Γνώσεις, ανθρώπους, έμπνευση, συναισθήματα.

225636626_342875554211230_5504635067776655256_n.jpg

226848064_527585838518471_4448343133840014264_n.jpg

228101978_539100803908308_1800653706688886071_n.jpg


Ένα κυπριακό ερωτικό τραγούδι μού έδινε (και μου δίνει ακόμα) δύναμη, κι έγινε η αφορμή να ασχοληθώ μετά με την κυπριακή μας ποίηση, δημιουργώντας τη συγκεκριμένη σελίδα κι αρχίζοντας να διαβάζω και να γράφω δειλά-δειλά κι εγώ κυπριακά ποιήματα.


Ιδανικά, τι θα ήθελες να πετύχεις μέσω αυτής της πρωτοβουλίας;

Τρία πράγματα. Πρώτον, να μάθουμε όλοι μαζί έστω και κάτι παραπάνω για την ποίηση και την παράδοση του τόπου μας (μέσω των επιμορφωτικών δημοσιεύσεων στη σελίδα). Δεύτερον, να γνωρίσουμε τους/τις ποιητές/τριες και τους/τις καλλιτέχνες μας που χρησιμοποιούν το κυπριακό στοιχείο (μέσω των ποιητικών αφιερωμάτων και συνεντεύξεων). Και τρίτο, να αρχίσουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας μέσω της κυπριακής ποίησης (κάθε Πέμπτη δημοσιεύω κυπριακά ποιήματα/τσιαττιστά που μου στέλνουν τα μέλη της σελίδας).

Εκτός από τη σελίδα, σκοπεύεις να κάνεις κι άλλα πράγματα σε σχέση με την αγάπη σου για την κυπριακή ποίηση;

Υπάρχει η βλέψη να δημιουργήσουμε μια κυπριακή ποιητική βραδιά κατά τις αρχές Σεπτεβρίου, έτσι ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας και να απολαύσουμε κυπριακά ερωτικά ποιήματα από ποιητές/τριες, ακολούθους της σελίδας. Βρίσκομαι στην Κύπρο μόνο για το καλοκαίρι, επομένως οι υπόλοιπες δράσεις της σελίδας θα συνεχίσουν σε διαδικτυακή μορφή.


Πόσο πίσω πάει η σχέση σου με την ερωτική ποίηση της Κύπρου;

Δυστυχώς, όχι πολύ πίσω! Η πρώτη μου επαφή με την κυπριακή ερωτική ποίηση έγινε μόλις τον Απρίλη του 2020, όταν εν καιρώ λοκντάουν, έντονου άγχους και μοναξιάς που ζούσα στην Αγγλία, ένα κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι (που άκουσα τυχαία στο YouTube) σε ερμηνεία του καλλιτέχνη Δημήτρη Μεσημέρη, έγινε το «ποκούμπι» μου για να ξεπεράσω τις δύσκολες μου στιγμές. Το τραγούδι αυτό είναι η «Τριανταφυλλένη» και είναι το αγαπημένο μου κυπριακό ερωτικό ποίημα/τραγούδι. Λέγεται από πολλούς πως λόγω του ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι παλιό παραδοσιακό, το όνομα του ποιητή δεν διασώζεται, ενώ λέγεται από άλλους ότι ο ποιητής στο συγκεκριμένο ποίημα-τραγούδι είναι ο Δημήτρης Λιπέρτης. Ένα κυπριακό ερωτικό τραγούδι λοιπόν μού έδινε (και μου δίνει ακόμα) δύναμη, κι έγινε η αφορμή να ασχοληθώ λίγους μήνες μετά με την κυπριακή μας ποίηση, δημιουργώντας τη συγκεκριμένη σελίδα κι αρχίζοντας να διαβάζω και να γράφω δειλά-δειλά κι εγώ κυπριακά ποιήματα.

Τι προϋποθέσεις υπάρχουν για να μπορεί κάποιος/α να ονομάζεται ποιητάρης ή ποιητάρισσα;

Ποιητάρηες και ποιητάρισσες ονομάζονταν στα παλαιότερα χρόνια οι λαϊκοί στιχουργοί που αντλούσαν έμπνευση από την επικαιρότητα και καθημερινότητα, συνθέτοντας πολύστιχα αφηγηματικά τραγούδια (ρίμες), τυπώνοντάς τα σε φυλλάδες και τραγουδώντας τες σε καφενεία, εκδηλώσεις κτλ. Σήμερα, νομίζω ότι αυτός ο όρος δεν πολυχρησιμοποιείται.

Στις μέρες μας μιλούμε για λαϊκούς ποιητές και λαϊκές ποιήτριες. Σύμφωνα με τα όσα μάθαμε μέσα από τις συνεντεύξεις της σελίδας, λαϊκός ποιητής ή λαϊκή ποιήτρια μπορούν να χαρακτηριστούν οι άνθρωποι που αρχικά αγαπούν την παράδοση και την ποίηση της Κύπρου μας. Που διαβάζουν κυπριακή ποίηση και μαθαίνουν από την ποίηση των παλιών. Και φυσικά, οι άνθρωποι που στα ποιήματά τους ακολουθούν μέτρο, χρησιμοποιούν σωστά την κυπριακή διάλεκτο και το κυπριακό λεξιλόγιο, δίνουν σημασία στη σοβαρή ομοιοκαταληξία ανάμεσα στους στίχους των ποιημάτων σου, και προσπαθούν να δίνουν ένα ολοκληρωμένο νόημα/μήνυμα μέσα από κάθε ποίημά τους. Πιστεύω, χρειάζονται χρόνια και χρόνια για να μπορεί ενας άνθρωπος να πάρει τον τίτλο του λαϊκού ποιητή ή της λαϊκής ποιήτριας.


228094902_145887307674341_2220131037590735147_n.jpg
Το logo της σελίδας



Υπάρχουν και στις μέρες μας ισάξιοι ποιητάρηδες με τους παλιούς; Νεαρά άτομα εννοώ.

Φυσικά και υπάρχουν! Αν και δεν είμαι το καταλληλότερο άτομο να κρίνω, και αν και πιστεύω ότι χρειάζονται χρόνια για να μπορεί θεωρηθεί ένας άνθρωπος ως λαϊκός ποιητής/λαϊκή ποιήτρια, εντούτοις, μέσα από τη σελίδα έχω γνωρίσει πολλούς νεαρούς και νεαρές που νιώθουν αληθινά την κυπριακή μας ποίηση, ασχολούνται με αυτή, γράφουν και έχουν σοβαρό ταλέντο. Χαίρομαι ιδιέταιρα για τους νέους μας ποιητές/τριες, επειδή αυτοί και αυτές είναι το μέλλον της παράδοσης και της κυπριακής μας ποίησης. Κι όσο υπάρχουν νεαρά άτομα που ασχολούνται, άλλο τόσο θα ζήσει και η παράδοση και η κυπριακή μας ποίηση.

Πάντα θα υπάρχει έστω και λίγος χρόνος για όσα αγαπάς. Πάντα κερδίζεις κάνοντας αυτό που αγαπάς. Τι σημασία έχει αν δεν είναι χρήματα...


Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στην κυπριακή διάλεκτο;

Η εκφραστικότητα των κυπριακών λέξεων και φράσεών μας. Μιλάς τα κυπριακά τζιαι «γεμώννει το στόμα σου» όπως λέμε. Υπάρχει μια μουσικότητα στην κυπριακή μας διάλεκτο, τόσο ποιητική και τόσο ερωτική!

Εκτός από αυτή την πρωτοβουλία (τη σελίδα εννοώ), με τι άλλο ασχολείσαι;

Είμαι διδακτορική φοιτήτρια μάρκετινγκ στην Αγγλία.

μαρινα_city.jpg


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ