Θα δούμε αυστηροποίηση των μέτρων εντός των επόμενων ημερών;

Τα νέα μέτρα που αναμένεται να συζητήσει, σήμερα, ο Υπουργός Υγείας με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

Article featured image
Article featured image


Με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή συναντάται το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, για αξιολόγηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο. Όλα δείχνουν πως θα γίνουν εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού μετά την άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων, στο ποσοστό θετικότητας και στις νοσηλείες, ειδικά στις ΜΕΘ. Αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη.

Η συνάντηση των επιστημόνων με τον Υπουργό έχει οριστεί για τις 3 το απόγευμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα βρίσκεται το ενδεχόμενο παράτασης του ανοίγματος των σχολείων, αλλά και το ενδεχόμενο για αυστηροποίηση των μέτρων σε ό,τι αφορά τις συνάξεις στα σπίτια. Συζήτηση γίνεται και για το θέμα της εορτής των Θεοφανίων.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα ήταν χθες Δευτέρα πάνω από 5000 και τις τελευταίες 10 μέρες ξεπέρασαν τις 28000 συνολικά. Την ίδια στιγμή, οι νοσηλείες ξεπέρασαν τις 200 με τις εντατικές να γεμίζουν, ένα γεγονός που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία στους αρμοδίους.


Τι αναμένεται να συζητηθεί

Βάσει, λοιπόν, της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η Κύπρος τις τελευταίες μέρες, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι τα μέτρα θα γίνουν αυστηρότερα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Μεταξύ των εισηγήσεων που θα τεθούν από τους ειδικούς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και οι εξής:

- Περιορισμός των ατόμων σε συναθροίσεις. Συγκεκριμένα, μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων σε οικίες από 20 που είναι αυτήν τη στιγμή, σε 10.

- Μείωση μέγιστου αριθμού ατόμων σε κέντρα Διασκέδασης και εκκλησίες.

- Μείωση στον αριθμό των ουσιωδών υπηρεσιών, οι οποίες εξαιρούνται από την τηλεργασία, βάσει των διαταγμάτων. Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που θα δουλεύουν από το σπίτι.

-Υπό συζήτηση είναι και ο καθορισμός της περιόδου καραντίνας των κρουσμάτων, στις πέντε μέρες για τους ασυμπτωματικούς φορείς. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω οδηγία δόθηκε πριν από μερικές μέρες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων-CDC των ΗΠΑ.

Το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας φαίνεται αρκετά απομακρυσμένο επί της παρούσης.



Θεοφάνια και Σχολεία

Ιδιαίτερο προβληματισμό στους ειδικούς προκαλεί ο συνωστισμός που ενδέχεται να προκληθεί στις εκδηλώσεις των Θεοφανίων. Δεν αποκλείεται, ως εκ τούτου, να ληφθούν μέτρα που να αφορούν και τη συγκεκριμένη μέρα, ώστε να αποφευχθούν αλυσίδες κρουσμάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εντούτοις, για ειδικούς και κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγμα ή όχι των σχολείων. Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα ακούσει τις εισηγήσεις των Ειδικών Εάν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, τότε θα παραμείνουν κλειστά, τόνισε. «Θα τους ακούσουμε όλους και θα λάβουμε αποφάσεις», ανέφερε καταληκτικά.

Οι τελικές εισηγήσεις μετά και σημερινή σύσκεψη Υπουργού και ΣΕΕ, θα τεθούν αύριο Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ