«Το Μουντιάλ δεν έπρεπε να γίνει στο Κατάρ όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη»

Ο ποδοσφαιριστής Josh Cavallo, ο οποίος πέρυσι έκανε coming out ως γκέι, σαμποτάρει το Μουντιάλ του Κατάρ όχι γιατί ανησυχεί για τον εαυτό του, αλλά για τους υπόλοιπους γκέι ανθρώπους που φοβούνται ακόμη και να περπατήσουν στους δρόμους της χώρας.

Article featured image
Article featured image


Πριν από έναν χρόνο, ο παίκτης της Αδελαΐδας Γιουνάιτεντ, Josh Cavallo, έκανε coming out ως γκέι μπαίνοντας στη λίστα των λιγοστών ανοιχτά γκέι αθλητών. Ο 21χρονος τότε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Είμαι έτοιμος να μιλήσω για κάτι προσωπικό για το οποίο νιώθω επιτέλους άνετα να μιλήσω για τη ζωή μου».

Συνεχίζοντας, είπε στο βίντεο που ανάρτησε: «Είμαι ποδοσφαιριστής και είμαι ομοφυλόφιλος… Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να παίξω ποδόσφαιρο και να μου φέρονται σαν ίσο».



Από τότε που πήρε αυτήν την απόφαση που άλλαξε τη ζωή του τον Οκτώβριο του 2021, ο Cavallo έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα και πρόσωπα του παγκoσμίου ποδοσφαίρου, κάτι σαν σύμβολο.

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής ανακηρύχθηκε πρόσφατα «Man of the Year» σε μια τελετή απονομής βραβείων που διοργανώθηκε από το Attitude Magazine, το μεγαλύτερο περιοδικό LGBTQ στην Ευρώπη. Ήταν το αποκορύφωμα μιας θυελλώδους χρονιάς που ξεκίνησε με αυτό που περιγράφει ως την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή του.

«Ήταν τεράστιο για μένα», λέει ο Cavallo στο CNN Sport. «Το να κάνω coming out, ήταν κάτι μεγάλο και για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, αλλά την ίδια στιγμή ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. (…) Δεν ήθελα να κρύβομαι άλλο και ήθελα να δείξω σε όλους ποιος είναι ο Josh Cavallo. Να δω ότι επηρεάζω και βοηθάω τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους».

Έναν χρόνο μετά, ο Cavallo παραμένει ο μόνος ανοιχτά ομοφυλόφιλος κορυφαίος άνδρας ποδοσφαιριστής στον κόσμο –παίζει για την Adelaide United στην A’ League της Αυστραλίας– αλλά η απόφασή του ενέπνευσε τον Jake Daniels, επιθετικό της αγγλικής ομάδας δεύτερης κατηγορίας Blackpool, να κάνει coming out, τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Ο Cavallo παραδέχεται ότι δεν ήξερε ποια θα ήταν η αντίδραση στην ανακοίνωσή του και παρόλο που υπήρξαν αρνητικά σχόλια, για κάθε μήνυμα μίσους που λέει ότι λαμβάνει, υπάρχουν 100 υποστηρικτικά.

Αν και βίωσε ανησυχίες πριν από το coming out, λέει ότι ως επί το πλείστον αισθανόταν όμορφα γιατί «δεν θα χρειαζόταν πλέον να κρύβεται και να ζει με αυτόν τον φόβο».

«Ήταν απλώς η αβεβαιότητα, καθώς δεν υπήρχε εν ενεργεία ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής που να έκανε coming out στο παρελθόν, οπότε δεν υπήρχε και ‘σχέδιο’», θυμάται.

Τονίζει όμως, ότι παρά την αβεβαιότητα ήθελε να είναι ένα άτομο που μπορεί να εμπνεύσει με το παράδειγμά του. «Είναι υπέροχο να βλέπεις τους ανθρώπους τώρα στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, τους διαιτητές και τους ανθρώπους του αθλητισμού να βγαίνουν και να αναφέρονται στην ιστορία μου και να λένε ότι είχα επιρροή πάνω τους. Είναι απλώς απολύτως εκπληκτικό ότι είχε αυτόν τον αντίκτυπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ο Cavallo ονομάζει τον Λιονέλ Μέσι ως έναν από τα ινδάλματά του στο γήπεδο καθώς μεγάλωνε, ωστόσο, στην προσωπική του ζωή άντλησε έμπνευση από την (τραγική) ιστορία του Τζάστιν Φασάνου. Ο Φασάνου έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μετά το coming out το 1990, ενώ έπαιζε στην αγγλική κορυφαία κατηγορία. Ωστόσο οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, τον οδήγησαν τελικά να αυτοκτονήσει οκτώ χρόνια αργότερα.

«Το να βλέπω αυτήν την ιστορία να τελειώνει με τόσο θλιβερό τρόπο, με πλήγωσε και δεν ήθελα οι άνθρωποι να έχουν αυτή την οπτική σε αυτήν», λέει ο Cavallo, προσθέτοντας ότι «Είναι τόσο υπέροχο να είσαι ομοφυλόφιλος. Είναι τόσο υπέροχο να είσαι ποδοσφαιριστής και να νιώθεις άνετα στο πετσί σου. Γιατί δεν το αποδεχόμαστε; Και ήξερα ότι είχα την ευκαιρία να το αλλάξω αυτό».


Το Μουντιάλ στο Κατάρ

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με την ομοφυλοφιλία στο Κατάρ ο ίδιος δήλωσε: «Παίρνω πολλά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους σε χώρες όπως το Κατάρ και λένε: "Josh, σε παρακαλώ βοήθησέ με. Θέλω να εκδηλωθώ, θέλω να είμαι ο εαυτός μου, αλλά θα με ποινικοποιήσουν. Θα μου επιβληθεί η θανατική ποινή". Όταν ακούς τέτοια πράγματα, ραγίζει η καρδιά σου, γιατί τα περνούν καθημερινά οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες».

«Υπάρχουν 69 χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να το ποινικοποιούν αυτό, οπότε είναι ένα τεράστιο, σημαντικό θέμα», πρόσθεσε.

Αφού ανακοίνωσε τη σεξουαλικότητά του πέρυσι, ο Cavallo δήλωσε ότι «φοβόταν» να παίξει στο Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται διά νόμου.



Σε απάντηση των φόβων του Cavallo, ο Nasser Al Khater, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του τουρνουά, δήλωσε τότε στο CNN: «Αντιθέτως, τον καλωσορίζουμε εδώ στο κράτος του Κατάρ, τον καλωσορίζουμε να έρθει και να δει ακόμη και πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο [...] Κανείς δεν αισθάνεται απειλή εδώ, κανείς δεν αισθάνεται ανασφαλής».

«Ξέρω προσωπικά, ότι αν πάω εκεί, θα είμαι προστατευμένος επειδή είμαι στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός για τον οποίο ανησυχώ. Είναι αυτοί που μου στέλνουν μηνύματα. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας που φοβούνται ακόμη και να είναι ο εαυτός τους και να περπατήσουν στους δρόμους»
, είπε ο ποδοσφαιριστής μιλώντας στο CNN.



Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ