Σκούριασε το χάλκινο μετάλλιο Ολυμπιονίκη και του στέλνουν άλλο

Άλλο πάλι και τούτο.

Article featured image
Article featured image

Το Παρίσι 2024 προσφέρει νέο Ολυμπιακό μετάλλιο στον Αμερικανό Νάιτζα Χιούστον, που πήρε το χάλκινο στο σκέιτμπορντ, αφού ο ίδιος έδειξε εικόνες από το δικό του που είχε «χαλάσει».

Ο Αμερικανός κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στις 29 Ιουλίου, αλλά 10 ημέρες αργότερα δημοσίευσε μια ιστορία στο Instagram δείχνοντας το μετάλλιό του όπου φαινόταν να έχει επηρεαστεί σημαντικά η ποιότητά του, με την επιφάνεια να φαίνεται θαμπή και σκουριασμένη.




«Εντάξει, αυτά τα ολυμπιακά μετάλλια φαίνονται υπέροχα όταν είναι ολοκαίνουργια, αλλά αφού το φόρεσα, με λίγο ιδρώτα για λίγο και μετά άφησα τους φίλους μου να το φορέσουν το Σαββατοκύριακο, προφανώς δεν είναι τόσο υψηλής ποιότητας όσο θα σκεφτόταν κάποιος», λέει στο βίντεο. «Εννοώ, κοίτα αυτό το πράγμα. Φαίνεται τραχύ. Ακόμα και το μπροστινό μέρος. Αρχίζει να ξεκολλάει λίγο. Οπότε ναι, δεν ξέρω, Ολυμπιακά μετάλλια, ίσως πρέπει να βελτιώσετε λίγο την ποιότητά τους».

Ο Χιούστον πρόσθεσε σε μια περαιτέρω ανάρτησή του ότι «το μετάλλιο μοιάζει να πήγε στον πόλεμο και να γύρισε».



Τα μετάλλια του Παρισιού 2024 φέρουν τον Πύργο του Άιφελ προς τιμήν της διοργανώτριας πόλης, ενώ η ακριβής σύνθεσή τους διαφέρει μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα χρυσά μετάλλια είναι στην πραγματικότητα ως επί το πλείστον ασημένια με χρυσή επίστρωση.

Τα χάλκινα μετάλλια είναι συνήθως ένα μείγμα χαλκού, ψευδαργύρου και κασσίτερου. Όταν ο χαλκός συνδυάζεται με το οξυγόνο του αέρα, εάν είναι απροστάτευτος, σχηματίζει μια θαμπή επίστρωση που θα εξηγούσε τη «ζημιά» στο μετάλλιο του Χιούστον. Το πόσο γρήγορα αποικοδομείται ο χαλκός εξαρτάται από την αναλογία μετάλλων στο κράμα, αν και τα φθηνότερα μέταλλα συχνά επιταχύνουν τη διαδικασία.



Ένας εκπρόσωπος των διοργανωτών Παρίσι 2024 είπε στο Time ότι θα αντικατασταθούν τυχόν φθαρμένα μετάλλια των αθλητών. «Το Παρίσι 2024 γνωρίζει μια αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν αθλητή του οποίου το μετάλλιο παρουσιάζει ζημιά λίγες μέρες μετά την απονομή του», είπε ο εκπρόσωπος. «Το Παρίσι 2024 συνεργάζεται στενά με το Monnaie de Paris, το ίδρυμα που είναι επιφορτισμένο με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των μεταλλίων, και μαζί με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του ενδιαφερόμενου αθλητή, προκειμένου να αξιολογήσει το μετάλλιο για να κατανοήσει τις συνθήκες και την αιτία για τη ζημιά».

Ο Χιούστον, ένας από τους πιο διακεκριμένους αθλητές του σκέιτμπορντ όλων των εποχών, δεν έχει μεγάλη εμπειρία με χάλκινα μετάλλια: συνήθως κερδίζει χρυσό. Ο 29χρονος είναι έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο street skateboarding και έχει κερδίσει 12 χρυσά στους Summer X Games.

Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ