Μιλήσαμε με τον Κύπρο, τον άνθρωπο που στήνει τα αιματοβαμμένα σκηνικά σφαγής ζώων στη Λήδρας

Η CITY μίλησε μαζί του με αφορμή την τελευταία του δράση στο κέντρο της Λευκωσίας, τις αρνητικές αντιδράσεις που υπήρξαν, αλλά και για να μάθουμε τους λόγους που διοργανώνουν τέτοιες (ακραίες) ενέργειες, τις επιθέσεις που δέχτηκαν κατά καιρούς, ενώ παράλληλα εξηγεί γιατί το να είναι κάποιος vegan δεν αφορά το τι τρως αλλά το ποιους τρως.

Μιλήσαμε με τον Κύπρο, τον άνθρωπο που στήνει τα αιματοβαμμένα σκηνικά σφαγής ζώων στη Λήδρας

Η CITY μίλησε μαζί του με αφορμή την τελευταία του δράση στο κέντρο της Λευκωσίας, τις αρνητικές αντιδράσεις που υπήρξαν, αλλά και για να μάθουμε τους λόγους που διοργανώνουν τέτοιες (ακραίες) ενέργειες, τις επιθέσεις που δέχτηκαν κατά καιρούς, ενώ παράλληλα εξηγεί γιατί το να είναι κάποιος vegan δεν αφορά το τι τρως αλλά το ποιους τρως.

Article featured image
Article featured image

Στις 25 Μαρτίου, το απόγευμα, μία ομάδα vegan ακτιβιστών βρέθηκε στον πεζόδρομο της Λήδρας στήνοντας ένα αιματοβαμμένο σκηνικό σφαγής ζώων, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την κακοποίηση και τον βασανισμό που υπόκεινται τα ζώα σε όλο τον πλανήτη για να καλύψουν τις ανθρώπινες απαιτήσεις σε διατροφή και καλλωπισμό.

Πρωταγωνιστής, ο Κύπρος Κωνσταντίνου, ο οποίος, φορώντας ένα κεφάλι γουρουνιού, ξάπλωσε σε ένα λευκό σεντόνι το οποίο πότισε με μία κόκκινη ουσία (αντί αίματος), την ίδια ώρα που από τα ηχεία ακούγονταν διάφορες κραυγές από κακοποιημένα ζώα.

Το ακραίο αυτό σκηνικό φαίνεται να ενόχλησε αρκετούς περαστικούς και επιχειρηματίες της περιοχής, με έναν από αυτούς να τοποθετείται δημόσια, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τη δράση των vegan ακτιβιστών, εξηγώντας τους λόγους στη CITY.

Μετά την έκταση που πήρε η εν λόγω δημοσίευση, ο Κύπρος Κωνσταντίνου επικοινώνησε με τη CITY θέλοντας να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει τους λόγους που πραγματοποιούν τέτοιες ακραίες ενέργειες, αλλά και να αποσαφηνίσει όλα όσα λάθος πιστεύουν οι περισσότεροι για το κίνημα των vegan.

Τρομοκρατία είναι η πραγματικότητα των σφαγείων, όχι μία απλή αναπαράσταση σφαγής με ψεύτικο αίμα από σάλτσα ντομάτας.


4η διαμαρτυρία για ΟΛΑ τα ζώα στην Κύπρο.jpg
4η διαμαρτυρία για ΟΛΑ τα ζώα στην Κύπρο



Η πρόσφατη δράση σας στη Λήδρας πυροδότησε αντιδράσεις από περαστικούς, αλλά και επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι υποστήριξαν πως είναι μεν σεβαστή η άποψή σας, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να παρουσιάζετε σε δημόσιο δρόμο τέτοια ακραία σκηνικά τρομοκρατώντας παιδιά. Αυτό ήταν και η αφορμή για τη δική μας κουβέντα, αφού θεώρησες ότι η προβολή, μόνο, αυτής της θέσης ήταν μεροληπτική. Ποιο είναι το δικό σου σχόλιο;

Κατ’ αρχάς πρέπει να ορίσουμε τι είναι τρομοκρατία. Η πράξη ή η απεικόνιση της πράξης; Τρομοκρατία είναι η πραγματικότητα των σφαγείων, όχι μία απλή αναπαράσταση σφαγής με ψεύτικο αίμα από σάλτσα ντομάτας. Τελικά, ενοχλεί τόσο πολύ η αλήθεια! Είναι τόσο προκλητική! Θέλουμε να συνεχίσουμε όλη αυτή την καταπίεση και τη βία απέναντι σε αθώες ψυχές, αλλά μας ενοχλεί να βλέπουμε αυτή την καταπίεση και τη βία. Γιατί είναι αποκρουστική. Αν είναι αποκρουστική η απεικόνιση, πόσο πιο αποκρουστική είναι η πραγματικότητα; Αν δεν είναι καλό για τα μάτια σου, δεν είναι καλό ούτε για το στομάχι σου. Αν το αίμα σου προκαλεί αποτροπιασμό, αν σε ενοχλεί να βλέπεις τη βία, γιατί τρως βία; Και όσον αφορά την ακρότητα του σκηνικού στη Λήδρας την περασμένη εβδομάδα, θα πω κάτι και θα κλείσω το θέμα εδώ: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το μικρό σπίτι στο λιβάδι, ούτως ώστε τα σκηνικά να είναι κόσμια. Είμαστε εδώ για να δείξουμε τη φρίκη των σφαγείων, όσο αυτό είναι δυνατόν. Στο τέλος της ημέρας τα μικρά παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους, οι οποίοι μπορούν να τα αποτρέψουν από το να δουν το θέαμα. Μπορούν, απλώς, να το προσπεράσουν.

54798979_2341312172567077_7229607939848273920_n.jpg

Θεωρείς πως η αναπαράσταση κάτι τόσο ακραίου και φρικτού, όπως είπες, μπορεί να σταματήσει κάποιον από το να τρώει κρέας και ζωικά προϊόντα; Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μόνο που μπορείς να πετύχεις με κάτι τόσο επιθετικό, είναι η αποστροφή και η αδιαφορία του κόσμου.

Είναι εμφανές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία χρόνια, έχουμε ραγδαία αύξηση των vegan, εξαιτίας αυτών των αποκρουστικών εικόνων από τα σφαγεία. Για να αλλάξεις πρέπει να δεις. Σίγουρα δεν θα αλλάξουν όλοι βλέποντας αυτές τις εικόνες και τα σκηνικά που στήνουμε δημοσίως, αλλά πολλοί ευαισθητοποιούνται. Πάντως πολλές φορές μπορεί η πρώτη αντίδραση να είναι μεν η αποστροφή η αδιαφορία ή ακόμα και ο χλευασμός, η επόμενη όμως να είναι τελικά η αποδοχή και η κατανόηση.



Κάθε φορά που πηγαίνετε σε κάποιον κεντρικό δρόμο και δημιουργείτε σκηνικό σφαγής ζώων με όλα τα επιμέρους, τι σχόλια λαμβάνετε από τους περαστικούς;

Τα σχόλια είναι όλων των ειδών. Κάποιοι θα επικροτήσουν και κάποιοι θα ειρωνευτούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μηνύματα περνούν.

Δεν φοβάστε μήπως με όλα σας χαρακτηρίσουν γραφικούς;

Αν κάποιος θέλει να σε χαρακτηρίσει γραφικό, θα το κάνει ούτως ή άλλως. Εμείς κάνουμε αυτά που πιστεύουμε ελπίζοντας σε ανταπόκριση του κόσμου.

Posted by Λουκια Χατζηγεωργιου on Sunday, 24 March 2019



Έτυχε ποτέ να δεχτείτε απειλές ή και βία από κάποιους; Η Αστυνομία σάς έχει ενοχλήσει ποτέ; Πώς το έχετε χειριστεί;

Προσωπικά, έχω δεχτεί βία όσες φορές έχω διαμαρτυρηθεί μόνος μου. Η πρώτη φορά ήταν σε ζωολογικό κήπο, όπου ο ιδιοκτήτης με κτύπησε με καρέκλα και η δεύτερη έξω από σουβλατζίδικο στο κέντρο της Λευκωσίας, όταν δύο άτομα μου επιτέθηκαν και με απείλησαν μεν με ξύλο, αλλά για την επόμενη φορά που θα με δουν να διαμαρτύρομαι για τα ζώα. Πάντως, δεν φοβάμαι κανέναν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι θρασύδειλοι. Κι αν ακόμα με κτυπήσουν, εγώ ξέρω πώς θα έχω κάνει το χρέος μου. Έτσι κι αλλιώς τα ζώα τα κτυπάνε όλη μέρα με σίδερα. Γι' αυτά τα μωρά παλεύω και δεν φοβάμαι να υποστώ κι εγώ λίγη βία για χάρη τους. Όσον αφορά την αστυνομία, μας έχει ενοχλήσει όσες φορές είμαστε λίγα άτομα. Γιατί στους λίγους μπορείς να επιβληθείς πιο εύκολα. Πάντως, δεν φοβάμαι να συλληφθώ για τα πιστεύω μου και τον αγώνα. Στο κάτω κάτω δεν κρύβομαι. Φανερά κάνω ό, τι κάνω.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το μικρό σπίτι στο λιβάδι, ούτως ώστε τα σκηνικά να είναι κόσμια. Είμαστε εδώ για να δείξουμε τη φρίκη των σφαγείων, όσο αυτό είναι δυνατόν.



Το να είσαι vegan, vegetarian, pescetarian
κοκ, είναι δικαίωμά σου, όπως και το να τρέφεσαι με κρέας είναι επιλογή και δικαίωμα. Γιατί πρέπει να δεχτώ την επιβολή μιας ομάδας ανθρώπων που επέλεξαν να μην τρώνε κρέας; Γιατί να μην έχω δικαίωμα να επιλέξω πώς θα τρέφομαι;

Δεν πρόκειται για θέμα διατροφής. Το vegan κίνημα υπάρχει για την απελευθέρωση των ζώων. Εμείς δεν λέμε τι να φάτε και τι να μη φάτε. Εμείς λέμε ποιους να μη φάτε. Για εμάς τα ζώα δεν είναι κρέατα. Η ζωή των γουρουνιών και των αρνιών αξίζει όσο αξίζει η ζωή άλλων ζώων, όπως των σκύλων ή των γάτων ή η δική μας. Σε πολλές Ασιατικές χώρες τρώνε σκύλους ή γάτες, ζώα που εμείς θεωρούμε κατοικίδια και τα αγαπάμε και τα χαϊδεύουμε όλη μέρα. Εμείς θεωρούμε αποκρουστικό και βάρβαρο κάτι τέτοιο. Και ρωτώ: Είναι δικαίωμά τους να τρώνε ό,τι θέλουν; Τα δικαιώματά μας σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων. Και τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία.


17240591_10210473417130381_3821140420990246824_o.jpg


Αν κάποια στιγμή ο πλανήτης σταματήσει να τρώει κρέας, τι θα γίνει με όλα αυτά τα ζώα που θα αναπαράγονται και θα χρειάζονται τροφή και φροντίδα; Μπορεί η υφιστάμενη κατάσταση της Γης να καλύψει τις ανάγκες τόσων ζώων;

Πρώτον, αυτός ο πλανήτης δεν υπάρχει μόνο για τον άνθρωπο. Είναι και δικός τους πλανήτης. Δεύτερον, κανένα ζώο δεν μολύνει ούτε βλάπτει τη Γη όσο ο άνθρωπος. Τρίτον, για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας υπάρχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπερπληθυσμός ζώων εκμετάλλευσης και σφαγής, το αίμα και τα κόπρανα των οποίων καταλήγει στα ποτάμια. Και τέλος, η φύση πάντα ήξερε και πάντα θα ξέρει. Εμείς είμαστε η μάστιγα του πλανήτη, όχι τα ζώα.

Δεν πρόκειται για θέμα διατροφής. Το vegan κίνημα υπάρχει για την απελευθέρωση των ζώων. Εμείς δεν λέμε τι να φάτε και τι να μη φάτε. Εμείς λέμε ποιους να μη φάτε. Για εμάς τα ζώα δεν είναι κρέατα.



Μια παρανόηση που υπάρχει είναι ότι οι vegan
τρώνε μόνο χόρτα. Τι απαντάς σε αυτό;

Όχι, οι vegan δεν βόσκουν. Τρώνε και μουσακάδες και παστίτσια και λουκάνικα και μπέργκερ και μακαρόνια με κιμά και παγωτά και πολλά άλλα. Όλα χωρίς εκμετάλλευση, βία και αίμα. Επιλογές στο φαγητό υπάρχουν. Ο φόνος των ζώων δεν είναι επιλογή.

43305524_10156776309709521_6975863913405480960_o.jpg


Έτυχε ποτέ να φας καταλάθος κρέας ή κάποιο άλλο ζωικό προϊόν; Πώς αντέδρασες;

Προσέχω αρκετά και ρωτώ πριν αγοράσω κάτι. Πάντως, το θέμα δεν είναι αν το κάνεις κατά λάθος μία φορά, αλλά αν το κάνεις κάθε μέρα εσκεμμένα, χωρίς να σε νοιάζει η βία που προκαλείς.

Θεωρείς ότι είναι ορθό οι vegan γονείς να επιβάλλουν στα παιδιά τους, ιδίως σε ηλικίες που αναπτύσσονται ακόμη, τις δικές τους διατροφικές συνήθειες, έστω κι αν αυτό ελλοχεύει κινδύνους;

Οι vegan γονείς πρέπει να αναθρέψουν τα παιδιά τους βάσει των «πιστεύω» τους και των αξιών τους, όπως κάνουν και οι μη vegan γονείς. Εκείνοι δηλαδή δεν επιβάλλουν τις διατροφικές τους συνήθειες στα παιδιά τους; Εγώ πάντως δεν γνωρίζω κανένα παιδάκι που θα έβγαινε στα λιβάδια να βρει αγελάδες, κότες, γουρούνια ή αρνιά, να τους κόψει τον λαιμό και να φάει ευχαριστημένο από το αίμα τους. Όσον αφορά τους δήθεν διατροφικούς κινδύνους από τη vegan διατροφή σε παιδιά που είναι στην ανάπτυξη, θα παραπέμψω σε άρθρο που αναφέρεται στη θέση της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων για τη vegan διατροφή: «Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει σε αυτό το χώρο αναφέρεται ότι μια καλή σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις σε όλα τα στάδια της ζωής, εγκυμοσύνης, θηλασμού, παιδικής και εφηβικής ηλικίας».

Αν το αίμα σού προκαλεί αποτροπιασμό, αν σε ενοχλεί να βλέπεις τη βία, γιατί τρως βία;



Θα μπορούσες να καθίσεις σε τραπέζι που κάποιοι από τρώνε κρέας;

Προσωπικά με ενοχλεί να βλέπω να τρώνε ζώα σε τραπέζια γι' αυτό τον λόγο αποφεύγω να πηγαίνω σε τραπέζια. Τα ζώα είναι οι αγάπες μου και δεν θέλω να τα βλέπω νεκρά σε πιάτα. Κάποιους άλλους μπορεί να μην τους ενοχλεί και να πηγαίνουν. Είναι θέμα χαρακτήρα και οπτικής.

55627799_1505707882904450_6042857185464025088_n.jpg

Πιστεύεις πραγματικά ότι μπορεί ο πλανήτης μπορεί να σταματήσει να τρώει κρέας;

Θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση παραπέμποντας σε άρθρο του tvxs.gr, όπου αναφέρεται στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα: «Μία παγκόσμια αλλαγή προς μια vegan διατροφή (αυστηρή χορτοφαγία*) είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λέει μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα».

Γιατί πρέπει να γίνω vegan;

Πρέπει να γίνεις vegan για τα ζώα, για το περιβάλλον, ακόμα και για την υγεία σου. Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ διά του λόγου το αληθές. Προτείνω το «Cowspiracy», το «Earthlings» και το «What the health».

Τα σχόλια είναι όλων των ειδών στις δράσεις μας. Κάποιοι θα επικροτήσουν και κάποιοι θα ειρωνευτούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μηνύματα περνούν.

43458480_2101017883263175_8108639272615018496_n.jpg



Ποιος είναι ο Κύπρος Κωνσταντίνου;

Εργάζομαι ως υπάλληλος σε μία φρουταρία. Έγινα vegan τον Απρίλιο του 2012, όταν είδα με τα μάτια μου, σε βίντεο στο διαδίκτυο, την απόλυτη βία και βαρβαρότητα την οποία υφίστανται τα ζώα. Θεώρησα ότι τα ζώα δεν μας ανήκουν και ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα πάνω τους, για να τα εκμεταλλευόμαστε και να τα δολοφονούμε για οποιοδήποτε λόγο.

Είχα όμως ήδη σταματήσει να τρώω ζώα από το 2005. Το ερέθισμα ήταν ότι είδα κάποια άτομα σε ένα πάρτι να μη βάζουν στο πιάτο τους νεκρά ζώα. Εγώ εκείνο το βράδυ έτρωγα ακόμα. Παραξενεύτηκα και άλλαξα αμέσως, αν και δεν ρώτησα ποτέ τους λόγους που το έκαναν εκείνοι. Τότε, ως απλός χορτοφάγος, το έκανα για τον εαυτό μου και δεν ήθελα να σκοτώνεται κανείς για να φάω εγώ. Δεν το συζητούσα ποτέ με κανένα ούτε με ενδιέφερε να πείσω κάποιον να μην τρώει ζώα. Αν με ρωτούσαν, έλεγα απλώς ότι τα ζώα είναι κρίμα και ότι αυτή είναι η προσωπική μου επιλογή. Όμως ως vegan το κάνω για τα ζώα και την απελευθέρωσή τους και γι' αυτό το λόγο θέλω να περάσω μηνύματα, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος.

Ως εκ τούτου, άρχισα τις διαμαρτυρίες από το ξεκίνημά μου ως vegan. Με πλακάτ και ενημερωτικά φυλλάδια, με απεργίες πείνας (η μεγαλύτερη διήρκεσε 22 μέρες), με σκηνικά που περιέχουν μάσκες ζώων, ψεύτικο αίμα, αλυσίδες και οτιδήποτε άλλο παραπέμπει στη σκλαβιά των ζώων. Το 2014 ξεκινήσαμε με δική μου πρωτοβουλία την 1η Πανελλαδική διαμαρτυρία για ΟΛΑ τα ζώα, καθώς και την 1η Παγκύπρια διαμαρτυρία για ΟΛΑ τα ζώα. Αυτές είναι οι πρώτες μεγάλες διαμαρτυρίες με vegan προσέγγιση και φέτος θα είναι η έκτη χρονιά.


***Στην Κύπρο οι οργανωμένες vegan ομάδες είναι το 269life Animal Liberation Cyprus από το 2016 και οι Anonymous for the voicless Cyprus από το 2018.

Κάθε πόσο κάνετε δράσεις και τι είδους;

Δράσεις κάνουμε αρκετά συχνά. Προτιμούμε τα σαββατοκύριακα και δρόμους με κόσμο. Οι δράσεις ποικίλουν. Συνήθως, με πλακάτ, βίντεο από λάπτοπ ή σκηνικά που αναπαριστούν τη βία στα ζώα.

Στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί vegan, ωστόσο είναι πολύ λίγοι αυτοί που συμμετέχουν ενεργά στις διαμαρτυρίες. Σιγά σιγά όμως δυναμώνουμε και είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ