Οι τελευταίοι αριθμοί σε σχέση με τον κορωνοϊό

Ποιος ο μέχρι στιγμής αριθμός των θυμάτων, και πόσα τα νέα κρούσματα.

Article featured image
Article featured image

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα αυξήθηκε στους 360 - είναι δηλαδή πλέον υψηλότερος από εκείνον των θυμάτων του κορωνοϊού που προκαλούσε το σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003, 349 στην ηπειρωτική Κίνα - καθώς οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι ανακοίνωσαν σήμερα 56 νέους θανάτους.

Στην καθημερινή ενημέρωσή της, η επαρχιακή επιτροπή υγείας έκανε λόγο για 2.103 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα στη Χουμπέι, την επαρχία της κεντρικής Κίνας που είναι η εστία της επιδημίας.

Τα νέα κρούσματα αυξάνουν σε πάνω από 16.480 το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στο σύνολο της Κίνας.

Εξάλλου, με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα χθες Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟυ), ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 361 νεκρούς.

Ο 2019-nCoV έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.

Στο μεταξύ, οι χώρες της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7), θα συζητήσουν την αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Γερμανός Υπουργός Υγείας μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει μια τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας της G7" για να υπάρξει "ενιαία αντιμετώπιση», δήλωσε ο Γενς Σπαν.

«Δεν έχει νόημα εάν μια χώρα παίρνει μέτρα μόνη της», δήλωσε τονίζοντας ότι αυτό προστίθεται στον ευρωπαϊκό συντονισμό που είναι ήδη σε εξέλιξη. Η ανακοίνωση του πρώτου θανάτου εκτός της Κίνας ενός ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό σημειώθηκε στις Φιλιππίνες, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την εξάπλωσή του.

Η Κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι έχει μισθώσει αεροσκάφος «έτοιμο να αναχωρήσει» για να παραλάβει υπηκόους της χώρας που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Ουχάν της Κίνας και ζήτησαν να επαναπατριστούν εσπευσμένα εξαιτίας της επιδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο Ανόι του Βιετνάμ και από εκεί θα πετάξει «στην Ουχάν, όπου ο εναέριος χώρος είναι αυτή τη στιγμή κλειστός, μόλις λάβουμε έγκριση από την κινεζική Κυβέρνηση» για την προσγείωσή του, εξήγησε το καναδικό Υπουργείο Εξωτερικών.

325 Καναδοί υπήκοοι ζήτησαν να επαναπατριστούν από την επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο 2019-nCoV, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές.

Οι Καναδοί που θα επαναπατριστούν θα υποβληθούν σε «εκτενείς ιατρικές εξετάσεις πριν από την επιβίβασή τους, κατά τη διάρκεια της πτήση και κατά την άφιξή τους» στη στρατιωτική βάση του Τρέντον, στο Οντάριο.

Οι επαναπατρισθέντες και οι συνοδοί τους καθώς και τα μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στη βάση υπό επιτήρηση για 14 ημέρες, την περίοδο επώασης του ιού.

Προσωπικό του ιατρικού σώματος των καναδικών ενόπλων δυνάμεων και αντιπρόσωποι της Κυβέρνησης βρίσκονται ήδη καθ` οδόν προς το Ανόι και έχουν αρχίσει τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίου από την κινεζική Κυβέρνηση «για να εισέλθουν στην Ουχάν», διευκρίνισε το καναδικό ΥΠΕΞ.

Πολλές άλλες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν ήδη προχωρήσει στον επαναπατρισμό των υπηκόων τους από την επαρχία Χουμπέι.

Ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό απέρριψε την Παρασκευή τις επικρίσεις κατά τις οποίες η κυβέρνησή του καθυστέρησε να αντιδράσει στο ζήτημα αυτό. Οι τεταμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις ανάμεσα στην Οτάβα και το Πεκίνο ίσως είχαν κάποια σχέση με αυτή την αργοπορία.

Η σχέση ανάμεσα στον Καναδά και το Πεκίνο βρίσκονται σε κρίση μετά τη σύλληψη, τον Δεκέμβριο του 2018 στο Βανκούβερ, της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Οι αρχές του Βιετνάμ επιβεβαίωσαν τρία νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, γεγονός που αυξάνει σε οκτώ τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Το πιο πρόσφατο επιβεβαιωμένο κρούσμα επέβαινε στην ίδια πτήση από την Ουχάν της Κίνας προς το Βιετνάμ και είχε έλθει σε επαφή με τους τρεις ασθενείς που εντοπίστηκαν την 30ή Ιανουαρίου.

Τα κρούσματα βρίσκονται σε τέσσερις (από τις 63) επαρχίες του Βιετνάμ. Η Κυβέρνηση της χώρας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας και επέβαλε αναστολή όλων των πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα. Οι αρχές του Βιετνάμ προέτρεψαν τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ αποθαρρύνουν τις επαφές με Κινέζους και τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα κατά την τρέχουσα περίοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ