Το «διαμελισμένο» άγαλμα του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Μαχαιρά

Ένα έργο που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Κυριάκου.

Article featured image
Article featured image

Εκτός από το εμβληματικό μπρούτζινο άγαλμα ύψους 7,5 μέτρων, του Σταυραετού του Μαχαιρά, έργο του καλλιτέχνη Νικόλαου Κοτζιαμάνη, που θωρεί περήφανα τα βουνά της Κύπρου, στο σημείο υπάρχουν ακόμη δύο έργα αφιερωμένα στον ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα 55’-59’, Γρηγόρη Αυξεντίου, τα οποία φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, Γιώργος Κυριάκου.

Ομοίωμα-Ολοκαυτώματος-Γρηγόρη-Αυξεντίου-7n.jpg
Φωτογραφία: Adrienne Christiansen & Ευαγγελία Μανθοπούλου

Ομοίωμα-Ολοκαυτώματος-Γρηγόρη-Αυξεντίου-12n.jpg
Φωτογραφία: Adrienne Christiansen & Ευαγγελία Μανθοπούλου


Το άγαλμα του διαμελισμένου Γρηγόρη Αυξεντίου, με τη συμβολική ονομασία «Μαρμαρένια Αλώνια», είναι μία σαφής αναφορά στον τρόπο που θυσιάστηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, καιόμενος, έπειτα από μάχη με τους Άγγλους στρατιώτες. Το διαμελισμένο σώμα του, όπως αυτό βγήκε μέσα από το καταφύγιο, μετά το θάνατό του, αποτυπώνεται εξπρεσιονιστικά από τον καλλιτέχνη, με το «σώμα» του να ακουμπά, σχεδόν γυμνό, την καυτή πέτρα.

Andreas Koumou - Topia  tis Kiprou.jpg

Φωτογραφία: Ανδρέας Κούμου

Το γλυπτό είναι τοποθετημένο σε έναν κύκλο 12 μέτρων, επενδυμένο με μάρμαρο, ενώ η ονομασία δόθηκε ως μία αναφορά στον μυθικό ήρωα, Διγενή Ακρίτα, και την ιστορία που τον θέλει να παλεύει με τον Χάρο στα Μαρμαρένια Αλώνια.

Andreas Koumou - Topia  tis Kiprou1.jpg
Φωτογραφία: Ανδρέας Κούμου

Γλυπτό-Σταυραετός-Μαχαιρά-AC-5n.jpg
Φωτογραφία: Adrienne Christiansen & Ευαγγελία Μανθοπούλου

Η τριλογία συμπληρώνεται με το γλυπτό «Αετός του Μαχαιρά», το οποίο φιλοτέχνησε επίσης ο Γιώργος Κυριάκου, εμπνεόμενος από το προσωνύμιο του Αυξεντίου, «Σταυραετός».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ