Nurtane, είναι η ψυχοθεραπεία η μόνη λύση για να επιτευχθεί η ειρήνη στο νησί μας;

Την περασμένη εβδομάδα η ανάρτηση μιας Τουρκοκύπριας visual artist έγινε viral για όλους τους προφανείς λόγους. Η καλλιτέχνις μίλησε στη CITY και είπε τι ήταν αυτό που την ενέπνευσε να δημιουργήσει αυτήν την «πρόταση μελέτης για τοιχογραφίες στα βουνά της Κύπρου».

Article featured image
Article featured image


Την περασμένη εβδομάδα μια Τουρκοκύπρια visual artist με έδρα την Αμμόχωστο έκανε μια ανάρτηση στο Instagram, η οποία έγινε viral για ποικίλους λόγους και προκάλεσε διαφόρων ειδών συναισθήματα.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της φωτογραφίας, η εικόνα αποτελούσε «μια πρόταση μελέτης για τοιχογραφίες στα βουνά της Κύπρου». Στην εικόνα απεικονίζεται ο Πενταδάκτυλος με μια διαφορετική όψη από εκείνην που ξέρουμε και έχουμε συνηθίσει, αφού μέσω ψηφιακής επεξεργασίας, η καλλιτέχνις τοποθέτησε πάνω στο βουνό τα λόγια «We All Need Therapy» («Χρειαζόμαστε όλοι ψυχοθεραπεία»).



Η Nurtane μάς λέει πως το έργο της δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του Zahra Box Pop Up, μιας εκδήλωση στην οποία μαζεύεται ένας σημαντικός αριθμός καλλιτεχνών, δημιουργών και σχεδιαστών και εκθέτουν τα έργα τους σε μια μορφή, η οποία μπορεί να πωληθεί, ούτως ώστε να μοιραστούν την τέχνη τους με τον κόσμο.

Στη συζήτηση που κάναμε, η καλλιτέχνις μάς μίλησε για την πηγή έμπνευσής της πίσω από το viral έργο της, για το αν πιστεύει πως υπάρχει τρόπος -πέραν της ψυχοθεραπείας- να επιτευχθεί η ειρήνη στο νησί και για το πώς ένιωσε όταν είδε την ανάρτησή της να αναμεταδίδεται στα Μέσα ενημέρωσης.


Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις το συγκεκριμένο έργο;

Έτυχε να παρακολουθήσω ένα βίντεο από έναν γνωστό YouTuber που μιλούσε για τον διχασμό και την κατοχή της Κύπρου, ο οποίος το έκανε με μια χαλαρή στάση και εντυπωσιακά γραφικά. Ο χορηγός του βίντεό του ήταν μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες διαδικτυακής ψυχοθεραπείας και τότε ήταν που συνέλαβα την ιδέα.

Πάντα φοβάμαι αλλά το κάνω έτσι κι αλλιώς, γιατί μού φαίνεται ακόμα πιο τρομακτικό αν δεν το κάνω.



Ποιο είναι το μήνυμα πίσω από το εν λόγω έργο;

Το έργο αποτελεί κομμάτι μιας συλλογής οκτώ καρτ ποστάλ που περιέχουν συναισθήματα και απόψεις σχετικά με την πολιτική που αφορά την καθημερινότητα της Κύπρου. Πωλείται σε έναν κλειστό φάκελο και για να τον ανοίξεις πρέπει να σκίσεις μια επιγραφή που γράφει «umudunu kesme yurdundan», δηλαδή, «μην κόβεις την ελπίδα από την πατρίδα σου».

nurtane-fakelos_city.jpg



Περίμενες ότι το έργο σου θα γινόταν viral;

Όχι. Δύο μέρες πριν γίνει viral, το είχε δημοσιεύσει ένας φίλος μου και τότε θυμήθηκα πως είχα ξεχάσει να το ανεβάσω και εγώ στο διαδίκτυο. Έτσι, έκανα τρεις αναρτήσεις από τη συλλογή με τις καρτ ποστάλ και μόνο αυτή έγινε viral.


Φοβήθηκες καθόλου πως αυτή η ψηφιακή παρέμβαση θα σού προκαλούσε προβλήματα;

Πάντα φοβάμαι αλλά το κάνω έτσι κι αλλιώς, γιατί μού φαίνεται ακόμα πιο τρομακτικό αν δεν το κάνω.

Οι κοινότητες γνωρίζουν και νοιάζονται η μια για την άλλη και μοιράζονται μεταξύ τους την αγάπη τους.



Όπως μάς λέει η Nurtane, σε μερικές περιπτώσεις υπήρξαν κάποια Μέσα Ενημέρωσης που αναδημοσίευσαν το έργο της συνοδεύοντάς το με μια εικόνα του Πενταδακτύλου που φέρει την τουρκική σημαία και τα λόγια του Ατατούρκ - «Τι ευτυχία να είμαι Τούρκος». Εκτός από το ότι αυτό μπέρδεψε πολλούς πολίτες κάνοντάς τους να νομίζουν πως η σημαία είχε «σβηστεί» στα αλήθεια από το βουνό -κάτι το οποίο δεν έγινε-, μπορούσε επίσης να θέσει σε απειλή τη Nurtane.

«Τέτοιου είδος αναδημοσιεύσεις με έκαναν να νιώθω πως οι όποιες προσπάθειες υπέρ της οικοδόμησης της ειρήνης και της διαχείρισης των συγκρούσεων πάνε χαμένες. Οι clickbait τίτλοι και εικόνες θα δώσουν στο Μέσο περισσότερη προβολή, αλλά αυτό μπορεί να μού δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα μέσα στην κοινωνία την οποία ζούμε. Με στεναχώρησε πραγματικά που δεν τους ένοιαξε καθόλου αυτό.

Η εικόνα μπορεί να σχετίζεται με το έργο τέχνης μου, αλλά όχι με τρόπο που θέλει να προκαλέσει».


Πέραν της ψυχοθεραπείας πιστεύεις πως υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνη και η επανένωση του νησιού μας;

Ναι! Μάλιστα υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι που συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή που μιλάμε. Η ειρήνη στην Κύπρο δεν αφορά μόνο τα σύνορα που χωρίζουν το νησί. Οι κοινότητες γνωρίζουν και νοιάζονται η μια για την άλλη και μοιράζονται μεταξύ τους την αγάπη τους.


Θεωρείς πως ένα σενάριο ειρήνης και επανένωσης είναι εφικτό;

Βλέπετε, βρίσκω αυτή την ερώτηση προβληματική γιατί μιλάμε για την ειρήνη μέσω της πολιτικής [τους] ατζέντας και περιμένουμε κάποιον να μάς την προσφέρει. Υπάρχει ενεργή επικοινωνία και ειρήνη μεταξύ των κοινοτήτων. Είναι κάτι που συμβαίνει ήδη.


Ποια είναι η σχέση σου με την ελληνοκυπριακή πλευρά; Έχεις φίλους εδώ;

Δεν ξέρω πού βρίσκεται η ελληνοκυπριακή πλευρά... Ξέρω ότι υπάρχουν τα νότια και τα βόρεια των συνόρων. Και ναι, έχω φίλους και στις δύο κατευθύνσεις που τρώμε παγωτό μαζί, κρατάμε χέρια και περνάμε τα σύνορα, θυμώνουμε, κλαίμε και μοιραζόμαστε memes στο Instagram.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ