Οι έρευνες και τα νέα στοιχεία για το σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ

Τα χρηματικά ποσά που φέρεται να βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό αρχιμανδρίτη της Μονής και η «άφεση αμαρτιών» από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο.

Article featured image
Article featured image

Σε αναμονή βρίσκονται οι πιστοί για το τι μέλλει γενέσθαι για το πρωτοφανές σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ, αφού εδώ και περίπου μια βδομάδα οι εξελίξεις φαίνεται να κυλούν σε αργούς ρυθμούς. Παρόλο που το προηγούμενο διάστημα, οι αποκαλύψεις ήταν συνεχείς με διαλόγους και βίντεο που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, παρατηρείται μια περίεργη ηρεμία που αφήνει να νοηθούν δύο πράγματα. Είτε αποφασίστηκε από τις δύο πλευρές η από κοινού αποστασιοποίηση από ΜΜΕ, είτε επιζητείται η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και ως εκ τούτου θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Από την αρχή που ξετυλιγόταν του κουβάρι της πρωτοφανούς υπόθεσης, που συντάραξε την Εκκλησία της Κύπρου, γίνονταν αναφορές για ηθικά σκάνδαλα, για πιθανά ποινικά αδικήματα, αλλά και οικονομικά σκάνδαλα – που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν κατάχρηση των εισφορών που πρόσφεραν οι πιστοί προς την Μονή.

Και αφού γίνεται αναφορά στις πιθανές οικονομικές ατασθαλίες, αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκάλυψε πως οι ανακριτές που ανέλαβαν να διερευνήσουν την υπόθεση της Μονής, πιάστηκαν απροετοίμαστοι όταν έλαβαν στοιχεία από εμπορική τράπεζα της Κύπρου που αφορούσαν αρχιμανδρίτη της Μονής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν εκδοθεί διατάγματα αποκάλυψης για τρία πρόσωπα, δυο αρχιμανδρίτες και για τρίτο άτομο που συνδέεται με τη Μονή και στην περίπτωση ενός εκ των αρχιμανδριτών τα στοιχεία έδειξαν πως αποκαλύπτονται πολλά για τα χρήματα που διακινούνταν στη Μονή. Μπορεί να μην πρόκειται για μεγάλο χρηματικό ποσό, ωστόσο θα πρέπει να γίνει διερεύνηση για τις κινήσεις του λογαριασμού και τη μεταφορά μικρών ποσών στην Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως οι ανακριτές που ανέλαβαν να διερευνήσουν τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασού κατά των αρχιμανδριτών της Μονής, αναμένουν στοιχεία και από άλλες τράπεζες.



Μίλησαν τηλεφωνικώς με τον Αρχιεπίσκοπο και ζήτησαν συγχώρεση

Μια άλλη πτυχή του σκανδάλου που ξέσπασε στη Μονή Αββακούμ, όπως αναφέρει σε άλλο πρόσφατο ρεπορτάζ η εφημερίδα, είναι πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας, όταν ο Μητροπολίτης Ησαΐας μαζί με άλλους (φημολογείται και με κουκουλοφόρους) μετέβησαν στη Μονή και παρέλαβαν – εκτός από τους μοναχούς – και ένα μεγάλο χρηματοκιβώτιο που περιείχε πέραν των 800 χιλιάδων ευρώ.

Το βράδυ της 5ης Μαρτίου, κατά τη μετάβαση των εμπλεκομένων προς τη Μητρόπολη, ο Μητροπολίτης Ησαΐας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο για να τον ενημερώσει για τα καθέκαστα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι δύο αρχιμανδρίτες φέρονται να παραδέχτηκαν τις κατηγορίες που τους είχε προσάψει ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, και έδωσε το κινητό του στους μοναχούς, οι οποίοι ζήτησαν συγγνώμη από τον Μακαριότατο, για όσα έγιναν. Μάλιστα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος άκουσε τους μοναχούς να παραδέχονται τις κατηγορίες, τους έδωσε πνευματικές συμβουλές.


Πάντως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ερωτηθείς σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αν οι πολίτες αισθάνονται συγκλονισμένοι μια φορά εγώ το αισθάνομαι στο πολλαπλάσιο. Και σας διαβεβαιώ, ότι δεν κοιμήθηκα νύχτες ολόκληρες συνειδητοποιώντας την αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται για την Εκκλησία στα μάτια των πιστών. Το ζήτημα τώρα είναι η σωστή διαχείριση του θέματος, η διαλεύκανση όλων των πτυχών και η τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς την Εκκλησία».

Η βαθιά πληγή που αφήνει αυτό το σκάνδαλο στην Εκκλησία της Κύπρου είναι μεγάλη, αφού πέραν του γεγονότος ότι έγινε πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτών, έχει επιφέρει ρήγμα στις σχέσεις πιστών και εκκλησίας και όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση των έρευνών, τόσο βαθαίνει και το ρήγμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ