«Μόλις ζεστάνει ο καιρός θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός»

Αστικός μύθος ή επιστημονικό δεδομένο;

«Μόλις ζεστάνει ο καιρός θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός»

Αστικός μύθος ή επιστημονικό δεδομένο;

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Joe Pizzio/UnsplashΜπορεί στην Κίνα τα νέα κρούσματα να είναι σχεδόν μηδενικά, στην Ευρώπη, ωστόσο, η κατάσταση βρίσκεται περίπου εκτός ελέγχου, με τα νέα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, όπως και οι νεκροί, με την Ιταλία –πλέον- να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση σε αριθμό κρουσμάτων μετά την Κίνα.

Με τους επιστήμονες να μην έχουν ανακαλύψει ακόμα τον τρόπο περιορισμού του ιού και τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν συνεχώς όλο και πιο αυστηρά μέτρα προστασίας με γενικευμένη καραντίνα, κλείσιμο σχολείων και παντός είδους εκδηλώσεων, κάποιοι υποστηρίζουν πως το καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι καταλυτικό στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, αφού θα τον εξαφανίσει.


Είναι, όμως, αυτή η τοποθέτηση ορθή ή ακροβατεί πάνω στα όρια του αστικού μύθου.

Σε άρθρο του το περιοδικό TIME, παρουσιάζει την άποψη ειδικών επί λοιμωδών νοσημάτων οι οποίοι υποστηρίζουν πως αν και είναι πιθανό οι παράγοντες που προκαλούν υποχώρηση άλλων ιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών να επηρεάσουν ομοίως και το νέο κορωνοϊό (COVID-19), παρόλα αυτά δεν υπάρχει ούτε τρόπος ούτε μέθοδος για να είναι κανείς σίγουρος.

Ενώ, συνεχίζουν, ακόμη και αν υποθέσουμε πως η εξάπλωση τού κορωνοϊού επιβραδυνθεί όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί.

Δεν αποτελεί εντελώς αβάσιμη θεωρία

Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι περισσότερες ιώσεις εξαφανίζονται, όπως το κοινό κρυολόγημα ή και η γρίπη.

Το κοινό κρυολόγημα είναι συχνότερο το χειμώνα και την άνοιξη και η γρίπη είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τη αποκορύφωμα την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα: από στενή επαφή με μολυσμένα άτομα και με σταγονίδια από το αναπνευστικό, όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται ή βήχει.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η γρίπη και το κρυολόγημα μειώνονται απότομα το καλοκαίρι. Ο πιο σημαντικός είναι πως ο ζεστός και υγρός καιρός δυσκολεύει τα σταγονίδια του αναπνευστικού να διαδίδουν τους ιούς.

Τα σταγονίδια που μεταφέρουν ιούς δεν παραμένουν αιωρούμενα στον υγρό αέρα για όσο χρονικό διάστημα συμβαίνει στο κρύο. Αυτό μειώνει την μετάδοση του ιού. Η ανθρώπινη δραστηριότητα επίσης αλλάζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους -όπου τείνουν να βρίσκονται σε στενότερη επαφή μεταξύ τους, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση του ιού- το καλοκαίρι.

Οι διαφορές με τον κορωνοϊό Covid-19

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι τόσο σίγουροι ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να σταματήσει το καλοκαίρι. Η Δρ. Nancy Messionnier από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) θεωρεί πως δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι τα κρούσματα θα μειωθούν καθώς η θερμοκρασία θα ανεβαίνει.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι ο θερμότερος καιρός θα επηρεάσει την εξάπλωση της νόσου COVID-19. Υπάρχουν πιθανώς πολλοί παράγοντες που θα καθορίσουν το πότε και το πώς θα λήξει η έξαρση. Η εξάπλωση του κορωνοϊού, η αποτελεσματικότητα των πρακτικών ελέγχου των λοίμωξης, ο καιρός και η ανθρώπινη ανοσία θα συμβάλουν σε αυτό. Επίσης, επειδή ο κορωνοϊός είναι κάτι καινούργιο, δεν υπάρχει φυσική ανοσία στον γενικό πληθυσμό και έτσι η κάθε υπόθεση μπορεί να διαψευστεί.

Αναλύοντας δύο άλλα θανατηφόρα μέλη της οικογένειας των κορωνοϊών, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον τρόπο που ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) μπορεί να συμπεριφερθεί στη ζέστη του καλοκαιριού. Οι κορωνοϊοί SARS και MERS δεν αποδείχτηκαν εποχιακοί. Η επιδημία SARS έληξε τον Ιούλιο, αλλά ο καιρός δεν είναι σαφές ότι αυτό έγινε λόγω καιρού. Ο ιός MERS δεν παρουσιάζει εποχιακές ενδείξεις.

Το καλοκαίρι δεν ισχύει ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη

Αν και οι μεγαλύτερες ομάδες κορωνοϊών βρίσκονται πάνω από τον ισημερινό της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ιράν, ο νέος κορωνοϊός έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως η Βραζιλία και η Αυστραλία στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και αν η εποχιακή αλλαγή στο βόρειο ημισφαίριο προκαλέσει ανάσχεση του αριθμού των κρουσμάτων, μπορεί να σημαίνει ότι σε άλλα μέρη του πλανήτη η εξάπλωσή του θα παρουσιάζει αύξηση. Ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, γεγονός που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε παγκόσμια αναστροφή των εστιών κορωνοϊού στον πλανήτη.

Η μείωσή της μετάδοσης, δεν εγγυάται και την εξαφάνισή του ιού

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και αν ο κορωνοϊός γίνει λιγότερο «ενεργός» το καλοκαίρι, θα μπορούσε να επιστρέψει εάν δεν τεθούν υπό έλεγχο οι εστίες του ανά χώρα.

Αν η συνεχιστεί η εξάπλωση της COVID-19 σε πολλές χώρες, θα είναι πολύ δύσκολο να εξαλείψουμε τον κορωνοϊό. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξει να γίνει εποχιακός ιός, όπως η γρίπη!

Κατά την έξαρση του ιού H1N1 το 2009 (γρίπη των χοίρων), η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο εκείνου του έτους, καθώς ο ιός προσαρμόστηκε στον ανθρώπινο πληθυσμό, υιοθέτησε ένα εποχιακό μοτίβο, με τις περισσότερες λοιμώξεις να συμβαίνουν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επομένως, δεν πρέπει να βασίζουμε τις ελπίδες μας στις αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού για την εξάλειψη του κορωνοϊού. Οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του, η καλύτερη και πιο έγκαιρη διάγνωσή του και η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα τον αδρανοποιεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ