12 χωριά της Κύπρου ό,τι πρέπει για καλοκαιρινές αποδράσεις

Κάποια συνδυάζουν βουνό με θάλασσα, κάποια άλλα μόνο βουνό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αξίζει να τα επισκεφθείς και με το παραπάνω!

12 χωριά της Κύπρου ό,τι πρέπει για καλοκαιρινές αποδράσεις

Κάποια συνδυάζουν βουνό με θάλασσα, κάποια άλλα μόνο βουνό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αξίζει να τα επισκεφθείς και με το παραπάνω!

Article featured image
Article featured image

Για τους περισσότερους από εμάς το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με βουτιές στην θάλασσα ή στην πισίνα, υπάρχουν, ωστόσο και κάποιοι που δεν αλλάζουν το καλοκαίρι στο βουνό πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται με θάλασσα.

Και επειδή ήδη πολλοί από εσάς εκεί έξω βρίσκεστε ήδη σε mood διακοπών, μαζέψαμε 10 χωριά από όλη την Κύπρο, ιδανικά για μονοήμερες ή ολιγοήμερες εκδρομές.

Αν θέλετε τη συμβουλή μας, δεν χρειάζεται να διαλέξετε, απλώς κάντε save το άρθρο και οργανωθείτε για να τα προλάβετε όλα!


στο Μενεού (Επ. Λάρνακας)


meneou.jpg


Στο Μενεού που βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, σας στέλνουμε για εκδρομή και μπάνιο... παρέα με τον σκύλο σας.

Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε, να παίξετε στο νερό παρέα με τον τετράποδο φίλο σας και να κάνετε ηλιοθεραπεία. Έπειτα, επιλέξετε αν θέλετε να γευματίσετε με ψαρομεζέ διπλά στη θάλασσα, ή με κρεατομεζέ με θέα τη γραφική πλατεία.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ





στη Γεροσκήπου (Επ. Πάφου)


Geroskipou.jpg


Στον τόπο που επέλεξε η Θεά της Ομορφιάς για να δημιουργήσει τους Ιερούς Κήπους της, θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε και να γευματίσετε σε μαγευτικά μέρη, να αγοράσετε τα ξακουστά ανά το παγκόσμιο λουκούμια της περιοχής, να δειπνήσετε σε μια γραφική αυλή και να διανυκτερεύσετε σ’ ένα πανδοχείο που είναι πνιγμένο στο πράσινο.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ




στο Πελέντρι (Επ. Λεμεσού)

pelendri.jpg

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, γνωστό για τη ζιβανία του. Εκεί θα δοκιμάσετε παραδοσιακούς μεζέδες, να χαλαρώσετε πίνοντας το ποτό σας στο café-bar του χωριού και τέλος, -γιατί όχι;- να διανυκτερεύσετε σ΄ ένα από τα δύο αγροτουριστικά καταλύματα που διαθέτει.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ





στα Σπήλια (Επ. Λευκωσίας)

spilia.jpg


Ένα από τα ωραία χωριά της επαρχίας Λευκωσίας. Στο μικρό και γραφικό χωριό θα έχεις την ευκαιρία να δεις το μοναδικό Μουσείο Σκαρπάρη που υπάρχει στο νησί, να περπατήσεις στη φύση, να αγοράσεις κρασί και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, να φας κυπριακά εδέσματα, αλλά και να διανυκτερεύσεις με θέα την καταπράσινη κοιλάδα της Σολιάς.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ





στο Μαζωτό (Επ. Λάρνακας)

nickpatsalos)mazotos.jpg
Nick Πάτσαλος/Μαζωτός


Ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά χωριά της Λάρνακας, στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε το μπάνιο σας, αλλά και να δείτε από κοντά τις εντυπωσιακές καμήλες και να κάνετε βόλτα πάνω σε αυτές. Αν πεινάσεις θα βρεις εξαιρετικό ψαρομεζέ πάνω στο κύμα και αν νυστάξεις τότε μπορείς να κλείσεις σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής ή σε μία σουίτα.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ





στη Λυσό (Επ. Πάφου)

2_160.jpg

Στο πολύ όμορφο και γραφικό αυτό χωριό, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στην ιππασία, να διασχίσετε το γραφικό μονοπάτι της φύσης με τα πόδια ή με το ποδήλατο, να γευματίσετε με παραδοσιακά κυπριακά φαγητά και τέλος, να διανυκτερεύσετε με θέα τη θάλασσα ή το βουνό.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ







στο Παραμάλι (Επ. Λεμεσού)

paramali-tinakiriakou.jpg
Τίνα Κυριάκου/Παραμάλι


Το παραθαλάσσιο χωριό Παραμάλι, της επαρχίας Λεμεσού, βρίσκεται εντός της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου. Κολύμπησε μία σχετικά ερημικά παραλία, μάθε και κάνε kitesurfing, και όταν πεινάσεις μπορείς να πας στο κέντρο του χωριού για σουβλάκι ή για ένα σνακ!

Βάλε μαγιό, αντηλιακό και ξεκίνα, λοιπόν, για Παραμάλι.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ





στο Γούρρι (Επ. Λευκωσίας)

gouri.jpg
Σταύρος Σταύρου/Γούρρι


Θα το βρεις σκαρφαλωμένο προς τις βουνοπλαγιές του Μαχαιρά. Το περιβάλλον του χωριού με τις απότομες βουνοπλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες χαράδρες, καθώς και η άγρια ομορφιά του, καλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει.

Οι φυσιολάτρεις μπορούν να περπατήσουν το μονοπάτι της φύσης, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού που ξεκινά από την Παλιά Βρύση και καταλήγει στους καταρράχτες.

Μεταξύ άλλων, μπορείς να επισκεφθείς το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό πετρόκτιστο σπίτι του χωριού, δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ







στον Κάτω Δρυ (Επ. Λάρνακας)

kato dris andreas vasileiou.jpg
Ανδρέας Βασιλείου/Κάτω Δρυς


Το μικρό και γραφικό χωριουδάκι της επαρχίας Λάρνακας, έχει πολλά να δείξει σε όσους επιλέξουν να το επισκεφτούν. Αν φτάσετε στο χωριό πρωί-πρωί, με την αυγούλα, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το εργαστήρι «JAR» της κυρίας Έλλης, στο οποίο φτιάχνει μαρμελάδες και chutneys. Διπλά από το εργαστήρι «JAR» θα βρείτε το ένα και μοναδικό καφενείο του χωριού, στο οποίο μπορείτε να κάτσετε, να ξαποστάσετε και να πιείτε τον καφέ σας. Και αφού κάνετε όλα αυτά, μήπως θα ήταν καλό να επισκεφθείτε και το Μουσείο του χωριού;

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ







στην Παναγιά της Πάφου (Επ. Πάφου)

panagia_pafou_1.2e16d0ba.fill-565x380-c100.png


Για κρασί, μεζεδάκια, προσκύνημα και όχι μόνο, στα άγρια τοπία του γραφικού χωριού Παναγιά της Πάφου. Για προσκύνημα μπορείτε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας που βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό, δυτικά του δάσους της Πάφου. Εκεί θα βρείτε και τα διάφορα που παράγουν οι μοναχοί, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο κρασί στο παλιό οινοποιείο.

Λίγο πιο κάτω, στο χωριό Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων και δη μέσα στην κοιλάδα του Διαρίζου θα βρείτε και το Μοναστήρι της Παναγίας του Σίντι, το οποίο δεσπόζει επιβλητικά στην ανατολική όχθη του ποταμού Ξερού.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ






στη Λόφου (Επ. Λεμεσού)

lofou kamil krzesniak.jpg
Kamil Krzesniak/Λόφου

Σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή και γραφικά χωριά της επαρχίας Λεμεσού, θα περπατήσετε στα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, θα δοκιμάσετε κυπριακό κρασί και θα απολαύσετε τη μοναδική φυσική ομορφιά στο μονοπάτι της φύσης.

Στη συνέχεια θα γευματίσετε σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες, θα κάνετε μια μικρή στάση στο εργαστήρι ξυλογλυπτικής και τέλος, θα διανυκτερεύσετε είτε στο ξενοδοχείο του χωριού, ή σε ένα από τα αγροτουριστικά του καταλύματα.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ







στην Ποταμίτισσα (Επ. Λεμεσού)

potamitissa.jpg


Ένα μικρό και γραφικό χωριό, «σκαρφαλωμένο» στις νότιες πλαγιές της Μαδαρής, κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο.

Θα περπατήσετε το μονοπάτι, «Διόσμηδες - Γερατζιά», για να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης, να δείτε και να μελετήσετε το δάσος, τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και τα πετρώματα της περιοχής. Το μονοπάτι έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο και για να το περπατήσεις χρειάζεσαι περίπου 50 λεπτά.

Και να πεινάσετε από τη διαδρομή θα κάνεις στάση στην ταβέρνα του αγροτουριστικού καταλύματος της περιοχής για να ξαποστάσεις και να γευτείς παράδοση.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ